Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska
Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska

Od cerkve do cerkve po romarski poti

Prihajajoči poletni dnevi vabijo planince in ljubitelje narave na daljše sprehode, pohode in izlete. Dnevi so daljši in toplejši, zato so daljše poti laže dostopne. Pa kljub daljšemu dnevu je potrebno izbrati pravi čas za pohod. Najbolje se je na dolgo pot odpraviti zgodaj zjutraj, da se izognete soncu, prav tako pa je za pohode ugoden pozno popoldanski ali večerni čas, saj moč sonca pojenja, deležni pa ste lahko tudi prelepih sončnih zahodov. Izkoristite čas dopustov za osvojitev vrhov, ki jih najdete v naši občini, lahko pa si izberete cilj v kateri izmed sosednjih občin in se nanj odpravite kar izpred domačega praga.

    Eden izmed priljubljenih pohodov je pot iz Vojnika na Sveto Uršulo nad Dramljami. Pot se začne pri Zdravstvenem domu Vojnik, od tod pa vas markacije odpeljejo najprej do Svetega Tomaža. Poti na Sv. Tomaža je več, sami pa si izberite sebi ljubo in primerno pot. Vzpon na 444 m visok lokalni hrib smo opisali že v preteklih številkah, od tam pa pot nadaljujete do Uršule, ki je dobro označena in uhojena. Sama pot je zelo razgibana, a primerna za vsakogar. S Tomaža se usmerite nazaj proti Vojniku po cestni poti in n pri oznakah zavijete desno v gozd proti znani Hudi luknji pri Sv. Tomažu. Po poti se večinoma izmenjujejo vzponi in spusti, ki peljejo po gozdu, travnikih, jasah in nekaj kilometrov tudi po asfaltu skozi manjša naselja. Pot nas vodi po obeh občinskih mejah, zato del poti urejajo in markirajo markacisti PD Vojnik, del pa markacisti PD Dramlje. Poleg razgledov, ki nam jih pot postreže od začetka do konca, je ob poti moč opaziti številne kapelice, ki so nastale v različnih obdobjih. Prvo polovico poti boste na svoji levi lahko opazovali Konjiško Goro in njen najvišji vrh Stolpnik, Male dole, Črešnjice in Sojek, drugi del poti pa se usmeri bolj v desno, kjer vam bodo poglede jemali številni vinogradi, vikendi in počitniške hiške. Po markacijah sodeč je del poti Vojnik – Dramlje del Slomškove romarske poti, del poti sovpada s potjo XIV. divizije, manjši del pa se prepleta tudi z Jakobovo potjo. 

    Za 15 kilometrov dolgo pot boste potrebovali približno 5 ur, čas pa je odvisen od lokacije vašega štarta in vaše pripravljenosti. Čeprav pot sprva zgleda dolga in utrujajoča, pa nas na koncu nagradi s čudovitim razgledom z vrha 464 m visokega griča, na katerem stoji cerkev Sv. Uršule, ki je bila zgrajena v sredini 17. stoletja. Ob lepem vremenu je z vrha čudovit razgled na Dramlje in sosednje kraje, dobro pa se vidijo tudi okoliški vrhovi, med katerimi izstopata Resevna in Boč. Vrh ima vpisno knjigo in žig ter planinsko postojanko. 

    Iz MojaObčina.si Vojnik

     Tekst; Nina Mlinar

Druckversion | Sitemap
© Stanislav Stante