Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska
Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska

Slovo duhovnika Franca Brecla

Slovo duhovnika Franca Brecla

V 90. letu starosti je v sredo, 9. 12. 2020, Bog poklical k sebi svojega zvestega in dobrega služabnika, duhovnika Franca Brecla iz Vojnika.

   Rodil se je 22. 2. 1931 v Črnovi pri Šentjanžu, v družini Breclovih, kot prvi od devetih otrok. Franc Brecl je bil posvečen v duhovnika 29. 6. 1958 v Mariboru. Prvo njegovo kaplansko mesto je bilo v Hrastniku, nato v Vojniku, kjer je bil kar štiri leta. Na to je imel lepe spomine, ki jih je rad obujal. Mnogi Vojničani se ga z veseljem spominjajo, kako jih je kot mlad kaplan vzgajal pri verouku, jim pridigal, skupaj z njimi prepeval …

   Iz Vojnika je šel službovat k Sv. Martinu v Velenje za dve leti, za leto in pol v Celje k Sv. Danijelu, za leto in pet mesecev k Sv. Križu v Rogaško Slatino in za sedem let na Ljubno ob Savinji. Kot župnijski upravitelj je bil osem let pri Sv. Marku niže Ptuja, nato skoraj enajst let župnik. 1. marca leta 1991 se je upokojil, vendar je še z veseljem opravljal službovanje pri Sv. Marku. Leta 1994 je postal župnik pri Sv. Jerneju pri Ločah in tam ostal do 31. julija 2003.

      Vojniški župnik Anton Perger ga je povabil, da bi se kot duhovnik vselil v Špesov dom, kjer bi lahko duhovno skrbel za oskrbovance. Ponovno je prišel v Vojnik, in sicer 1. 8. 2003.

Vsak dan je v kapeli Antona Martina Slomška opravil sveto mašo. 

Redno je obiskoval bolnike, jih spovedoval, mnogim je podelil bolniško maziljenje, ki jih je v primeru odhoda v večnost spremljalo na njihovi poti ali pa jim dajalo moč za ozdravitev ali boljše prenašanje bolečin in težav. Vsak ponedeljek je obiskal bolnike na demenci. Kadar je bil odsoten domači župnik, je opravil svete maše tudi v župnijski cerkvi. Z veseljem je sodeloval pri slovesnostih v župniji, večkrat pa je gostoval v drugih župnijah. 

    Gospod Franc je bil zelo delaven. Napisal je veliko tematskih igric s svetopisemsko vsebino. Zelo rad je spremljal romarje na njihovih romanjih. Kot velik Marijin častilec je bil več kot tridesetkrat z romarji v Medžugorju. Pred dvema letoma je postal biseromašnik. Kljub visokim letom je bil dobrovoljen, rad je pripovedoval šale, za otroke se je v njegovem žepu vedno našla kakšna podobica ali celo rožni venec. Za svoje pomembno delo v Vojniku je prejel bronasti vojniški grb, priznanje Občine Vojnik.

    Župnik Anton Perger je ob njegovem slovesu takole zapisal: “Ko sedaj že iz večnih višav gledate na našo faro, naj vam povemo, da smo vam neskončno hvaležni. 17 let ste bili med nami, v Špesov dom ste prinesli sonce veselja, optimizma, dobre volje in Božje sonce vsakdanje svete maše in zakramentov. Hvala v imenu vseh v domu. 17 let ste tukaj v cerkvi vsako nedeljo in praznik pri treh svetih mašah v spovednici delili tolažbo in božje usmiljenje, vsako srečanje z vami je pustilo v duši sončni žarek veselja. Kolikim dušam ste pomagali v nebesa, ve samo dobri Bog. Za vse smo vam hvaležni in naj vam bo Gospod bogat plačnik.

Molite tam zgoraj za nas vse in za nove duhovne poklice.''

       Pogreb Franca Brecla je bil v nedeljo, 13. 12. 2020, v njegovi rodni župniji Šentjaž na Vinski Gori.

         Milena Jurgec

K Bogu je odšel g. Franc Brecl 
Gospod Brecl,
ko sedaj že z večnih višav gledate na našo vojniško faro, naj vam povemo, da smo vam neskončno hvaležni. 17 let ste bili med nami. V Špesov dom ste prinesli sonce veselja, optimizma, dobre volje in Božje sonce vsakdanje svete maše in zakramentov. Hvala v imenu vseh domu. 17 let ste tukaj v cerkvi vsako nedeljo in praznik pri treh svetih mašah v spovednici delili tolažbo in Božje usmiljenje. Vsako srečanje z vami je pustilo v duši sončni žarek veselja. Kolikim dušam ste pomagali v nebesa, ve samo dobri Bog. Za vse smo vam hvaležni in naj vam bo Gospod bogat Plačnik. Molite tam zgoraj za nas vse in za nove duhovne poklice. 
          V imenu cele Župnije s hvaležnostjo,
           Anton Perger, župnik

Druckversion | Sitemap
© Stanislav Stante