Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska
Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska

 

DELO NA CERKVI v drugi polovici 2016.

 

Po dolgem premoru, bomo začeli biti spet malo bolj aktivni in upam, da bomo z deli gotovi do ROŽNOVENSKE NEDELJE, ko pride k nam naš škof dr. Lipovšek in bo blagoslovil našo Farno črešnjiško cerkev in Fatimsko kapelo v Grušovcu. Upam, da nam bo tudi letos uspelo izvesti lepo ROŽNOVENSKO SLAVJE kot pretekli dve leti.

     Romarji od blizu in daleč že sedaj vljudno vabljeni! Pa o tem več v mojem sledečem ŽUPNIJSKEM PISMU.

STOPNICE V ZONIK

April 2016

 

Stopnice v zvoniku so bile zelo slabe in tudi nevarne, zato sem poprosil gospoda Antona Turka, ki je s svojim kolegom obnovil celotno stopnišče in vmesne podeste. Stopnice so za večjo varnost opremljene z ročaji na obeh straneh. Popravili smo tudi stopnice iz zakristije v zvonik.

                     BOG LONAJ

NAŠI ZVONOVI

 

Oktober 2015

 

Prav lepo mi poje

 

ta črešnjiški zvon ...“

 

Da tako lahko sedaj rečemo. Dolgo časa so bili naši zvonovi po

 

zastareli pogonski napravi takorekoč vklenjeni v železne „štange“,

 

ki so jim diktirale zvonenje in se niso mogli „izzvoniti“. Sedaj se

 

lahko zvonovi lepo svobodno gibljejo, kot na levo, tako na desno.

 

Zvonijo glasneje in lepše. Z novo pogonsko napravo smo naročili

 

tudi uro, ki bije vsake četrt in polno uro. V uri je vgrajena tudi

 

naprava, ki proizvaja 8 melodij „trajančenja“. Kmalu bodo na dveh

 

straneh zvonika montirani tudi kazalci. Po besedah strokovnjaka, bo

 

ura tekla sekundno točno.

 

     Bodimo veseli, zadovoljni in hvaležni, da je tako važno delo z

 

našimi zvonovi dokončano. Poslušajmo te naše zvonove radi in

 

sledimo njihovim zvokom, ko nas kličejo in vabijo k sveti maši,

 

nas spremljajo ob veselih in tudi žalostnih dogodkih!

 

     Naslednjo pomlad pa je na vrsti obnova zunanjih zidov naše

 

cerkve, obnoviti moramo obe stranski kapeli, prezbiterij,

 

zakristijo in zvonik!

PROBLEM, ki bi ga radi rešili letos 2015 ....

    Naši majhni zvonovi zvonijo samo s polovično močjo, ker je pogonska naprava zastarela. Tako, ki jo imamo mi, je ne vidite več nikjer v zvonikih in je že bolj za v muzej kot zvonik, tako, da jo bomo morali zamenjati s sodobno motorno napravo. Kdaj???

Imel sem že strokovnjaka pred kratkim v zvoniku. Pripravljen je to delo opraviti letos v mesecu septembru  do praznika ROŽNOVENSKE MATERE BOŽJE. Montiral bi novo motorno napravo za pogon zvonov in še kaj drugega. Denarja je malo, zato bomo prestavili beljenje na drugo leto..........

Morebiti berete to našo spletno stran tudi ljubitelji prelepih zvonovih zvokov in odprete svojo denarnico???????

PROBLEMI ....    

Prihajamo v leto 2015 in pred nami nas čaka v tem letu mnogo dela. Obnoviti moramo stene stranskih kapel, prezbiterija in morda še zvonika.

    Največji problem in največ skrbi imamo seveda z župniščem. V letu 2015 imamo še sveto birmo, pa ne vemo kje bi našega škofa pogostili, oziroma, mu pripravili kosilo. Bi ga peljali v gostilno na Frankolovo, ali k sv. Jožefu? Ne manjka nam osebja in kuharic, manjkajo nam prenovljeni prostori v župnjišču: kuhinja, jedilnica itd, saj se leta in leta ni nič v notranjosti župnišča popravljalo in obnavljalo.

   Prenoviti bi bilo treba tla po vseh prostorih, osvežiti in pobeliti vse stene, zamenjati nekaj oken in nabaviti nekaj miz in stolov!

   Kaj bomo lahko napravili od tega? Vem, da imate v denarnicah več drobiža, kot bankovcev. Vendar moramo nekaj ukreniti in napraviti!

   Ljudski pregovor pravi:“Noben berač ni tako ubog, da nebi mogel še kaj darovati!“ Seveda o vsem tem ne odločam sam. Najprej se moram posvetiti z Župnijsko – Gospodarskim svetom!

 

P.S.

Dragi bralci te internetne strani, dragi verniki!

Pod Konjiško goro ležijo lepe in prijazne Črešnjice in na daleč se vidi župnijska cerkev, ki je tudi zgodovinskega pomena. Tu je bilo včasih s črešnjiško osnovno šolo tudi kulturno središče vseh bližnjih kmečkih vasi.

   V cerkvi se opravljajo mašni obredi, v njej se delijo tudi sveti zakramenti, kot so: sveti krst, prvo sveto obhajilo, sveta birma, sveti zakon in v njej se tudi poslavljamo od naših rajnih.

   K cerkvi pa spada župnišče, ki smo ga zadnje čase radi pomanjkanja denarja zelo zanemarjali in ga moramo popraviti, da bo opravljalo spet svojo funkcijo! Seveda zato rabimo denar!

   Dragi bralec! Si že slišal za naše Črešnjice, imaš kakšen lep spomin na njih, ali si v zamejstvu in celo naše "Gore list"? Seži dobrovoljno v svoj žep in „NAŠA LJUBA GOSPA ROŽNOVENSKA“, ki kraljuje v oltarju ti bo hvaležna in ti bo to dobroto tudi poplačala!

Druckversion Druckversion | Sitemap
© Stanislav Stante