Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska
Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska

Po Slomškovi romarski poti

25. junija 2019

 

»Lepo naj bo cvetje našega uma, pa tudi sad našega dejanja obilen.« (A. M. Slomšek) Ob dnevu državnosti smo letos že 21. prehodili del Slomškove romarske poti. Na pot nas je povabilo društvo Slomškova romarska pot. To je društvo, ki ozavešča javnost o delu Antona Martina Slomška z različnih področij: narodnem, cerkvenem, ekumenskem, kulturnem idr. Ena od glavnih dejavnosti je tudi promocija in skrb za Slomškovo romarsko pot. V sodelovanju s PD Vojnik, Dramlje, Slovenske Konjice in Šentjur ureja pot, ki poteka v teh občinah. Ta združuje kraje, ki so bili pomembni mejniki Slomškovega življenja v Sloveniji. Delovanje sega tudi onkraj meje, v Avstrijo. 

 

     Približno 40 pohodnikov se je zbralo 25. junija v Novi Cerkvi. Vreme je kazalo na lep sončen dan, smeh in klepet pa na veselo druščino. Na poti so pohodnike pogostile mnoge družine. Sklepna prireditev je bila v Dramljah, pravzaprav na sv. Uršuli, kjer je somaševal upokojeni celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek. Prepletale so se življenjske modrosti A. M. Slomška ter misli domovini. Ob nagovorih, ki so sledili, je beseda tekla o prazniku naše domovine in lepi povezanosti blaženega A. M. Slomška, njegovih misli o domovini, narodu in slovenski besedi.

Med govorniki je bil tudi predsednik PD Dramlje Marko Lorger. Njegova predstavitev cerkve sv. Uršule nas je presenetila, saj nas je veliko slišalo zanimivosti prvič, tudi msgr. dr. Lipovšek. Z izbranimi besedami je povezal peščico vsebin tega dne in se dotaknil malega števila zastav, ki jih je opazil. Nato je s svojo delovno skupino planincev PD Dramlje poskrbel za okrepčila in sladke pregrehe. Zaslišala sta se pesem in glas harmonike. Pokramljali smo še z g. Kaučičem, predsednikom Društva Slomškove poti.

      Tako je pohod ob dnevu državnosti po Slomškovi romarski poti Društvu Slomškova romarska pot (v soorganizaciji občin Šentjur, Vojnik, Slovenske Konjice, planinskih društev Dramlje, Šentjur, Vojnik in Slovenske Konjice ter župnij Dramlje, Ponikva, Črešnjice, Frankolovo in Nova Cerkev) lepo uspel.

           Tekst in foto: Zvonka Grum

Blagoslov Slomšekove kapele pri Gindec v Brdcah

Sobotno jutro, 23. septembra 2017, je obljubljalo, da bo dan lep. Vinogradi so klicali na trgatev, gozd na nabiranje gob, njive in polja na spravilo pridelkov … Mali zvon, ki se je pojoče oglašal pri nas doma – pri Gindec v Brdcah, pa je vztrajno vabil vernike k blagoslovu čudovite nove kapele, prve v celjski škofiji, posvečene blaženemu Antonu Martinu Slomšku. 

    Ta dan je za mojega očeta Bernarda in mater Minko napočil izjemno slovesen trenutek. Nihče si pred dvema letoma ni predstavljal, da bo na naši domačiji kdaj stala kapela. Ko je oče doma naznanil, da bo sezidal kapelo, smo se malo začudile. »Zakaj?« nas je zanimalo. »Čutim, da je tako prav. V petintridesetih letih, kar imam obrt, se mi ni nič hudega zgodilo, posla sem imel vedno dovolj, prevozil sem na tisoče kilometrov, opravljal zahtevna dela na izjemni višini, pa sem ostal živ in zdrav. Zdaj lahko gledam, kako rastejo moji vnuki. Srečen sem. Moram se bogu zahvaliti za tako milost.« Zidak za zidakom je rasla prekrasna stvaritev, ki sta jo oče in mati s svojim znanjem, pridnimi rokami in denarjem ustvarila sama. Lepo ju je bilo opazovati, kako sta zbirala umetnika za Slomškov kipec, za okna in vrata, za napis v kapeli in vse druge stvari, ki krasijo to našo lepotico.
     Blagoslov s sveto mašo je vodil župnik Vinko Kraljič, s svojim obiskom in somaševanjem pa nas je počastil tudi vojniški župnik Anton Perger. Veselo vzdušje so z zvoki svojih instrumentov priigrali glasbeniki Godbe na pihala Nova Cerkev, z žametnimi glasovi pa so nas razvajali Kvartet Frankolovčani in črešnjiški cerkveni pevski zbor.

     In na kratko še o tem, zakaj je kapela posvečena Antonu Martinu Slomšku – le nekaj korakov stran se je v Brdcah pred 238 leti rodila Marija Zorko, Slomškova mati. Zagotovo je kdaj obiskal svoje stare starše. Skozi vas se vije tudi Slomškova romarska pot – želimo si, da bi se vsak popotnik, ki ga bodo noge zanesle tod mimo, pred kapelo ustavil, zmolil ali zapel kako njegovo pesem, Slomšek pa naj varuje vsak njegov korak.                                                                                                           

      Tekst: Aleksandra Ambrož
      Slike: Benjamin Ambrož

SLOMŠEKOVA, KOTJEKOVA, ZAZIJALOVA  ali tudi

 

GINDEČEVA KAPELA

 

V nedeljo 23. septembra 2017 je bila svečano posvečena na novo zgrajena ZAZIJALOVA KAPELA v Brdcah, ki je posvečena blaženemu škofu Antonu Martinu Slomšeku, saj tukaj v bližini v Brdcah je bila nekdaj hiša njegove matere. Slavje je vodil naš črešnjiški župnik dr. Vinko Kraljič in se ga je udeležilo preko 200 vernikov, vojniški župan in vojniški župnik Perger.

       Bogati program z licitacijami in glasbo je polepšalo še lepo sončno vreme. No, po slavju so še graditelji te kapele-Zazijalovi, pogostili te številne vernike z bogato zakustko: s bogračom in drugimi dobrinami, sladicami in pijačo.

Druckversion Druckversion | Sitemap
© Stanislav Stante