Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska
Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska

Največja razstava jaslic v Sloveniji

       Unikatna zgodba Vojnika je tokrat dobila četrto ponovitev; na razstavi tudi predmeti, ki so vojake spominjali na božič.

Še vse do 2. januarja si bo v Vojniku mogoče ogledati več kot 230 jaslic. Gre za unikaten projekt, ki si ga je pred štirimi leti zamislil nekdanji župan Beno Podergajs, Turistično društvo Vojnik. Občina v sodelovanju z Župnijo Vojnik pa sta takoj pristopili in ideji pomagali zaživeti. Večje jaslice društva in posamezniki (veliko razstavljavcev pride tudi od drugod) vselej izvirno razstavijo na zasebnih dvoriščih hiš treh ulic v bližini cerkve, manjše pa razstavijo v Jernejevem domu, ki stoji v neposredni bližini cerkve. Ob tem na velikem parkirišču pred cerkvijo postavijo tržnico z bogato darilno in gostinsko ponudbo, najmlajšim omogočajo tudi ježo ponijev. V cerkvi in bližnji šolski telovadnici pa pripravijo še večinoma brezplačne koncerte različnih glasbenih zvrsti.

       »Čeprav bomo Božični Vojnik izvedli že četrtič, naše moči niso pojenjale,« je že pred odprtjem poudarila predsednica Turističnega društva Vojnik Nataša Kovačič Stožir. »Razstavljenih jaslic je vedno več. V ta namen smo povečali razstavne prostore v Jernejevem domu. Vendar ne gre zato, da bi mi hoteli biti vedno večji, temveč zato, ker se nam oglaša vedno več ljudi, ki želijo razstaviti svoje jaslice. Tudi v naši občini je veliko posameznikov s to strastjo in do zdaj zanje sploh vedeli nismo,« dodaja Podergajs, idejni oče projekta, ki velja za največjo razstavo jaslic v Sloveniji.

      Med jaslicami Podergajs posebej omeni kamnite jaslice, ki so jih v Vojnik prinesli gostje iz Primorske. Pet jaslic je mogoče videti v naravni velikosti, posebej zanimive so tudi jaslice, ki jih je izdelalo podjetje Kovinarstvo iz Pristave. »Vse jaslice se od lanskih zelo razlikujejo, skorajda ni ponovitev. V duhu 100-letnice konca prve svetovne vojne pa je naš ljubiteljski zgodovinar Marko Zdovc pripravil tudi posebno razstavo o predmetih, ki so jih vojaki imeli pri sebi in ki so jih na fronti spominjali na božič.«

      Na razstavi, kot vsako leto, sodeluje tudi Jože Žlaus, edini Slovenec, ki te dni svoje jaslice razstavlja tudi v Rimu. Obiskovalci Rima bodo sicer videli jaslice, ki so ji obiskovalci Vojnika občudovali lani. Gre za jaslice, narejene iz korenine vrbe, oblikovane v obliki kometa. S to svojo sporočilnostjo so očitno prepričale tudi komisijo, ki vsako leto na razstavo v Rimu sprejmejo le 100 najlepših jaslic sveta.

      Sicer pa je rdeča nit Božičnega Vojnika spet druženje krajanov s prijatelji, znanci, sosedi. V ta namen je spet postavljenih več točk, kjer se lahko obiskovalci okrepčajo, pripravljajo tudi številne koncerte. Vsi sodelujoči so svoje umetnine predstavili popolnoma brezplačno, enako brezplačno za okrepčila skrbijo razna društva, ki izmenjaje vsak večer dežurajo na Božičnem Vojniku. Vse to pa ima vendarle še en namen – dati možnost vsem ljudem, da se umirijo in spomnijo, čemu sploh božič sploh obstaja. Tudi zato je jaslice z veseljem prišel blagoslovit upokojeni celjski škof Stanislav Lipovšek.

      Dan po božiču, 26. decembra, bodo uprizorili tudi žive jaslice. »Letos prvič v treh terminih, saj je lani bilo to zelo priljubljeno,« je dodala Urška Mužar z občine. Lani si je Božični Vojnik ogledalo 30 tisoč obiskovalcev.

               Tekst: Rozmari Petek

               Foto: Lea Sreš, Matjaž Jambriško

Druckversion | Sitemap
© Stanislav Stante