Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska
Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska

Duhovna in socijalna delovanja v črešnjiški župniji 2013/14/15

ROMANJE 2014

Naše župnijsko romanje v soboto, 6. septembra 2014 je bilo res zelo lepo in zame, kot organizator zelo uspešno.

ROMANJE - IZLET 2014

 

Danes samo kratka informacija, več v naslednjem "Župnijskem pismu". Na romanje bomo šli na prvo soboto v septembru: 6.septembra. Naš cilj bo:

- OLIMJE (kjer je naš bl. Slomšek obhajal svojo primicijo, prvo sveto mašo.

- SVETE GORE

- BIZELJSKO (prvo kaplansko mesto bl. Slomška).

- BRESTANICA (največja slovenska cerkev, bazilika, "SLOVENSKI LURD")

Cena bo nizka kot lansko leto:

Za odrasle 17 Evrov

Za otroke 15 Evrov

V to ceno je vključena vožnja in hrana za ves dan. Za to bo poskrbel spet naš PETER, kot lansko leto.

       Prijavite se čimprej v zakristiji po vsaki sveti maši ali po telefonu, da Vam nebo zmanjkalo prostora v avtobusu!

                                                                                         LETO 2013

ROMANJE V ZAPLAZ, STIČNO IN RAKOVNIK                                    

 

.... je bil poln uspeh in v veliko veselje vseh, ki so bili z nami. Bili smo kot ena družina. Veliko smo molili, peli, se smejali, jedli in tudi pili. Za jed in pijačo je poskrbel moj nečak Peter, eksperte za pogostitev velikih skupin.

      Tako pogostitev, da smo imeli vse s sabo, je spravilo nekatere celo v zadrego. Kaj takega še niso doživeli in so si mislili, da bodo prišli še lačni in žejni domov. Seveda, bilo je pa vse obratno.

      Torej tisti, ki še niste bili zraven se prijavite že za naslednjič!

OTROŠKI ZBOR

(Resime)


 

Trudim se, vendar doslej še nisem mogel ustanoviti rednega otroškega zbora. To me zelo boli, ker sem  v mojem delu vedno imel otroške zbore in druge glasbene skupine. Vzrok je, da imam premalo otrok. Moji veroukarji so tudi ministranti. Teh je malo in sedaj naj bi peli tudi v zboru. Gotovo je več otrok v Črešnjicah. Naj bom odkrit in kritičen: Otroci, ki hodijo v šolo v Slovenske Konjice ali Frankolovo in gredo tam tudi k verouku, ne poznajo mene kot župnika, ne poznajo domačo cerkev in večina ne hodi v našo cerkev k sv.maši, je le nekaj malih izjem. Taki otroci so župniji odtujeni, niso doma ne v Črešnjicah, ne v Konjicah in ne na Frankolovem.

          Tudi  vsi moji ministranti hodijo v šolo v Konjice in na Frankolovo in VENDAR HODIJO V DOMAČO ŽUPNIJO K VEROUKU. Tako postajajo zvesti župljani župnije Črešnjice.

         Vesel bi bil, če bi se tudi ti "tuji" otroci udeležili življenja v domači župniji. Te kritične besede sem povedal le z dobrim namenom.

         Po Novem letu bom zopet poskusil z Otroškim zborom. Vaje bodo ob sobotah ob 10.00 uri!

KARITAS SOBA v župnišču

 

Ker smo se odcepili od Karitas Frankolovo in ustanovili svojo lastno ŽUPNIJSKO KARITAS, smo rabili  tudi lastne prostore. Odločili smo se za prostor v župnišču, ki smo ga čisto prenovili.

ŠMARNICE 2014

Ob nedeljah v mesecu maju, sem bil pri šmarničnih pobožnosti pri različnih kapelah in križih. Bilo je sicer lepo s  tistimi, ki so prišli, vendar moram reči, da obisk ni bil vedno zadovoljen.

     Šmarnice moram naslednje leto malo poživeti, najti nove oblike. TUDI ŠMARNICE V CERKVI ZA VSO ŽUPNIJO OB NEDELJAH POPOLDNE!

     Za šmarnice pri treh križih sem napravil lep program. Prišel je tudi pevski zbor "SPIRITU", na žalost nam je sveti Peter poslal preveč dežja in nam še marsikaj pokvaril.

      NAJ SE SVETI PETER OPRAVIČ MARIJI!

BIRMA 2014

Z birmanci sem imel še več težav. Ker tudi oni niso imeli od začetka šolskega leta verouka, so bili malo podkovani v verskih resnicah. Intenziven verouk, je bil za marsikaterega nekaj tujega, ker nismo šli nič na igrišče. Vendar, ker sem tudi za birmance imel malo časa, sem moral z birmanci resno delati, in rezultat našega dela  je bil velik.

        Gospod opat iz Celja, birmovalec,  je bil nad našimi birmanci zelo navdušen in poln hvale, ker so birmanci pri njegovem spraševanju VSE VEDELI- je rekel opat. Izkazali so se celo bolje, kot birmanci v drugih župnijah. Sedaj so bili tudi birmanci veseli, da smo tako "trdo" delali.

        Želim, da bi birmanci vse to, kar smo se naučili, pokazali z rednim obiskom svete maše ob nedeljah.

PRVO SVETO OBHAJILO

 

Priprava je bila zelo težavna, ker sem imel malo časa in ker otroci pred menoj niso imeli verouka in so zelo malo znali. Z intenzivnim delom, pa smo jih pripravili na vreden sprejem PRVEGA SVETEGA OBHAJILA. Imeli smo lep simbol Petrove ladje kot Cerkve. Bilo je zelo lepo, ker so vse družine, starši, bratje in sestre prvoobhajancev sodelovali pri bogoslužju, pri sveti maši, ter brali različne tekste. Bilo je nekaj edinstvenega.

Druckversion Druckversion | Sitemap
© Stanislav Stante