Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska
Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska
† DUHOVNIK ŠTEFAN KUŠAR

PRAZNIK ROŽNOVENSKE MATERE BOŽJE IN KUŠARJEV DAN 5. OKTOBRA 2014

CELJSKI ŠKOF DR. STANISLAV LIPOVŠEK

5. oktobra 2014 je bila v Črešnjicah lepa nedelja, praznik ROŽNOVENSKE MATERE BOŽJE. Praznik, ki bo mnogim vernikom, ki so prišli od blizu in daleč, ostal v najlepšem spominu. To ni bila samo navadna lepa nedelja, ampak je bilo tudi svečano odkritje spomenika rajnemu črešnjiškemu duhovniku Štefanu Kušarju, ki je deloval tukaj v Črešnjiški župniji kar 38 let kot priljubljen dušni pastir.

       Slavje, se je pričelo ob 9.00 uri s procesijo in 4- mi Evangeliji. Marijin kip so nosile štiri mlada dekleta. Številne ministrantke in ministranti v dolgih belih haljah so spremljali pod baldahinom celjskega škofa dr. Stanislava Lipovška s svetim Rešnjim Telesom in somaševalca dekana Alojza Vicmana iz Nove Cerkve. Črešnjiški gospod župnik dr. Vinko Kraljič, pobudnik za obeležje Štefanu Kušarju, ključarja in drugi cerkveni možje, so imeli kar dosti opravka, da je to slavje potekalo tako lepo. Ves čas procesije in pri otvoritvi spomenika je igrala Godba na pihala iz Svetine. Pozabili smo pomisleke, da nam bo skalilo slavje slabo vreme, ker temni oblaki na nebu, ki so nas spremljali na začetku procesije so nas počasi zapustili. Na koncu slavja se je prikazalo še toplo sonce, ki je pozdravilo in se nasmehnilo približno 450 vernikom.

       Po procesiji se je pričela sveta maša v lepo okrašeni cerkvi. Tudi cerkev si je nadela za ta praznik svojo najlepšo obleko, seveda s pomočjo pridnih in požrtvovalnih deklet in žena. Organist Peter Iskrač je s svojim Črešnjiškim cerkvenim zborom, ki se je še posebno pripravil za ta svečani dan, polepšal svečano bogoslužje.

        Po sveti maši se je pričel drugi del slavja- odkritje doprsnega kipa rajnemu črešnjiškemu duhovniku gospodu Štefanu Kušarju. Najprej je spregovoril naš sedanji črešnjiški duhovnik dr. Vinko Kraljič, ki se je tako zavzemal in trudil za postavitev tega obeležja. Opisal je z nekaj besedami zamisel in vso delo. Nato je imel nagovor gospod Beno Podergajs, župan občine Vojnik, ki je na kratko opisal njegovo župansko delo in lepe odnose z župnikom Kušarjem. Tudi predsednik KS Frankolovo gospod Dušan Horvat se je zahvalil vsem, ki so bilo kako pripomogli do tako lepega obeležja. Sledil je Kušarjev celoten življenjepis, ki ga je obširno podala v njenem govoru gospa Aleksandra Ambrož, nekaj tudi malo na humoristični način. Nastopale so še pevke iz Nove Cerkve in iz Ljubljane. Končno je prišel trenutek, katerega smo tako nestrpno pričakovali. Odkritje doprsnega kipa, ki ga je napravil umetnik gospod Lojze Pongrašič iz Šmartna.

     Spomenik sta odkrila gospod Alojz Vicman, dekan iz Nove Cerkve in naš črešnjiški duhovnik dr. Vinko Kraljič -in pred nami se pojavi naš rajni duhovnik Štefan Kušar s svojim tipičnem velikem klobuku na glavi in rahlim nasmeškom na obrazu. Še kratek nagovor gospoda škofa Lipovška, blagoslov spomenika in svečanost je končana.....

      Ne, ne! Slavje še ni končano. Za vse obiskovalce sta bila po slavju pripravljena še jedača in pijača. Urna dekleta in fantje so pripravljali mize in klopi in nam postregli z vročim golažom, s svežim kruhom in pijačo.

       Obujali so se spomini starejših vernikov na pretekle Kušarjeve čase, mladina ki gospoda Kušarja ni poznala pa jih je pozorno poslušala. Med pogovori pa so se še pospravljale iz miz sladice radodarnih gospodinj. Pevski zbor Stolpnik ob spremljavi harmonike nam je s svojimi domačimi pesmi še poskrbel za veselo razpoloženje.

      Za ves ta trud in delo, ki ga je vanj vložil naš gospod župnik dr. Vinko Kraljič smo se mu mi verniki zahvalili le s tako lepim številnim obiskom pri sveti maši. Njegov zadovoljni nasmešek nam je pokazal, da je bil tudi sam zadovoljen s svojim delom. Ob njegovi tako veliki vnemi pri delu in skrbi pa seveda ni časa za počitek, in nas bo verjetno kmalu presenetil z novo idejo in zamislijo. Še sveti Peter v nebesih si je premislil in si dejal:

              „Tega lepega praznika pa res ne morem motiti z dežjem!“

Foto Aleš M.

Ob blagoslovitvi popravljenih črešnjiških orgel

 

Hvala večnemu Bogu,

naj orglje zadonijo,

ki po dolgih letih spet,

nazaj svoj glas dobijo.

 

V prvi svetovni vojni bli,

so orglje razdejali,

vse taboljše piščalke

iz njih so tu pobrali.

 

Bo skoraj pol stoletja že,

saj čas beži in teče.

Zdaj že stolpna ura tu,

je popravljena in teče.

 

Zato zahvalimo se vsi,

mi črešnjiški farani,

gospodu župniku Kušarju,

ki ste bli 38 let med nami.

 

Za vso to delo in Vaš trud,

naj Vam ljubi Bog poplača,

in enkrat skupaj v nebesih bli,

s svojimi farani!

Druckversion | Sitemap
© Stanislav Stante