Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska
Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska

Zahvalna sveta maša ob 60-letnici škofa Maksimilijana, 23.8.2023

Škof Maksimilijan je v sredo, 23.8. 2023 obhajal svoj 60. rojstni dan. Praznoval je z zahvalno sveto mašo v celjski stolnici, ki so se je udeležili apostolski nuncij, škofje, številni duhovniki, redovniki in redovnice, člani Bibličnega gibanja, verniki celjske škofije, sorodniki in prijatelji.

Obisk škofa Maksimilijana v Vatikanu

Objavljeno: 22. 06. 2022

 

Naš škof Maksimilijan je skupaj s predsednikom SŠK, škofom Andrejem Sajetom, in podpredsednikom SŠK, škofom Petrom Štumpfom, 13. in 14. junija 2022 obiskal nekatere urade Svetega sedeža v Vatikanu.

      Predstojnikom posameznih dikasterijev so škofje predstavili življenje Cerkve pri nas ter izzive, s katerimi se soočamo, predvsem na področju pastorale in evangelizacije, ki jih pred Cerkev postavlja sinodalna pot. Papeževi sodelavci so izpostavili pomen evangeljske poti Cerkve in transparentnosti pri upravljanju njenih dobrin. Dotaknili so se nujnosti dosledne obravnave spolnega nasilja ter ničelne tolerance do tega zla, kjer morajo biti v ospredju žrtve. O tem so se več pogovarjali na kongregaciji za nauk vere, kjer so se seznanili z nujnostjo večplastnega pristopa do tega vprašanja, pri čemer je potrebno posebno pozornost nameniti formaciji duhovniških kandidatov, preventivi in pomoči žrtvam.

      Še posebej zanimiv je bil obisk na državnem tajništvu, ki skrbi za odnose med Cerkvijo in državami. Kardinal Parolin pozna naša odprta vprašanja in nas je spodbudil, naj iščemo ploden dialog z državnimi institucijami in si še naprej močno prizadevajmo za spravo in sodelovanje.

      Najbolj ganljiv je bil zasebni obisk pri Svetem očetu. Papež jih je sprejel v svojem stanovanju pri Sv. Marti in se z njimi zadržal v pogovoru skoraj tri četrt ure. Zahvalil se je za sodelovanje in povezanost z apostolskim sedežem in njegovim zastopnikom v Cerkvi na Slovenskem. Poudaril je, da moli za škofe, duhovnike, redovnice in redovnike ter vse Božje ljudstvo, nas blagoslavlja in prosi, da bi Cerkev zmogla bila evangeljska sol in kvas slovenske družbe. Naš škof se mu je zahvalil za izkazano zaupanje in molitveno podporo. Papež se je zanimal za razmere v škofiji, za glavne izzive in pastoralne načrte. Zelo je vesel povezovanja, iskanja novih poti, kako naj evangeljsko sporočilo ponovno ogreje in spodbudi k misijonski gorečnosti tako duhovnike kot Božje ljudstvo.

Obisk predsednika vlade RS na Škofiji Celje

V torek, 14. 9. 2021, se je v okviru obiska članov Vlade Republike Slovenije v savinjski regiji predsednik Vlade g. Janez Janša srečal s celjskim škofom Maksimilijanom Matjažem v prostorih Škofije Celje. Med srečanjem so navzoči spregovorili o delovanju Škofijske Karitas Celje in novih projektih na področju socialno ranljivih oseb, o ureditivi spominskega parka Teharje in drugih množičnih povojnih grobiščih v Celju in okolici ter o vprašanju ohranjanja sakralne kulturne dediščine.

            Fotografije je posnel Rok Rakun.

Uradni fotografiji celjskega škofa Maksimilijana 

Celjski škof msgr. dr. Maksimilijan Matjaž

Škofovsko posvečenje novega celjskega škofa Maksimilijana Matjaža 

V nedeljo, 30. maja 2021, na praznik Svete Trojice, je bil v župnijski cerkvi sv. Mohorja in Fortunata v Gornjem Gradu v škofa posvečen novi celjski škof msgr. dr. Maksimilijan Matjaž. Glavni posvečevalec je bil apostolski nuncij v Sloveniji msgr. Jean-Marie Speich, soposvečevalca pa msgr. Martin Kmetec, nadškof metropolit Izmira, in upokojeni celjski škof msgr. Stanislav Lipovšek.

Slovesno sveto mašo škofovskega posvečenja sta v živo prenašala RTV Slovenija in Radio Ognjišče. Posnetek je na voljo v ARHIVU RTV Slovenije.

Druckversion | Sitemap
© Stanislav Stante