Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska
Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska

V PREMISLEK - TUDI ZA TISTE MALO MLAJŠE OD NAS!

 

Rojeni v 1950-tih, 60-tih, 70-tih..!!

 

Nihče nam ni nikoli rekel zvečer - pojdi umiti zobe.

Nihče nas ni nikoli objel in stisnil k sebi, pa rekel rad te imam - to je bilo samo za mehkužce.

Preživeli smo in rojeni smo "regularno", čeprav so naše mame, ko jih je bolela glava pile aspirin, jedle hrano iz konzerv, kadile in delale do zadnjega dne nosečnosti ter nikoli niso bile testirane za diabetes.

 

V tem času opozorila v stilu "čuvati daleč od dosega otrok" na stekleničkah z zdravili, vratih in omarah niso niti obstajala.

Mi, ko smo imeli 7-8 let nismo nosili pampers. Lulali smo v posteljo!

Kot otroci, smo se vozili v avtomobilih brez varnostnih pasov in zračnih blazin in ni nam bilo treba nositi čelade na glavi za vožnjo s kolesom ali kotalkah.

 

Pili smo vodo iz cevi za zalivanje vrta, a ne iz steklenic kupljenih v velikih trgovskih verigah. Delili smo Cockto in Colo z našimi prijatelji in nihče zaradi tega ni umrl.

 

Jedli smo mlečne sladolede, beli kruh in pravo maslo, pili sokove ki so tudi tedaj bili polni sladkorja, a nismo bili debeli zato, ker smo se STALNO IGRALI ZUNAJ, NA SVEŽEM ZRAKU

 

Zjutraj smo odhajali od doma in se ves dan igrali skrivalnice, tatove in žandarje, kavboje in indijance, nemce in partizane in vse ostalo, kar se lahko domisli samo otroška domišljija. In vse to do poznih večernih ur, ko so se prižgale luči javne razsvetljave, ki pa jih tako ali tako ni bilo prav veliko.

Pogosto, nas nihče ni mogel najti po ves dan, pa je zaušnica bila del vzgoje in nihče ni pomislil na zlorabe v družini. In nikoli ni bilo problemov...

 

Včasih smo po cele dneve preživeli pri spuščanju z vozičkom po klancu pozabljajoč, da nimamo zavor. Po nekaj padcih, zlomljenih prstih in modricah smo se naučili, kako rešiti takšne probleme.

 

Mi nismo imeli imaginarnih prijateljev niti probleme s koncentracijo v šoli.

Nam niso dajali tablete proti hiperaktivnosti. Mi nismo bili kar naprej pri šolskem psihologu in specialnem pedagogu, pa smo vendarle končali kar nekaj šol.

 

Nam niso prodajali droge na šolskem dvorišču...

 

Mi nismo imeli Playstation, Nintendo, X-box,

nikakršne video igrice, nismo imeli 99 kanalov na televiziji (samo dva in to drugi šele pozno popoldne), nismo imeli videorekorderje, surround sound, mobilne telefone, računalnike, internet, chat rooms....... 

MI SMO IMELI PRIJATELJE!IN MI SMO SE ZNALI DRUŽITI BREZ ŽEPNINE!

 

Padali smo z drevja, se porezali s steklom, zlomili kakšen zob, nogo ali roko, naši starši pa zaradi tega nikoli niso šli na sodišče.

Igrali smo se z lokom in puščico, gradili trdnjave iz snega, metali petarde za Novo leto, prebrali gore stripov in kavbojskih romanov in vse to smo preživeli brez posledic!

 

Vozili smo se s kolesom ali pa tekli do prijateljeve hiše, zvonili na vratih ali pa enostavno vstopili v njihov dom, da se družimo in da smo skupaj! Kadar smo imeli zaplete z zakonom, naši starši niso plačevali kavcij, da so nas izvlekli. Dejansko so bili strožji kot pa sam zakon!

 

Zadnjih 50 let so bila najplodnejša leta v zgodovini človeštva.

Naše generacije so dale najboljše iznajditelje in učenjake do danes.

 

Imeli smo svobodo, pravico do napak, uspeh in odgovornost.

In naučili smo se živeti s tem!

 

In ti pripadaš tej generaciji?

ČESTITAM!

 

MORDA BOŠ ŽELEL DA DELIŠ TOLE Z OSTALIM KI SO IMELI TO SREČO, DA ODRAŠČAJO KOT PRAVI OTROCI, PREDEN SO ADVOKATI, DRŽAVE IN VLADE ZAČELI NAREKOVATI KAKO JE TREBA ŽIVETI!

 

Morda bi bilo dobro poslati to sporočilo tudi vašim otrokom, da bi videli kako so odraščali njihovi starši.

 

Pozdrav generacija!

                         Prepis-nepoznani avtor!

Druckversion Druckversion | Sitemap
© Stanislav Stante