Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska
Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska

Naš novi škof msgr. dr. Maksimilijan Matjaž

Voščilo kardinala dr. Franca Rodeta novemu celjskemu škofu msgr. dr. Maksimilijanu Matjažu

Spoštovani g. Maksimilijan,

ob imenovanju za pastirja starodavne in pred leti obnovljene škofije sv. Maksimilijana v Celju Vam iz srca čestitam. Vesel sem, da je sveti oče položil svoje zaupanje v duhovnika, ki ga poleg temeljite teološke izobrazbe krasijo lepe naravne lastnosti in evengeljske čednosti. Dan vašega imenovanja me spominja na tisti 5. marec, ko sem leta 1997 stopil na pot škofovskega služenja v Ljubljani. Razlog več, da se Vas posebno spominjam v molitvi.

   Naj Gospod obilno blagoslavlja Vaše pastirsko poslanstvo na zahtevnem mestu, ki vam ga je določil in Vam stoji ob strani s svojo milostjo.

      S spoštovanjem Vas pozdravljam,                                                                      

              Franc kard. Rode

Podpredsednik SŠK msgr. Alojzij Cvikl čestital novoimenovanemu celjskemu škofu msgr. dr. Maksimilijanu Matjažu

Dragi sobrat Maksimilijan Matjaž!

Z Veseljem sem sprejel danes novico, da Te je papež Frančišek izbral za novega škofa v Celju. Pred dvaintridesetimi leti si v mariborski stolnici prejel mašniško posvečenje in takrat z apostolom Pavlom vzkliknil: »Dovolj Ti je moja milost. Moč se dopolnjuje v slabosti (2 Kor 12, 9).« Danes v svojem srcu podoživljaš in obnavljaš To svojo poklicanost in zavezo zvestobe Bogu, ki Te je sedaj poklical v zbor apostolov.

    Poznamo Te kot raziskovalca in poznavalca Svetega pisma in Božje besede. Po zgledu blagopokojnega mariborskega škofa dr. Maksimilijana Držečnika boš gotovo tudi Ti v svoji apostolski službi z veliko vnemo oznanjal Božjo besedo. Naj Te pri tem v obilju spremlja in podpira priprošnja Tvojega krstnega zavetnika in sozavetnika celjske škofije, mučenca sv. Maksimilijana Celjskega.

    Kot duhovniku mariborske nadškofije se Ti ob tej priložnosti zahvaljujem za Tvoj duhovniški lik in za bogat prispevek pri pastoralnem delovanju mariborske nadškofije. S predanostjo si več let povezoval mlade duhovnike ter bil njihov duhovni voditelj in svetovalec. Prav tako imaš pomembne zasluge pri organizaciji izobraževalnih srečanj duhovnikov mariborske nadškofije na Pohorju, in prav tako tudi v okviru Komisije za strategijo župnijskih pastoralnih konceptov. Vse te bogate pastoralne izkušnje boš gotovo s pridom uporabil tudi kot pastir celjske škofije, v dobro krajevne Cerkve, mariborske metropolije in vse Cerkve na Slovenskem.

    Božji Blagoslov in Varstvo Božje Matere naj bo povsod naTvoji nadaljnji apostolski poti!

                       msgr. Alojzij Cvikl D

                   mariborski nadškof metropolit

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore

je v voščilu zapisal: "Veselimo se s krajevno Cerkvijo celjske škofije, ki je danes dobila novega pastirja. Papež Frančišek je za njenega škofa imenoval profesorja Svetega pisma dr. Maksimilijana Matjaža. Imenovanemu iskreno čestitamo in se veselimo njegovega duhovnega in strokovnega prispevka, s katerim bo obogatil delovanje Slovenske škofovske konference in Cerkve v Sloveniji. Svoje poglobljeno poznavanje Svetega pisma, s katerim je doslej bogatil študente Teološke fakultete in različne svetopisemske skupine, bo sedaj delil vernikom svoje škofije in Cerkve v Sloveniji. Ko se veselimo njegovega imenovanja in mu voščimo močne vere, trdnega upanja in apostolske ljubezni, mu obljubljamo bratsko bližino, ki jo bomo živeli predvsem v molitvenem spominu pred Gospodom. Bog vas živi, novi celjski škof Maksimiljan."

Druckversion | Sitemap
© Stanislav Stante