Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska
Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska

Žegnanje obnovljene kapele v Bezenškovem Bukovju

     Za vaščane Bezenškovega Bukovja na Frankolovem je bila zadnja nedelja v oktobru prav poseben dan, kajti zbrali so se na žegnanju obnovljene kapele, simbola idilične vasice. 

     Velika kapela, ki je bila posvečena leta 1897,  stoji prav na sredi vasi, poleg rojstne hiše prof. Antona Bezenška in je bila pred leti že deležna obnove, vendar pa so se obnove tokrat lotili strokovno. Kapelo so odkopali, jo izolirali, obnovili fasado, streho, freske, zvonik z zvonom, razsvetljavo, ter uredili tudi okolico. Denar za obnovo so krajani zbirali sami, obnova pa je trajala vse od pomladi leta 2021. Največ so za obnovo prispevali prav vaščani sami, ki so poleg tega opravili tudi veliko prostovoljnih delovnih ur, strokovna dela pa so opravili skrbno izbrani obrtniki, ki imajo izkušnje pri podobnih obnovah.

       Zbrane, ki so se v lepem toplem vremenu zbrali v velikem številu,  je v imenu odbora za obnovitev kapele pozdravil Martin Kračun, ki se je pozneje z simboličnimi darili zahvalil tistim, ki so sodelovali pri obnovi. O pomembnosti ohranjanja sakralnih objektov za kulturno dediščino pa sta spregovorila tudi župan občine Vojnik Branko Petre in predsednik krajevne skupnosti Frankolovo, Dušan Horvat.

      Blagoslov kapele je ob pomoči domačega župnika patra Branka Cestnika in misijonarja- domačina Toneta Ovtarja opravil upokojeni celjski škof dr. Stanislav Lipovšek, navzoči pa so lahko prisluhnili pesmim Družine Gregorc iz Bezenškovega Bukovja ter mešanemu pevskemu zboru župnije iz Frankolovega. 

     Po uradnem delu je sledilo druženje navzočih, ki so ga, ob pomoči domačih gospodinj,  organizirali vaščani Bezenškovega Bukovja in je trajalo prav tja do večera, ko je zvon v obnovljeni kapelici odzvonil večno luč.

 

Odbor za obnovo kapele

Foto: Jan Gregorc

Druckversion | Sitemap
© Stanislav Stante