Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska
Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska

 V nedeljo 2. oktobra 2016 smo že tretjič obhajali „ROŽNOVENSKO LEPO NEDELJO IN KUŠARJEV DAN“ v Črešnjicah. Slavje je vodil stiški opat Janez Novak, somaševala sta njegov tajnik in naš župnik.

  Stiški opat, je v svoji pridigi najprej pozdravil številne vernike in romarje, opisal požrtvovalno duhovniško delo našega župnika in omenil, da toliko ministrantov ne premore marsikatera mnogo večja župnija. Omenil je novo cerkveno rasvetljavo in na novo popleskano cerkev, kjer ima pač največ zaslug naš mrljivi, delavni in organizacijsko sposobni duhovnik dr. Vinkom Kraljič.

  Za to slavje se je vneto pripravljal naš "Cerkveni črešnjiški pevski zbor" pod vodstvom gosp. Petra Iskrača, igrala je "Kapelna godba iz Svetine" pod vodstvom Ivana Ulaga in vokalno je slavje polepšal pevski zbor „In Spiritu“ iz Vojnika. Na koncu slavja je še naš duhovnik prebral še nekaj strani iz črešnjiške župnijske kronike, kjer je rajni župnik Štefan Kušar opisal njegovo teško življenje med vojno, njegovo dušnopastirsko delo med in po vojni, ter vojne žrtve njegovih sorodnikov.

    Nekaj besed sta spregovorila še vojniški župan Branko Petre in predsednik KS Frankolovo Dušan Horvat. Pohvalila sta uspešno delo našega župnika in se mu zahvalila za njegov trud za našo cerkev in vso našo črešnjiško župnijo.

    Po slavju nam je pod šotorom na igrišču bil na voljo še vroči bograč, ki ga je mojstrsko skuhal nečak našega duhovnika dr. Vinka Kraljiča in za „lačna usta“ je bil pripravljen še „répété“. Pa tudi kruh in pijača sta nam bila na razpolago.

   Lep nedeljski dan, svečano okrašena cerkev z bogato razsvetljavo, bogoslužje polepšano s "Kapelo iz Svetine", "In Spiritu" iz Vojnika, ter naš "Cerkveni črešnjiški zbor", bodo marsikateremu verniku in romarju ostali v lepem spominu.

  Naš duhovnik gospod dr. Vinko Kraljič je opravil res dobro, to naporno in organizacijsko delo. Hvala Vam in Bog povrni.

                       Vaši črešnjiški farani

Slike Aleš M. iz Grušovca

 

ZAHVALA

 

    Slovesnost praznika Rožnovenske Matere božje je za nami. Bilo je zelo lepo. Mnogi so mi po slavju častitali za tako lepo slovesnost. Rekel sem jim, da je trajalo malo predolgo, pa je bil odgovor: „Kar je lepo ni nikoli predolgo“. Trije deli. Kratka procesija v cerkvi, sv. Maša in Kušarjevo slavje . To zahteva svoj čas.

   Sedaj pa bi se rad zahvalil vsem ki ste pomagali, da je praznik ROŽNOVENSKE MATERE BOŽJE tako lepo uspel.

Cerkev je lepo prebeljena, delo Rajka Sentočnika s svojimi sodelavci iz Nove Cerkve. Dobila je novo razvetljavo, ki jo je zmontiral za „Božji lon“ gosp. Berni Zazjal, pomagal pa mu je Peter Pristovnik. Njemu in gosp Elčiju Šelih se zahvaljujem za lepo obešene „kite“. Cerkev je bila čudovito okrašena. 17 Ikeban je nebeško lepo krasilo cerkev. Naredila jih je naša umetnica gospa Lidija. Prav lepa hvala!

    Zahvalim se vsem, ki so čistili cerkev, okolico cerkve in župnišče. Hvala tudi vsem, ki so darovali rože za krasitev cerkve.

  Bogoslužje in petje je bilo zelo lepo, zato se zahvalim našemu umetniku – organistu Petru in cerkvenemu zboru za pestro in živo sodelovanje. Tudi pevcem iz Konjiške gore za njihovo petje v šotoru. Prav tako se zahvaljujem „Godbi na pihala“ iz moje druge župnije Svetine, ki je tako ubrano spremljala bogoslužje. Harmonično petje skupine „In Spiritu“ iz Vojnika, ki jo je vodil moj sorodnik David, profesor glasbe na gimnaziji v Celju, ki pa je povzdignilo bogoslužje v cerkvi na visoko raven. Upam, da jih bomo spet slišali v enem koncertnem programu v naši cerkvi. Hvala David in tvojim fantom.

  Zahvalim se tudi našim ministrantom. Ministrirali so vsi. Kot gospodinja pa je pomagala tudi Ana-Marija Mirkac iz Slovenj Gradca. Večkrat pride z očetom na obisk v Črešnjice in vedno ministrira.

Ana-Marija! Vedno si dobrodošla!

   Zahvalim se gospodu opatu iz Stične Janezu Novaku, ki je tako lepo vodil bogoslužje in za lepo pridigo o Rožnem vencu.

   Postavitev šotora: Vreme je bilo nestanovitno, napovedali so dež, ki ga pa Hvala Bogu ni bilo. Odločili smo se za šotor, ki nam ga je posodila župnija Nova Cerkev, zato še hvala gospodu Alojzu Vicmanu. Mize v šotoru so bile vse zasedene.

   Hvala Gasilskemu društvu Frankolovo, ki nam je dalo na razpolago mize in klopi, kot vsem moškim ki so jih pripeljali in postavili. Posebno gospodu Gustiju, ki je priskrbel za prevoz. Da je bil šotor pravilno postavljen sta poskrbela dva strokovnjaka: moj nečak Peter in njegov svak Janez, oba iz Nove Cerkve, ki pa sta tudi kot „špecalista“ poskrbela za odličen bograč, ki ga je bilo dosti na voljo, še za "répété". Hvala vsem ženskam, ki so dan prej v soboto lupile krompir, ki ga je podaril Gusti.

(Porabilo se je 50 kg paprike, prav toliko paradižnika, čebula itd.)

  Hvala pogrebnemu zavodu RAJ, ki nam vsako leto priskrbi za jasno ozvočenje tudi zunaj cerkve.

  Tako upam, da sem se zahvalil vsem. Še enkrat Bog povrni!

               Vaš dr. Vinko Kraljič duhovnik

Druckversion | Sitemap
© Stanislav Stante