Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska
Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska

''Gospod, Ti si moja pot in moja moč. '' – Zlata maša Antona Pergerja

V nedeljo, 7. julija 2019, je župnik Anton Perger praznoval svoj 75. rojstni dan in zlato mašo, torej 50 let duhovništva. Slovesna sveta maša je potekala v župnijski cerkvi svetega Jerneja v Vojniku. Na slovesnost so potekale priprave že dlje časa. Župljani so po vaseh pletli zimzelene kite, ki so jih razpeljali po cerkvi, počistili in okrasili so cerkev v notranjosti (Mateja Gorenak, Nataša Jager, Laura Jesenek), ter okolico cerkve (Mirko Krašovec). Da bo slovesno, je prikazoval mlaj (Tončka Špes) in napis (Franci Šelih) pred cerkvijo: ''Ti si duhovnik vekomaj''.

Že v zgodnjih jutranjih urah, po prvi maši, je Bojanovičev Balonarski klub Vojnik  pripravil balon z napisom ''50 let'' in ko je prišel zlatomašnik iz cerkve, so mu čestitali ter se z balonom dvignili nad Vojnik, sam pa je simbolično spustil v zrak manjši balon. Pred mašo in po njej so slovesnost povzdignili godci Godbe na pihala Nova Cerkev.

Ob 10. uri se je pričela slovesna sveta maša, pri kateri so poleg jubilanta sodelovali vojniški rojaki, in sicer škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek, dr. Bogdan Kolar, vojaški vikar Matej Jakopič, Ivan Šelih, ter mariborski generalni vikar Janez Lesnika, dekan Alojz Vicman, Stanko Domajnko in Franc Brecl. Spremljali so jih številni ministranti. Na začetku je zlatomašnika v imenu farnega občestva  pozdravil Karli Brezovšek. Pri slovesni maši je pel združeni pevski zbor, sestavljen iz pevcev mešanega cerkvenega pevskega zbora sv. Jerneja in Mešanega zbora Forte ob orgelski spremljavi  prof. Tomaža Marčiča ter instrumentalistov Filipa in Erika Brezovška, Tomaža Adamiča, Miha Pesana in Gregorja Gubenška. Čudovito petje in igranje je ustvarilo vtis, kot da se vse to dogaja v veliki koncertni dvorani. Kot da so se nad Vojnikom odprla rajska vrata! Slovesni pridigar dr. Stanislav Lipovšek je čestital slavljencu in orisal njegovo življenjsko pot.

          Brezje pri Sv. Juriju ob Ščavnici je bil tisti kraj, kjer je mali Tonček kot enajsti otrok zagledal luč sveta. V glasbeni in verni družini je oblikoval svoje življenje. Od prvega do osmega razreda je ministriral, in to vsak dan. Četudi je bil dež, sneg, led …, vsako jutro je korajžno pešačil po vaški poti do sv. Jurija. Po končani osnovni šoli se je odločil za odhod v semenišče in gimnazijo v Vipavi. Domači duhovnik in boter Rado Junež je bil vesel njegove odločitve. V Mariboru je končal Teološki študij in bil 29. 6. 1969 posvečen v duhovnika. 6. julija je imel novo sveto mašo pri Sv. Juriju.

Po nekaj vmesnih postajah je bil leta 1973 kot kaplan s škofovim dekretom poslan v  Vojnik. Takratni župnik Martin Lupše ga je z veseljem sprejel in zaradi njegove bolezni  je kmalu postal župnijski upravitelj, leta 1985 pa župnik.

      Njegovo poslanstvo biti dober dušni pastir je v celoti izpolnjeno. Skrbi za redno in točno opravljanje svetih maš. Je eden izmed redkih duhovnikov, ki vsako nedeljo in ob praznikih opravi tri maše, včasih tudi ob sobotah in drugih dnevih, če so poroke, pogrebi ipd. Verouk je vedno usklajen s šolo, da lahko otroci pridejo pred ali po pouku. Pri mašah sodelujejo štirje pevski zbori, sam pa je 17 let vodil cerkveni pevski zbor, ker ni bilo zborovodje. V župniji ob njegovi spodbudi uspešno delujejo Župnijski pastoralni svet, Gospodarski svet, Župnijska Karitas, zakonska in molitvena skupina, jasličarji, animatorji ter velika skupina ministrantov, ki sodelujejo tudi pri mašah ob delavnikih ali drugih obredih. Na poseben način uvaja birmance v skrivnost velike noči in prvoobhajance v sodelovanje pri šmarnicah. Odprt je za novosti in ohranjanja običajev. Vedno si vzame čas za sodelovanje z občino, šolo, vrtcema, KS, društvi, družinami in posamezniki. Skrbi za urejenost sakralnih objektov. Njegova ideja je postavitev Doma svetega Jerneja, v katerem se odvijajo razne prireditve, koncerti, še posebej pomemben prostor pa je za razstavo jaslic ob Božičnem Vojniku, ter Jernejev park, kjer so že posajena drevesa v spomin občinskim nagrajencem. Bil je dvakrat zelo dober učitelj diakonoma, ki sta bila na praksi v Vojniku. Spoštuje svoje sobrate, vojniške rojake pa vedno povabi na slovesnosti, še posebej ob farnem prazniku in poskrbi, da ob obletnicah praznujejo tudi v Vojniku. Je dober gostitelj popotnikom, ki se oglasijo v župnišču. Sodeluje pri različnih župnijskih romanjih. Vse duhovnikovo delo je nazadnje milost in dar, posebna milost pa je, če smeš spremljati k oltarju kar pet novomašnikov –

Jožeta Špesa. Bogdana Kolarja. Jožeta Lipovška, Mateja Jakopiča in Ivana Šeliha.
     Ob koncu svete maše so sledila voščila in zahvale za dobro sodelovanje: župan Branko Petre, predsednica KS Lidija Eler Jazbinšek, predstavniki Vinarsko-vinogradniškega društva Vojnik Mirko Krašovec, Albina Karmuzel in Miran Kovač, ki je pripravil praznično zlato penino, Aleš Kolšek in predstavnika župnije Šmartno in  Ljubečna, ki je ''hči'' vojniške župnije, Benedikt Podergajs in Anica Lipičnik v imenu zlatomašnikovih sodelavcev ter dekan Alojz Vicman. Posebno presenečenje pa je bilo voščilo nečaka Tončka Kurbusa, ki mu je kot triletni fantek voščil tudi na novi maši.

Vse prisotne je pred cerkvijo čakala pogostitev v organizaciji Župnijske Karitas. Popoldne so s pesmijo prišli čestitat pevci Otroškega pevskega zbora Hozana s Simonom Jagrom in Moški pevski zbor KUD France Prešeren Vojnik.

     Teden dni kasneje, 14. julija 2019, je bila ponovitev zlate maše v rojstni župniji Sveti Jurij ob Ščavnici. Slovesen sprejem z domačo godbo ter čudovito bogoslužje ob spremljavi domačega zbora in sodelovanju različnih glasbenikov, so dopolnili verniki, med katerimi je bilo veliko sorodnikov, ki so ponosni na svojega rojaka. Zlatomašnik Anton Perger je obe slovesni maši opravil z velikim spoštovanjem do Boga in hvaležnostjo, da še vedno lahko oznanja sveti evangelij, župljani pa smo mu hvaležni za njegovo  neprecenljivo prinašanja Boga in z njim miru ter dobrega  sodelovanja v naše domove.

         Tekst: Milena Jurgec
          Foto: Janez Rojnik, Lea Sreš, Edi Fidler in Milena Jurgec

Vojniški zlatomašnik Anton Perger

Dvig balona ob praznovanju Antona Pergerja

Ob praznovanju zlate maše je Balonarski klub Vojnik z Dušanom Bojanovičem pripravil spominski dvig balona pri cerkvi sv. Jerneja v Vojniku. Dogodek je bil v nedeljo, 7. julija 2019, po prvi jutranji maši.

        Tekst in foto: Lea Sreš

Druckversion | Sitemap
© Stanislav Stante