Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska
Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska

Blagoslov Slomšekove kapele pri Gindec v Brdcah

Sobotno jutro, 23. septembra 2017, je obljubljalo, da bo dan lep. Vinogradi so klicali na trgatev, gozd na nabiranje gob, njive in polja na spravilo pridelkov … Mali zvon, ki se je pojoče oglašal pri nas doma – pri Gindec v Brdcah, pa je vztrajno vabil vernike k blagoslovu čudovite nove kapele, prve v celjski škofiji, posvečene blaženemu Antonu Martinu Slomšku. 

    Ta dan je za mojega očeta Bernarda in mater Minko napočil izjemno slovesen trenutek. Nihče si pred dvema letoma ni predstavljal, da bo na naši domačiji kdaj stala kapela. Ko je oče doma naznanil, da bo sezidal kapelo, smo se malo začudile. »Zakaj?« nas je zanimalo. »Čutim, da je tako prav. V petintridesetih letih, kar imam obrt, se mi ni nič hudega zgodilo, posla sem imel vedno dovolj, prevozil sem na tisoče kilometrov, opravljal zahtevna dela na izjemni višini, pa sem ostal živ in zdrav. Zdaj lahko gledam, kako rastejo moji vnuki. Srečen sem. Moram se bogu zahvaliti za tako milost.« Zidak za zidakom je rasla prekrasna stvaritev, ki sta jo oče in mati s svojim znanjem, pridnimi rokami in denarjem ustvarila sama. Lepo ju je bilo opazovati, kako sta zbirala umetnika za Slomškov kipec, za okna in vrata, za napis v kapeli in vse druge stvari, ki krasijo to našo lepotico.
     Blagoslov s sveto mašo je vodil župnik Vinko Kraljič, s svojim obiskom in somaševanjem pa nas je počastil tudi vojniški župnik Anton Perger. Veselo vzdušje so z zvoki svojih instrumentov priigrali glasbeniki Godbe na pihala Nova Cerkev, z žametnimi glasovi pa so nas razvajali Kvartet Frankolovčani in črešnjiški cerkveni pevski zbor.

     In na kratko še o tem, zakaj je kapela posvečena Antonu Martinu Slomšku – le nekaj korakov stran se je v Brdcah pred 238 leti rodila Marija Zorko, Slomškova mati. Zagotovo je kdaj obiskal svoje stare starše. Skozi vas se vije tudi Slomškova romarska pot – želimo si, da bi se vsak popotnik, ki ga bodo noge zanesle tod mimo, pred kapelo ustavil, zmolil ali zapel kako njegovo pesem, Slomšek pa naj varuje vsak njegov korak.                                                                                                           

      Tekst: Aleksandra Ambrož
      Slike: Benjamin Ambrož

SLOMŠEKOVA, KOTJEKOVA, ZAZIJALOVA  ali tudi

 

GINDEČEVA KAPELA

 

V nedeljo 23. septembra 2017 je bila svečano posvečena na novo zgrajena ZAZIJALOVA KAPELA v Brdcah, ki je posvečena blaženemu škofu Antonu Martinu Slomšeku, saj tukaj v bližini v Brdcah je bila nekdaj hiša njegove matere. Slavje je vodil naš črešnjiški župnik dr. Vinko Kraljič in se ga je udeležilo preko 200 vernikov, vojniški župan in vojniški župnik Perger.

       Bogati program z licitacijami in glasbo je polepšalo še lepo sončno vreme. No, po slavju so še graditelji te kapele-Zazijalovi, pogostili te številne vernike z bogato zakustko: s bogračom in drugimi dobrinami, sladicami in pijačo.

Druckversion | Sitemap
© Stanislav Stante