Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska
Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska

ZELENA MISELNOST

 

Na blagajni predlaga mlada prodajalka starejši gospe, da naj v prihodnjič prinese s seboj lastno vrečko, ker so plastične vrečke zelo slabe za naravo in okolje.

Gospa se je opravičila in razložila:

"VESTE MI NISMO IMELI ZELENE MISLI V STARIH ČASIH".

Blagajničarka ji je odgovorila:

"TO JE DANES NAŠ PROBLEM. VAŠA GENERACIJA NI DOVOLJ SKRBELA, DA BI OBVAROVALA NARAVO ZA BODOČE GENERACIJE".

Imela je prav! Naša generacija ni imela te zelene miselnosti v starih časih.

 

1 TAKRAT SMO MI VRAČALI STEKLENICE OD MLEKA, BREZALKOHOLNIH PIJAČ IN PIVA NAZAJ V TRGOVINO. TRGOVINA JIH JE POSLALA NAZAJ V POLNILNICO KJER SO JIH PONOVNO OČISTILI, STERILIZIRALI IN NAPOLNILI TAKO, DA SO SE STEKLENICE UPORABLJALE ZNOVA IN ZNOVA. TOREJ SO BILE RESNIČNO RECIKLIRANE,

           AMPAK MI NISMO IMELI TE ZELENE MISELNOSTI V STARIH ČASIH.

 

2 V VIŠNJA NADSTROPJA SMO HODILI PO STOPNICAH, KER NISMO IMELI DVIGALA ALI TEKOČIH STOPNIC V VSAKEM POSLOPJU, PEŠ SMO HODILI DO TRGOVIN IN NISMO SEDALI V MASIVNEGA TERENCA S 300 KONJSKIH SIL, SAMO DA SE PRIPELJEMO DO KONCA ULICE.

          AMPAK ONA JE IMELA PRAV, MI NISMO IMELI TE ZELENE MISELNOSTI V STARIH ČASIH.

 

3 V TISTIH ČASIH SMO PRALI PLENICE, KER TAKŠNIH ZA ENKRATNO UPORABO NI BILO. SUŠILI SMO PERILO NA VRVI IN NE V ENERGIJSKO POŽREŠNEM STROJU KI SKURI 2000 VATOV. VETER IN SONCE STA NAM SUŠILA PERILO V TISTIH ČASIH. OTROCI SO NOSILI RABLJENA OBLAČILA SVOJIH BRATOV IN SESTER IN NE NOVA.

          AMPAK MLADA DAMA JE IMELA PRAV, MI NISMO IMELI TE ZELENE MISELNOSTI V STARIH ČASIH.

 

4 TAKRAT SMO IMELI EN RADIO ALI TV PRI HIŠI IN NE V VSAKI SOBI. IN TV JE BIL Z MAJHNIM EKRANOM V VELIKOSTI ROBCA IN NE V VELIKOSTI MAJHNE DRŽAVE! V KUHINJI SMO REZALI IN MEŠALI NA ROKE, KER NISMO IMELI ELEKTRIČNEGA APARATA ZA VSAKO NAJMANJŠE OPRAVILO. KO SMO PAKIRALI ZLOMLJIVE STVARI SMO JIH ZAVAROVALI S ČASOPISNIM PAPIRJEM IN NE S PLASTIČNIMI ZRNCI ALI S PLASTIČNIMI MEHURČKI. TAKRAT TUDI NISMO ZAGNALI BENCINSKE KOSILNICE IN KURILI BENCINA DA POKOSIMO TRAVO. UPORABLJALI SMO KOSO ALI MEHANSKO KOSILNICO, KI SMO JO MORALI POTISKATI. NAŠ FITNES JE BILO DELO IN NISMO RABILI TROŠITI ELEKTRIKE V DRAGEM FITNES KLUBU NA NAPRAVI ZA TEK.

        AMPAK ONA DAMA IMA PRAV, NISMO IMELI TE ZELENE IN EKOLOŠKE MISELNOSTI V STARIH ČASIH.

 

5 KO SMO BILI ŽEJNI SMO PILI VODO IZ STUDENCA ALI PIPE, NAMESTO IZ PLASTIKE, KI SO JO PRIPELJALI IZ DRUGEGA KONCA SVETA. PRAZNA PENKALA SMO NAPOLNILI S ČRNILOM, NAMESTO DA BI KUPOVALI NOVA PISALA IN MENJAVALE SO SE BRITVICE, NAMESTO DA BI METALI VSTRAN CELE BRIVNIKE, KO BRITVICA OTOPI.

 

6 V STARIH ČASIH SMO SE VOZILI Z AVTOBUSI; IN OTROCI SO SE VOZILI V ŠOLO S KOLESI ALI PEŠAČILI, NAMESTO DA BI SPREMENILI SVOJE STARŠE V 24-URNE TAKSISTE. V VSAKI SOBI SMO IMELI SAMO PO ENO VTIČNICO ZA ELEKTRIKO IN NE BLOKE VTIČNIC ZA NAPAJANJE DUCAT ELEKTRIČNIH NAPRAV. NISMO RABILI RAČUNALNIŠKO VODENIH NAPRAVIC ZA SPREJEMANJE SIGNALA S 3000 KILOMETROV ODDALJENEGA SATELITA SAMO, DA NAJDEMO NAJBLIŽJO GOSTILNO.

 

          AMPAK NI ŽALOSTNO, DA DANAŠNJA GENERACIJA NA VELIKO JOČE KAKO POTRATNI SMO BILI STAREJŠI LJUDJE, SAMO ZATO, KER NISMO IMELI TE ZELENE MISELNOSTI V STARIH ČASIH .........
 

 

                                                                          Avtor mi je nepoznan!

POPOTNICA

 

Bodi drzen, ne predrzen,
bodi trmast, sebi zvest.
Na križiščih se ne ustraši
strmih in samotnih cest.


Ne, kar si želiš in hočeš,
stori vedno, kar je prav.
Delaj dobro in ne čakaj,
da za to bo kdo kaj dal.


Vedi, da udarec rani,
a beseda bolj boli,
da srce, ki se razdaja,
je srce, ki bolj trpi.

Sin, potrebna je korajža
biti Božji volji vdan,
a ves svet in vse vesolje
je velika Božja dlan.

                               

                             Iz verskega časopisa "Mavrica"

POGOVOR MED SOSEDOMA

 

"Zdravo sosed, dolgo se že nisva videla, čeprav sva skoraj soseda! No, kako ti kaj gre?"

"Saj veš, služba, družina, otroci..."

"No, vidim, da nakupuješ. Pa navadno nakupuje tvoja žena?"

"Ja nekaj z njo ni v redu, je malo bolna. Saj veš, ženske..."

"Vidim, da nakupuješ za kuho."

"Ah, kako je vse drago, pa še v redu ni. Glej to uvelo solato, Bog ve od kod je! Pa  ta paradižnik. Lep je lep, ko ga pa probaš, ga je pa sama voda. Pa drago je vse!"

"Pa nimaš malo vrta? Kaj pa če bi si sam nekaj posadil v njem , pa veš kaj imaš!"

"Saj veš, služba, družina, otroci... nimam zato časa!"

"Pred garažo sem videl avto, lepa limuzina."

"Da, je čisto nov model, pa nemške znamke, ima 200 konjev, pelja 250 na uro, šest ventilov, da o daljincu ne govorim, najboljši radijo, GPS, prosto govorno napravo..."

"Zakaj pa 250 kmh, saj pri nas ne smeš voziti po avtocesti več kot 130 kmh?"

"Ja saj veš, sem vsak dan na cesti, pa ne morem tako počas cincat. Ampak rečem ti, zadnje čase vidim samo bedake na cesti. Gledam starega očka s klobukom, pa veš da se stalno drži, teh neumnih znakov in cestnih pravil. Jaz pa gas, in po nekaj minutah ni sledu o njem."

"Čuj zadnjič si ga pa malo polomil na avtocesti, si po desni prehiteval! Če bi te policija videla...?"

"A si ti tudi videl tistega idijota, ko je po levi, po prehitevalnem pasu peljal 130 km? Saj rečem, tisto bi morala policija videt kako eni cincajo po avtoceti, pa ni nobenga. Namesto tega pa čepijo z radarjem za cesto, pa nam vlečejo denar z žepov."

"No, ja, veš oni si ne izbirajo dela......

      Kaj pa je s tvojo sosedo, saj veš nasproti tebe ona gospa,  je malo bolana, ali si jo kaj obiskal?"

"A, ona? Misliš tisto, ki je malo sključena? Ah no, vežda nevem njenega imena, pa saj veš, jo nikdar ne vidiš zunaj, baje nikamor ne gre, veš je mal čudna..."

"No, si jo obiskal?"

"Saj veš, služba, družina, otroci..."

     "Kako pa tvoji otroci v šoli, dobro napredujejo?"

"Da ti povem, kako so šolske potrebščine drage. Knjige, zvezki, vse je tako drago. Zadnjič sem mu še moral kupiti novi Ipod!"

"Moral?"

"No ja, moral ne, pa saj veš, če nimaš nekaj najnovejšega, ne greš s časom naprej. Saj veš kako otroci gledajo drug na drugega."

"Sem nekaj slišal, da so ga šolarji v njegovem razredu nekaj ušpičili, pa da je bil tvoj tudi zraven, da je bila policija......?"

"Ne, ne, ne! To je pa čisto drugače, kot se pripoveduje. Veš bi radi mojga sina noter potegnil, veš oče ima nov avto........pa ne tako z menoj. Moj ni bil nič kriv, mi je sam povedal. Če bo še učiteljica kaj pripovedovala, se bomo pa nekje drugje videl!"

"Tvoj starejši je pa zgoden fant, ima že punco, vidim, da ga sosedova rada vidi?"

"Ah, kaj bo ona, saj veš, je važna kot vse druge v naselju, pa še zmeraj ne pozdravi me ne. Veš, poba si sedaj dopisuje po e- mailu z eno iz Japonske, Amerike, pa celo iz Avstralije...."

"Ja svet je postal majhen. Pa nisi kaj pošpicljal, kaj si mladina dopisuje?"

"Veš zadnjič je pozabil zapret računalnik, pa sem malo slučajno videl, pa veliko nisem razumel. Veš naša mladina, vse v angleščini, če angleščine ne znaš...Tolko sem razumel, da so starši akademiki, da ima lepe oči, dolge noge, mora bit fejst punca!"

"No če tvoj sin tako obvlada angleščino, pa nima s slovenščino nobenih težav?"

"Ne, to pa ne. Slovenščina mu pa ne gre in ne gre, pa mislim, da leži nekaj tudi na učiteljici. saj veš če ona enga ne mara..."

"Da preideva še na sosednjo punco. Jo veš večkrat vidim v cerkvi, pa berila bere....."

Štop, štop! Pustiva, cerkev, župnike, pa fajmaštre kar pri miru! Saj jaz osebno nimam nič čez njih. Se z našim zlo dobro razumem. Mi da nasvete...... samo njemu še zaupam, drugemu itak ne. Svet je veš čisto pokvarjen! Pa ob zapovedanih praznikih grem tudi k maši, drgač pa...

"Uh, kako sva se zaklepetala..."

"No ja, za kratek razgovor, si zmeraj vzamem malo časa."

"Kaj bo pa danes za kosilo, kaj boš pa skuhal?"

"Jaaaaaaaaaz.......????????" Ženske so za v kuhinjo!!!!!!!!!

 

Druckversion Druckversion | Sitemap
© Stanislav Stante