Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska
Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska

Obhajanje Jernejeve nedelje in zlatomašnega slavja celjskega škofa v Vojniku 

     Stanislav Lipovšek, celjski škof, je v nedeljo, 26. avgusta 2018, v svoji domači župniji Sv. Jerneja v Vojniku obhajal zlatomašno slavje. Slovesno bogoslužje je vodil apostolski nuncij dr. Juliusz Janusz, ki so se mu pridružili skoraj vsi slovenski škofje, nekateri duhovniki mnogi verniki iz vojniške in drugih župnij. Navzoči so bili tudi predstavniki Srbske pravoslavne Cerkve, Evangeličanske Cerkve v Sloveniji in predstavniki Islamske verske skupnosti. Bogoslužje je obogatilo praznično petje domačega cerkvenega pevskega zbora z instrumentalisti.

  Zlatomašnika sta na začetku slavja pozdravila vojniški župan Branko Petre in domači župnik Anton Perger, pred homilijo je apostolski nuncij prebral voščilo papeža Frančiška, mariborski nadškof Alojzij Cvikl pa je v homiliji poudaril veličino in pomembnost duhovništva in vere in zaupanja, da Bog tudi po nepopolnih duhovnikih, ki so zasidrani v Bogu, more delovati in podarjati milosti ljudem.

   Med sveto mašo so se z dobrimi željami in hvaležnostjo spomnili tudi še drugih dveh navzočih jubilantov: biseromašnika Franca Brecla, ki biva v Vojniku, in vojaškega vikarja Mateja Jakopiča, ki izhaja iz Vojnika in je praznoval 20 let duhovništva.

                          Škofija Celje

Dr. Stanislav Lipovšek – zlatomašnik

      Jernejeva ali lepa nedelja, kot jo imenujemo, je bila 26. avgusta 2018 za Vojničane in še marsikaterega vernika s širšega slovenskega področja nekaj posebnega. Svojo zlato mašo, torej 50 let mašništva, je skupaj s sobrati, prijatelji in sorodniki slavil msgr. dr. Stanislav Lipovšek, celjski škof, doma iz Jankove pri Vojniku.

      Ob 10. uri so v slovesni procesiji vstopili v cerkev zlatomašnik Stanislav Lipovšek, apostolski nuncij dr. Juliusz Janusz, mariborski nadškof metropolit, dr. Alojzij Cvikl, Andrej Glavan, novomeški škof, koprski škof dr. Andrej Glavan, murskosoboški škof dr. Peter Štumf, upokojeni linški škof Maximilian Aichen, upokojena škofa dr. Marjan Turnšek, dr. Franc Kramberger, ljubljanski pomožni škof dr. Franc Šuštar, Zlatko Koren, zagrebški pomožni škof Ivan Šaško, dr. Porfirije Perič, zagrebško-ljubljanski metropolit, dr. Nedžad Grabus, mufti islamske verske skupnosti, celjski paroh Milan Dudukovič, Aleksander Obradović, Savo Kosojević, Goran Šljivič, Leon Novak, Nazif Topus, Ibrahim Malanovič, islamska v. skupnost in še mnogi drugi duhovniki, ministranti in verniki. Tako velike množice verskih poglavarjev različnih verskih skupnosti v Vojniku še ni bilo nikoli. Prisotni so bili tudi drugi gostje, predstavniki KS, občine, društev, Gasilske zveze Slovenije … 

      Po procesiji je zlatomašnika pozdravil župan Občine Vojnik, ki je poudaril dobro sodelovanje z občino ter povedal, da imamo najboljšega škofa, ki pa je že prejel posebno občinsko priznanje. Prijazne pozdravne besede je namenil svojemu škofu tudi domači župnik Anton Perger. Nato se je začela sveta maša, pri kateri je apostolski nuncij prebral voščilo svetega očeta, v katerem je povzel zlatomašnikovo delo in sodelovanje med verskimi skupnostmi in skrbjo za duhovna opravila. Ob zaključku je zapel pesem Povsod Boga, ki jo pojejo tudi na Poljskem, kjer je doma, seveda v poljščini, tu pa jo je zapel z vsemi prisotnimi v cerkvi, kar je bilo posebno voščilo zlatomašniku. 

      Slavnostni pridigar je bil dr. Alojzij Cvikl. Sveto mašo so nadgradili pevci Mešanega cerkvenega pevskega zbora sv. Jerneja in Forte ob spremljavi glasbenikov in orgel. Po slovesni sveti maši se je slavje nadaljevalo v Domu svetega Jerneja. Vsi govorniki so potrdili in poudarili zelo dobro sodelovanje. V popoldanskem času je škofa zlatomašnika čakalo čudovito srečanje s sorodniki, sosedi, prijatelji in duhovniki na domačiji v Jankovi. Dr. Stanislavu Lipovšku želimo vse dobro, veliko zdravja in duhovne veličine.

                      Tekst: Milena Jurgec

               Foto: Andraž Purg 

Papeževo voščilo ob zlatomašnem jubileju celjskega škofa Stanislava Lipovška 

Častitemu bratu STANISLAVU LIPOVŠKU, škofu celjskemu.

      Petdeseta obletnica Tvojega duhovništva, polna svetega veselja in hvaležnosti Bogu, sovpada s slovesnim praznikom sv.apostolov Petra in Pavla.. Ta dan nam daje lepo priložnost, da se skupaj s Teboj, častiti brat, zahvalimo vsemogočnemu Bogu. Prav on je po čudovitem in velikem daru duhovništva podelil tebi blagor, s katerim si preoblikovan v drugega Kristusa, da po zakramentih posvečuješ njegovo ljudstvo; po polaganju rok Ti je bila dana moč oznanjati evangelčij  in krščansko ljudstvo usmerjati in voditi k večnostnim obzorjem.

    Tako si tudi Ti v zvestobi duhovniškim službam, ki so Te čakale, pripravljal svojo dušo s tisto marljivostjo in pazljivostjo, s katero si vedno bolj in bolj spoznaval Božjo voljo in si ji sledil.  Potem ko si v Ljubljani končaL teološke študije, si bil posvečen v duhovnika. Okrepčan z milostjo duhovništva, si se ves posvetil študiju na Papeškem inštitutu Sv. Anzelma v Rimu . Tam si iz svete liturgije dosegel akademski stopnji magistra in doktorja.

   Ko si se vrnil v domovino, si po raznih župnijah opravljal pastoralno službo, posebej še v Stolni župniji v Mariboru, kjer si več let marljivo opravljal službo stolnega župnika in kanonika.

S škofovskim posvečenjem leta 2010, si bil pridružen zboru naslednikov apostolov. Kot škof si prevzel vodstvo celjske škofije: njeno ljudstvo še sedaj vodiš in krmariš. Božje ljudstvo se Ti bo z veseljem  pridružilo, ko si boš z zlatomašnim slavjem poklical v spomin od Boga podeljeno dobrotljivost in ko se boš Gospodu vesolja za vse dobrote iz srca zahvaljeval.

    Znana Nam je Tvoja gorečnost v dušnem pastirstvu, ki ga opravljaš v ljubezni in resnici ter v plemeniti preprostosti.  Prav tako nam je znano Tvoje pridno delo v Slovenski škofovski konferenci, kateri si vrsto let nudil obilje svojega duha, natančnost in izkušenost, posebej kar se tiče liturgičnih, ekumenskih in izobraževalnih vprašanj. Z enako vnemo  si skoraj dve leti dobro opravljal službo Apostolskega administratorja mariborske nadškofije.

      Mi pa Boga močno prosimo, naj Ti, ko obhajaš to obletnico, podeli iz nebes obilje milosti in tolažbe. Blažena Devica Marija in mogočno varstrvo tistih, ki so poklicani v Gospodovo posebno službo, naj ti milostljivo stoji ob strani.

      Končno naj bo znak naše dobrohotnosti in ljubezni  blagoslov, ki ga tebi, častiti brat in vsem, ki  se bodo pridružili obhajanju petdesete obletrnice Tvojega duhovništva, rade volje podeljujemo. Hkrati prosimo Tebe in vse za molitveno pomoč, da bi prav opravljali dolžniosti Naše petrinske službe.

     Iz vatikanske palače, dne 12. meseca junija 2018, v šestem letu našega pontifikata

                                                                  Frančišek

Druckversion | Sitemap
© Stanislav Stante