Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska
Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska
ŠPANSKI POLŽ

Vedno bolj in bolj nas v vrtu nadlegajo španski polži, ki napravijo veliko škode in nevšečnosti v našem vrtu. Zato je smiselno, da se posvetimo tudi temu problemu. Tu so nasveti iz strokovnih knjig, kot tudi nasveti posameznikov.

 

 

Polže pobirat

Najuspešnejše in dolgotrajno zatiranje polžev je, da jih dosledno pobiramo. (Zjutraj in po dežju)

 

Previdnost pri polževih strupih

Najbolj poznano in enostavno zatiranje polžev je, da uporabljamo polževe strupe. Posipani polžev strup pa rad privablja tudi druge živali. Če žival poje ta strup, pogine. Najbolj efektivno polaganje strupa je v marcu in aprilu, ko še vrt ni tako v zelenju in tako polži radi segajo po tej „dodatni malici“. S tem pa uničite že prvo generacijo polžev.

 

Koristiti naravne sovražnike polžev

Kdor noče iti osebno na lov na polže, lahko to nalogo prepusti drugim živalim. Naravni sovražniki polžev so ptiči, ježi in žabe.

Si lahko privoščite parček indijskih rac v svojem vrtu ograjenem z ograjo? Te lepe vodne živalce so vnete na polževo gostijo, rabijo pa možnost osvežilnega kopanja in seveda svežo solatko!

 

Boj (preventiva) proti polžem

Z zboljšanjem vrtne površine s peskom in kompostom se bo vrtna površina v teku časa spremenila v fino drobljivo zemljo, ki ne nudi več polžem idealnih življenskih pogojev.

V poletju zalivajte vrt samo zjutraj, ker se vrtna zemlja do večera zopet posuši in se tako težje premikajo nočnoaktivni škodljivci.

 

Timijan, žajbelj in rožmarin je za te živalce nezanimiv in nasajen med zelenjavo jo vsaj malo očuvate. Poleg tega pa njihovo cvetje privlačuje čebele in druge koristne žuželke. Eni pa priporočajo tudi celo posaditi v vrtu česen in čebulo.

                                     Povzeto iz različnih vrtnih nasvetov.

Druckversion | Sitemap
© Stanislav Stante