Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska
Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska

Ko po praznikih zadiši,

potica na mizo se zloži!

OREHOVA POTICA-RECEPT NAŠIH BABIC

Za testo rabimo

 

600 g moke

40 g kvasa

2 žlički mlačnega mleka

2 žlički moke

1 žlička sladkorja

3 rumenjake

100 g surovega masla

100 g sladkorja

2 jedilni žlici ruma

2 do 3 dcl mleka

limonina lupina

sol

 

Iz vshajanega kvasa, moke in dela tekočine zamesimo testo. Če je testo pregosto, prilijemo še ostalo mleko. Stepamo z leseno kuhalnico, da se testo prične mehuriti in da se loči od posode. Nato ga pokrijemo in ga pustimo vzhajati na toplem mestu.

     Ko testo naraste za dvakratno prostornino, ga razvaljamo po pomokanemu prtu za debelino enega prsta. Debele robove porežemo. Razvaljeno testo namažemo z nadevom. (Nadev ne sme biti predebelo namazan, ker drugače potica ne bo zadosti vzhajala). S prtom testo zvijemo v potico. Preložimo v dobro pomaščen in z drobtinami potresen model.

      Model postavimo na toplo in pustimo potico vzhajati. Vidno površino potice namažemo s stepenim jajcem in damo v do 220 °C ogreto pečico. Pečemo približno 1 uro. Če se nam zgornja površina žge, jo pokrijemo z vlažnim pergamentnim papirjem.

 

       Pečeno potico še toplo zvrnemo iz modela in jo pokrijemo s prtičem, da se počasi ohladi. razrežemo jo šele, ko je popolnoma  hladna.

 

 Za orehov nadev rabimo

 

300 g zmletih orehov

70 g surovega masla

2 rumenjaka

200 g sladkorja

malo cimeta

limonina lupina (nastrgana)

(2 pesti v rumu namočene rozine)

3 jedilne žlice sveže smetane

 

    Maslo, rumenjaka in sladkor penasto vmešamo. Dodamo cimet in nastrgamo limonino lupino ter svežo smetano. Na koncu dodamo zmlete orehe in nalahko vmešamo sneg od 2 jajc.

OPOMBA!

SAMA OREHOVA ZRNA VSEBUJEJO KISLINO, KI PO NARAVNI POTI ŠIRI IN ČISTI OŽILJE. TOREJ, Z UŽIVANJEM OREHOVIH ZRNOV PREPREČUJEMO POVEČANJE KRVNEGA PRITISKA.

                                                              (Iz knjige zdravniških nasvetov)

Druckversion | Sitemap
© Stanislav Stante