Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska
Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska
Irena Sendler
 *15.02.1910-12.05.2008
"Nagrade ne gredo vedno tistim, ki jih zaslužijo …"
  V 2. svetovni vojni je Irena Sendler zaprosila, da jo pošljejo v Varšavski geto kot mojstra vodoinštalaterja. Za to je imela izjemen razlog. Vedela je za nacistične načrte za iztrebljanje Židov, sama je bila Nemka. Otroke je skrivala v škatlo z orodjem, ki je bila nameščena v zadnjem delu avta in v vrečo (za večje otroke). V zadnjem delu avta je imela psa, ki je bil dresiran, da je začel lajati, če so nemški vojaki ob vhodu in izhodu iz geta hoteli pregledati avto. Vojake je pes s svojim glasnim laježem zelo oviral, predvsem pa bi prikril morebitne otroške glasove. Na ta način je rešila 2500 otrok. Ko so jo zaprli, so ji nacisti polomili roke in noge in jo strahovito mučili. Irena je shranila seznam otrok, ki jih je rešila iz varšavskega geta in ga v steklenici zakopala za drevo ob robu vrta svoje hiše. Po vojni je poskusila najti starše rešenih otrok, da bi jih ponovno umestila v družino, vendar je večina končala življenje v plinski celici.
   Otroke so namestili v mnoge nadomestne družine ali so jih dali v posvojitev. Bila je predlagana za Nobelovo nagrado, vendar jo je takrat prejel Al Gore za njegov film o globalnem segrevanju planeta.
   V spomin na to junakinjo desetletja kasneje na najbolj skromen možen način sodelujemo ob obletnici njene smrti s pošiljanjem tega sporočila. Upam, da boste to naredili tudi vi.

   V upanju, da bo to sporočilo prebralo več kot 40 milijonov ljudi po vsem svetu, se nam pridružite s pošiljanjem te resnične zgodbe po svetu s posredovanjem svojim prijateljem.
    Irena Sendler je umrla v 99. letu starosti maja 2008.

NE POZABIMO JE NIKOLI!
RESNIČNA JUNAKINJA DANAŠNJEGA ČASA!

                                Nepoznani avtor-prepis

Druckversion | Sitemap
© Stanislav Stante