Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska
Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska

 

Mati Tereza postala svetnica

 

Papež Frančišek je mater Terezo, pokojno albansko redovnico, ki je življenje posvetila pomoči najrevnejšim, v nedeljo 04.09.2016 na Trgu sv. Petra v Vatikanu razglasil pred več desettisoč verniki za svetnico. Na kanonizaciji "angela revnih" na Trgu sv. Petra v Vatikanu je bilo več desettisoč vernikov in več tujih državnikov, med njimi 13 predsednikov držav in vlad.

   Mati Tereza, leta 1910 rojena kot Agnes Gonxa Bojaxhio albanskim staršem v Makedoniji, se je pri 18 letih pridružila irskemu redovniškemu redu Loreto, ki jo je poslal za učiteljico v indijsko mesto Darjeelin. Leta 1946 si je začela mati Terezija prizadevati, da bi lahko svoje življenje posvetila skrbi za uboge na ulicah Kalkute. V ta namen je ustanovila nov red Misjonark Ljubezni, ki ga je leta 1950 potrdil papež Pij XII. Ker je bila kot redovnica Loretskega reda zavezana svojim zaobljubam, je morala za dovoljenje prositi svoje predstojnice, pa tudi kalkutskega nadškofa.

     Za reveže je začela ustanavljati domove (za umiranje, za gobavce, za otroke ...), kjer je skupaj s sestrami skrbela za podhranjene, bolne in umirajoče in jim lajšala trpljenje. Leta 1963 je nastala tudi moška veja reda, imenovana Misjonarji ljubezni.

   Leta 1979 je za svoje človekoljubno delo prejela Nobelovo nagrado za mir. Leta 1980 je obiskala tudi Ljubljano, leta 1987 pa so se na Ježici naselile prve misijonarke ljubezni v Sloveniji.Leta 1949 je v tedanji Kalkuti, danes Kolkati, odprla prvo šolo za revne, leta 1950 pa je ustanovila red Misijonark ljubezni. Leta 1979 je za pomoč najrevnejšim prejela Nobelovo nagrado za mir. Ena najprepoznavnejših osebnosti 20. stoletja je umrla leta 1997 v Kalkuti, stara 87 let.

        

Moto Matere Terezije je bil “Daj prisrčno in brezplačno pomoč najrevnejšim!” Na njenem nagrobniku piše »Ljubite se med seboj, kakor sem vas jaz ljubil« (Jn 13, 34).

Druckversion | Sitemap
© Stanislav Stante