Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska
Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska

Zgodovina

 

Fatimska Mati božja

        V Fatimi na Portugalskem se je Marija prikazala trem otrokom Jacinti (Hiacinti) in Francišku Marto, ter Luciji dos Santos 13. maja 1917 in potem še vsak mesec do13. oktobra.

          Nekateri so tem prikazovanjem kmalu verjeli, drugi pa so jim kritično nasprotovali. Cerkvena oblast je začela natančno opazovati vedenje otrok, sporočila, prikazni, čudeže, mišljenje verujočih in neverujočih ljudi. Raziskava je trajala 8 let in 30. oktobra 1930 je leirijski škof Jose Coreira di Silva objavil Pastirski list o čaščenju rožnovenske Matere božje v Fatimi. V njem je zapisano: “Ko sem ponižno klical na pomoč Svetega Duha, v zaupanju na varstvo preblažene Device, v soglasju s svojimi škofovskimi svetovalci, izjavljam da so videnja otrok v dolinici Ilirija dne 13. maja in vsakega 13. dne v mesecu do oktobra 1917 verodostojna. Čaščenje naše ljube Gospe fatimske uradno dovoljujem!“ Preden se je trem pastirjem prikazala Marija, so bili deležni posebne predpriprave, v letu 1916 so trikrat videli "angela miru" in "angela Portugalske".

          Pri prvem prikazovanju je Marija naročila pastirčkom, naj odslej pobožno molijo rožni venec. Nato jih je vprašala, ali se hočejo Bogu darovati s tem, da mu bodo radi prenašali žrtve in sprejemali vse trpljenje v spravo za številne grehe, s katerimi žalijo Boga. V junijskem prikazovanju, jim je Gospa povedala prvo skrivnost:“ Po Jacinto in Francka bo kmalu prišla, Lucija pa bo živela dalj časa, ker hoče po njej Jezus razširiti po svetu čaščenje Marijinega Brezmadežnega Srca. In res, brat in sestra, Francek in Jacinta Marto sta kmalu po videnjih umrla. Pobrala ju je španska gripa. Francek umre 4. aprila 1919, Jacinta pa 20. februarja 1920. Papež Janez Pavel II., je njuno beatifikacijo razglasil 13. maja. 2000.

          Pri julijskem prikazovanju so vidci za trenutek smeli videti ognjeno morje, kjer trpe pogubljene duše. Potem je Marija napovedala drugo svetovno vojno, končno zmago njenega Brezmadežnega Srca in da se bo Rusija spreobrnila.

          Tretja skrivnost pa ni bila takoj za v javnost in je Gospa dovolila, da se ta skrivnost razkrije šele 1960 leta. V pismu je govorila Lucija, ki ga je napisala 1944, da bo atentat na papeža, kar se je tudi zgodilo 13. maja 1981. To skrivnost iz Lucijinega pisma je papež Janez Pavel II. razkril šele leta 2000.

          Ob zadnjem prikazovanju oktobra 1917, se je zbralo že okrog 70 tisoč ljudi. Marija se je predstavila, kot Gospa svetega rožnega venca in jim naročila, da njej v čast postavijo na tem kraju kapelico.

Marija se je vedno prikazala nad pritlikavim sredozemskim drevesom, neke vrste hrastom, ki v slabi zemlji ostane nizek kakor grm in je vedno zelen. Vedno so videli Marijo vsi trije; Lucija in Hijacinta sta jo tudi slišali, z Marijo pa je govorila samo Lucija. Hijacinta ni imela poguma, da bi spregovorila, Frančišek pa je slišal le Lucijina vprašanja in odgovore. Ljudje, ki so prišli na kraj prikazanja, Marije niso videli ne slišali, večkrat pa so videli steber dima, ki je kakor kadilo ovijal grm.

Pastirji Lucija, Frančišek in Hijacinta
Ostrmeli verniki ob Marijinem prikazovanju

 

Žalost Fatimske Marije

 

Marija mati ljubljena,

ti Fatimska Gospa,

pastirčkom v Fatimi,

si se prikazala bila.

 

Brezmadežno tvoje Srce,

pa z grehom žal'jo te ljudje,

kak žalosten je tvoj obraz,

ko tu zdaj gledaš nas.

 

Zakaj obraz ti žalosti,

te vprašamo Marija ti.

Brezbožni svet tako živi,

da greha ne opusti.

 

Kak strašne muke v peklu so,

nikoli konca jih ne bo.

Zato je žalostno Srce,

Marije Fatimske.

 

                 Karl Šante

Druckversion | Sitemap
© Stanislav Stante