Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska
Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska

Kdo je bil dr. Anton Novačan

 

Novačan je po gimnaziji (Celje, Karlovac in Varaždin) študiral pravo v Pragi, kjer je leta 1915 doktoriral. Po diplomiranju je bil nekaj časa zaposlen kot konzul, dokler ga to delo ni izčrpalo. Leta 1921 je ustanovil Zemljoradničko stranko za Slovenijo, v okviru katere je izdajal časopisa Naša vas in Republikanec.

         Po prekinitvi konzulske službe se je skupaj z ženo vrnil v Celje, kjer je imel odvetniško pisarno. Leta 1915 se je odločil za novo Slovensko republikansko stranko. Na volitvah leta 1923 ni bil več izvoljen, zato je sprejel službo na dvoru. Kralj ga je nagradil z diplomatsko službo; med drugim je bil konzul v Varšavi, Kairu, Brǎili (Romunija), Celovcu in Bariju.

          Med drugo svetovno vojno je iz okupiranega Beograda zaradi strahu pred nemškim zaporom pobegnil v Palestino, od tam v Kairo, kasneje pa v Trst. Ni si upal vrniti domov, zato sta z ženo odšla v Argentino, kjer sta kupila kmetijo in se preživljala na ta način. Delo ga je telesno izčrpalo, oddaljenost od doma pa psihično, zato je leta 1951 nenadoma umrl.

       Njegovi želji, da ga pokopljejo doma, je žena čez nekaj let ugodila, prinesla je urno domov in Anton danes počiva v Vojniku.

 

                                                           Iz MojaObčina.si Vojnik

Avtor Jurij Vovk

Druckversion Druckversion | Sitemap
© Stanislav Stante