Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska
Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska

65 let TD Frankolovo

Turistično društvo Frankolovo deluje že 65 let

5.12.2020

»Tudi na Frankolovem bo zaživelo novo turistično društvo. Kraj ima majhno odprto kopališče s termalno vodo, ki ga bo mogoče v prihodnosti še bolj urediti.« Tako je bilo zapisano v 5. številki Turističnega vestnika iz leta 1955, ki ga je izdajala Turistična zveza Slovenije. To je verjetno prva omemba novoustanovljenega Turističnega društva Frankolovo, ki se je že po treh letih delovanja včlanilo v celjsko turistično podzvezo. Ta je bila ustanovljena 29. septembra 1956 in je povezala turistična, olepševalna, planinska, ribiška društva, zdravilišča in hotele med Logarsko dolino in Kozjanskim.

          Ustanovitev in začetek delovanja TD Frankolovo sega v leto 1955, ko se nekateri napredni Frankolovčani začutili potrebo po ustanovitvi turističnega (olepševalnega) društva, ki naj bi skrbelo za gospodarski in turistični razvoj kraja. Ledino na tem področju sta začela orati Bogdan Šnabl in Rudi Hrovat, ki sta ob sebi zbrala nekaj podobno mislečih krajanov. Kmalu je bilo čutiti, da so se na Frankolovem začele premikati stvari na boljše. Uredil se je zapuščen in zasut termalni bazen, ki je kmalu dobil lepo okolico in potrebno opremo. Središče kraja je dobilo okrasno drevje, cvetlične gredice, klopi, koše za smeti, podobno je bilo v graščinskem parku in na igrišču nad graščino. Okolica gostilne je prav tako dobila nov obraz z novim gostilniškim vrtom, paviljonom in betonskim plesiščem. Člani TD Frankolovo pa niso poskrbeli le za lep izgled centra vasi in bazena, poskrbeli so tudi za lepo okolico dveh objektov, ki so jih dobili v posest, to je Zidanica v Podgorju, kjer je bila nekaj časa tudi odlična kulinarična ponudba in za Fuksovo klet v Rovah, kjer so nameravali ustanoviti vinogradniški muzej. Velika skrb članov je bil tudi propadajoči Lindeški grad, katerega so odkupili od lastnika Operčkala. S tem so nastali tudi odlični pogoji za razvoj pohodnih poti, ki so turiste popeljale po mikavnih poteh skozi vasi, vinograde in gozdove. »Frankolovo z okolico ima vse možnosti za razvoj turizma, tu uspešno deluje eno najbolj prizadevnih turističnih društev v celjskem okraju,« je bilo zapisano v 33. številki Celjskega tednika iz 19. avgusta 1960.

        Člani TD Frankolovo so že od začetka delovanja pomagali tudi pri gospodarskem napredku kraja, to je bilo obdobje širše elektrifikacije, nekoliko kasneje izgradnje vodovoda, še kasneje javne krajevne razsvetljave pa vse do izdelave urbanističnega načrta pozidave novih hiš in nadgradnje šole v 70. letih 20. stoletja. Sledilo je skoraj desetletje, ko so aktivnosti društva skoraj zamrle. Po letu 1985 je društvo pod vodstvom Janeza Lešnika dobilo nov zagon, nadaljevale so se aktivnosti okoli izgradnje novega bazena, urejanja kraja in turističnih postojank v Podgorju in Rovah ter organizacije nekaterih prireditev. Vsi naslednji predsedniki TD Frankolovo (Jože Žlaus, Andreja Goršek, Štefka Iršič) so si prizadevali, da bi se kraj čimbolj vključeval v turistično ponudbo takratne občine Celje in od leta 1995 na novo nastale občine Vojnik. Pa tudi zakonski pogoji delovanja društev so se spremenili, zato se je TD Frankolovo začelo posvečati v zadnjih 30. letih bolj organizaciji prireditev: Novoletni nočni pohod po poteh grajskih pravljic, Jutranji pohod na Špičasti vrh, Velikonočni pohod na Špičasti vrh ali Stolpnik in Cvetlični sejem v parku pri graščini. Po letu 2009, ko je predsednica društva postala Irma Blazinšek, so navedenim prireditvam dodali še Golaž žur, obnovili društveni prostor v stari šoli, se leta 2011 prijavili na razpis Društva raznolikost podeželja za ureditev Tončkove poti s postavitvijo doprsnega kipa prof. Antona Bezenška in pridobili ustrezna evropska sredstva. V sodelovanju društev, predvsem PD Anton Bezenšek, in v sodelovanju z bolgarskimi stenografi so leta 2014 postavili doprsni kip A. Bezenška, takrat se je tudi šola preimenovala v OŠ Antona Bezenška. Kako naprej? Predsednica Irma Blazinšek želi nadaljevati delo predhodnikov in dodati še ureditev prireditvenega prostora v graščinskem parku, nastal naj bi tudi park znamenitih Frankolovčanov.


          Tekst: Jože Žlaus

          Fotografija: arhiv Jože Žlaus

           MojaObčina.si Vojnik

Druckversion | Sitemap
© Stanislav Stante