Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska
Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska

ŽUPNIK O FATIMSKI CERKVICI

 

Na Štantejevem hribu (nad vasjo Grušovec) stoji cerkvica posvečena Fatimski Mariji. Zgradili so jo Štantetovi (Zgornje Paušerjevi), so skrbeli zanjo in jo še oskrbujejo. Zato velja Štantetovi družini velika zahvala, da imamo v Črešnjicah romarsko Fatimsko Marijo. Marija vabi Črešnjičane, da bi poromali k Njej, jo za kaj prosili, se ji zahvaljevali in jo častili. Vesela bi bila vsakega od vas, ki bi si vzel čas in poromal k njej, ne v daljno Portugalsko, ampak v bližino v Grušovec.

     Vsak tak obisk k Mariji je več vreden, kot delo in skrb celotnega enega dneva. Blagor mu, ki to razume, veruje in spolnjuje, kot pravi blaženi Anton Martin Slomšek: „Marija ga ljubila bo, sprosila mu nebo.“ Te besede dragi župljani, je moje ponovno vabilo, da bi radi obiskovali Fatimsko Marijo v njenem svetišču, v Fatimski cerkvici.

      Gospod župnik Štefan Kušar je Fatimsko Marijo zelo častil in iz njegove Kronike je razvidno, kako je župljane ob vsaki priložnosti vabil, da so prihajali k Fatimski Mariji. Jaz mislim in črešnjiška cerkvena kronika poroča, da so takrat v velikem številu obiskovali Fatimsko Marijo.

Tudi jaz sem se zavzel za obnovo Fatimske cerkvice. Obnovili smo streho s pravo kritino, cerkev je dobila nova okna, lepo prenovljena vrata, dve vrsti novih klopi, takih kot so v župnijski cerkvi v Črešnjicah. Notranjost cerkve smo prebelili, oltar obnovili in okolico povečali za parkiranje avtomobilov.

    Gospod Berno Zazjal se je zelo potrudil in opravil dobro osvetljavo v cerkvi in to poceni. Tako je cerkvica v notranjosti lepo in dovoljno osvetljena.

      Jaz se vsem, ki so bilo kako prispevali s svojim delom pri obnovi in popravilih pri Fatimski cerkvici, se iskreno zahvaljujem za mojstrsko delo podjetju Esih iz Bukovja, podjetju Kroflič iz Grušovca in  gospodu Berniju.  Fatimska Marija pa naj jim izprosi prostor ob Njej v nebesih.

 

         Vaš župnik dr. Vinko Kraljič

Druckversion | Sitemap
© Stanislav Stante