Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska
Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska

Sv. Križev pot

       

Ta Križev pot v črešnjiški cerkvi, ki je na mestu, kjer so za Božič bile postavljene božične jaslice, je res poseben kot v Sloveniji in morda tudi daleč naokoli in ima svojevrstno dolgo pot, kot tudi posebno zgodovinsko ozadje za sabo. Pri tem Križevem potu igra posebno vlogo nemška družina Kaindl, ki je živela na Madžarskem. Kot mnoge nemške družine, je tudi ta morala po II. svetovni vojni zapustiti svojo domovino Madžarsko in se je nastanila v Nemčiji v Ilbenstadtu pri Frankfurtu.

           Družina Keindl je štela pet otrok, dve hčerki, ki so postale redovnice in tri sinove, ki so vsi postali duhovniki. Eden je pristopil k kartuzijancem in je pred 30. leti prišel v Pleterje v Slovenijo kjer še sedaj tukaj živi.

            V tem Ilbenstadtu, škofije Mainz, župnije Marija, Petra in Pavla z baziliko iz leta 1120, je bil za duhovnika nastavljen in je tukaj 37 let opravljal duhovniško službo slovenski duhovnik gospod dr. Vinko Kraljič. Ena redovnica te Keindlove družine je delovala kot upravnica velikega otroškega vrtca. Ko pa se je upokojila je prišla nazaj v očetovo hišo v Ilbenstadt in je na prošnjo duhovnika Vinka Kraljiča prevzela prosto mesto voditeljice katoliškega otroškega vrtca. Pred nekaj leti je ta upravnica postavila tukaj v njenem otroškem vrtcu Križev pot, ki ga je prinesla iz Madžarske. Tam ga je napravila z vso svojo tehnično spretnostjo, potrpežljivosto in umetniškim čudom neka njena prijateljica, saj ta križev pot obsega preko 75 figuric.

            Ko je duhovnik dr. Vinko Kraljič leta 2012 zapustil župnijo Ilbenstadt v Nemčiji in se zavedno poslovil od nje, kjer je toliko let deloval kot dušni pastir, ter se vrnil v svojo domovino Slovenijo, mu je ta Križev pot podarila ta redovnica za spomin. Tako je ta izjemni Križev pot napravil dolgo pot iz Madžarske v Nemčijo in od tam v Slovenijo. Sedaj ga imamo v Črešnjicah v župniji Naše ljube Gospe Rožnovenske, kjer ga lahko pred, ali po sveti maši občudujete.

 

        (Trenutno je ta Križev pot odstranjen in lepo spakovan in si ga boste lahko ogledali spet šele drugo leto na Velikonočne praznike v tej naši črešnjiški cerkvi).

 

I. POSTAJA

PILAT OBSODI JEZUSA NA SMRT

II. POSTAJA

JEZUS VZAME KRIŽ NA SVOJE RAME

III. POSTAJA

JEZUS PADE PRVIČ POD KRIŽEM

IV. POSTAJA

JEZUS SREČA SVOJO ŽALOSTNO MATER

V. POSTAJA

SIMON IZ CIRENE POMAGA JEZUSU NOSITI KRIŽ

VI. POSTAJA

VERONIKA PODA JEZUSU POTNI PRT

VII. POSTAJA

JEZUS PADE DRUGIČ POD KRIŽEM

VIII. POSTAJA

JEZUS NAGOVORI JERUZALEMSKE ŽENE

IX. POSTAJA

JEZUS PADE TRETJIČ POD KRIŽEM

X. POSTAJA

JEZUSA SLEČEJO IN MU PONUDIJO VINA MEŠANEGA Z ŽOLČEM

XI. POSTAJA

JEZUSA PRIBIJEJO NA KRIŽ

XII. POSTAJA

JEZUS UMRE NA KRIŽU

XIII. POSTAJA

JEZUSA SNAMEJO IZ KRIŽA IN GA POLOŽIJO MATERI V NAROČJE

XIV. POSTAJA

JEZUSA POLOŽIJO V GROB

Iz kakšnega materijala je napravljen ta Križev pot vam pa ne izdam! Torej k sveti maši v Črešnjice in razvozlali boste sami to skrivnost!

Druckversion | Sitemap
© Stanislav Stante