Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska
Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska

NOVICE - ZABELEŽITE SI!

Spoštovani verniki in obiskovalci te spletne strani.

Vse informacije na tej internetni strani so brez jamstva!

 

Imate kakšno željo? Pišete na našo elektronsko pošto!

 

zupnijacresnjice@gmail.com

Obvestilo

Za svete maše prejemanje sv. zakramentov in poučevanje verouka, ter drugih informacij za župniji Črešnjice in Svetino, se radi stalnih zakonskih sprememb radi Corone virusa, prosim pozanimajte pri črešnjiškem duhovniku dr. Vinku Kraljiču.

Župnijski urad Črešnjice in Svetina                  

Duhovnik dr. Vinko Kraljič

Telefon: 03/5772 282

Mobitel: 031/786 120

Povabilo: 70 let Društva upokojencev Vojnik

Spoštovane članice in člani, spoštovani povabljeni gostje! 

VLJUDNO VAS VABIMO NA PRIREDITEV OB PRAZNOVANJU 70. LETNICE DRUŠTVA UPOKOJENCEV VOJNIK 

Prireditev bo, dne 14. decembra 2022 ob 18.00 uri v dvorani Kulturnega doma v Vojniku.

 KULTURNI PROGRAM: 

Mešani komorni pevski zbor MeKPZ;

nastop bivšega učenca OŠ Vojnik;

nastop učencev OŠ Vojnik;

nastop pevske skupine TAŠČIČE 

Podeljene bodo zahvale donatorjem, priznanja in pohvale zaslužnim članicam in članom društva. 

Hkrati bodo podeljena tudi priznanja, ki jih podeljuje ZDUS, Pokrajinska zveza upokojencev Celje. 

Janez KOROŠEC, l.r. 

Predsednik DU Vojnik

DU Vojnik: Vabilo na silvestrovanje

Bliža se zaključek tega leta 2022, ob tej priložnosti ste lepo povabljeni na zaključno druženje članov in članic, ki bo v gostišču Turist na Frankolovem dne, 26. decembra 2022 ob 17.00 uri. 

Cena druženja z glasbo in pogostitvijo: 

Kalkulacija cene: 

  • za 35 /oseb je cena 30 € / na osebo brez prevoza, v lastni režiji;

  • za 45 /oseb je cena 35 € / na osebo s prevozom. 


Za prijetno druženje in ples bo poskrbela Vokalna skupina TRS iz Socke.

Prijave zbirajo vaši poverjeniki ali v društvu v času uradnih ur (sreda od 9.00 do 12.00 ure) in na telefon 040 707 055, najkasneje do 14.12.2022. 

Prisrčno vabljeni v čim večji udeležbi!

Janez Korošec, predsednik DU Vojnik

Anka Ravnak, koordinatorJ


V Vojniku, dne 20. november 2022 

ZIMSKA SLUŽBA

Zima je ponovno pred vrati. Opaziti je, da so zime z vsakim letom milejše vendar nikoli ne moremo z gotovostjo trditi koliko snega nam bo zima v posamezni sezoni prinesla, ampak moramo vozniki svoje vozilo pripraviti na zimske mesece ne glede na debelino snežne odeje. 

     Vsa vozila morajo biti opremljena z zimsko opremo v času od 15. novembra do 15. marca in v primeru zimskih razmer. Zimske razmere na cesti so razglašene takrat, ko je vozišče zaledenelo (ledna deska), poledenelo (poledica), zasneženo ali ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča. Pogoji za izvajanje zimske službe so predpisani v Pravilniku o rednem vzdrževanju javnih cest (Uradni list RS, št. 38/16).

     Občina Vojnik je izrazito hribovito območje z razvejanim cestnim omrežjem, ki skupaj obsega kar 180 km cest, od tega 34 km lokalnih cest in 136 km javnih poti. Izvajalcem zimske službe takšen teren predstavlja precejšnjo zahtevnost vzdrževanja cest. Težavo predstavljajo predvsem višje ležeče ceste, kjer se pojavljajo izrazitejše snežne padavine. Posipavanje cest se začne ob poledici ali začetku sneženja, ko se sneg začne oprijemati cestišča. Pluženje se v primeru sneženja prične, ko zapade 10 cm snega na lokalnih cestah in 15 cm na javnih poteh ter parkiriščih.

    Cesto štejemo za prevozno na odsekih cest z vzdolžnim naklonom nad 10 odstotkov in kjer je promet možen samo z uporabo snežnih verig. Prevoznost se šteje tudi takrat, kadar je promet oviran zaradi ostankov snega na vozišču; vključno z delno snežno desko. Prevoznosti ni nujno treba zagotavljati v obdobju izredno močnega sneženja in ob močnih snežnih zametih.

   V vmesnem času, ko sneži in cesta še ni očiščena, voznike pozivamo, da upoštevajo razmere na cestah in ravnajo odgovorno. Pravočasna oprema vozil, prava obutev, predčasni odhodi od doma, prilagajanje hitrosti razmeram in še veliko drugih dejavnikov nam v zimskih razmerah zagrenijo ali polepšajo zimsko idilo na prometnih površinah. Prav ustrezna zimska oprema in prilagojena hitrost vožnje sta temeljna dejavnika, ki preprečujeta zdrse vozil in druge nesreče v času sneženja ali poledice, ki ju izvajalci zimske službe poskušajo pravočasno preprečiti ali vsaj omiliti s posipanjem cestišč.  Vse občane ob tej priliki pozivamo, da odstranite nepravilno parkirana vozila ter vegetacijo (veje) ob cestah ter pločnikih, ki v zimskih razmerah ovirajo izvajanje zimske službe in odvijanje prometa. Prav tako velja poudariti, da zimska služba ne ureja čiščenja dvorišč in vhodov, za te vrste odstranjevanja snega poskrbite lastniki sami.

  Občina Vojnik in Krajevne skupnosti Vojnik, Nova Cerkev in Frankolovo se skupaj z izvajalci trudimo kar najbolje poskrbeti za prevoznost vseh cest tudi v najzahtevnejših razmerah. Prepričani smo, da bodo vsi uporabniki cest z razumevanjem sprejeli zahtevno delo izvajalcev zimske službe . Prav tako upamo, da bodo vsi udeleženci v prometu v zimskih razmerah odgovorno skrbeli za svojo varno udeležbo v prometu. Na Občini Vojnik smo občanom dosegljivi na telefonski številki 031-750-813 za morebitna dodatna pojasnila v zvezi z izvajanjem zimske službe. 

  Vse uporabnike cest prosimo za strpnost in razumevanje ter upoštevanje priporočil, saj si želimo, da bi prihajajoča zima minila brez neljubih dogodkov.

 Tekst: Nives Kotnik

Kontaktni podatki

Občina Vojnik

Keršova ulica 8

3212 Vojnik

Telf.:03 780 06 20

        03 780 06 40

 

Delovni čas Zbirnega centra Vojnik

torek:    15:00 – 19:00

četrtek: 14:00 – 19:00 (15.mar. - 15.nov.)

četrtek: 14:00 – 18:00 (16.nov. - 14.mar.)

sobota:   8:00 - 12:00

Društvo upokojencev Vojnik vabi v svoje vrste

Vabilo k včlanitvi novih članov

Spoštovani upokojenci!

  Društvo upokojencev Vojnik je eno večjih društev v Savinjski regiji. Včlanjenih je več kot 700 članic in članov iz KS Vojnik, KS Nova Cerkev in KS Frankolovo.

  Starostna struktura članov je v večini nad 75 let. V svoje vrste vabijo še nove – mlajše članice in člane, ki bi pomagali okrepiti delo Društva upokojencev Vojnik. Vljudno vabijo posebej tiste, ki jim računalniška pismenost ni tuja, saj se v društvu trudijo, da bi bilo njihovo delo aktivno, komunikacija med njimi pa še hitrejša. 

  V društvu deluje več sekcij, v katerih lahko sodelujete: starejši za starejše, pevski zbor, športna rekreacija, pikado, rusko kegljanje in še kaj bi se našlo. Organizirajo tudi izlete in romanja, če imajo dovolj prijav. 

  Včlanite se lahko vsako sredo v času uradnih ur, torej od 9.00 do 12.00 ure, na sedežu društva (Celjska cesta 17, 3212 Vojnik). 

  Letna članarina znaša 10 EUR, prvo leto pa vpisnina znaša še dodatna 2 EUR.

           Prisrčno vabljeni!

           Janez Korošec, predsednik

DU Vojnik: Program prireditev, letovanj, izletov in romanj v letu 2022

Programi bodo izvedeni pod pogojem, da bodo zdravstvene razmere Covid-19 to dopuščale. Potrebno je upoštevati PCT pogoje. OPOZORILO: Prijave za letovanje v Hotelu Delfin v Izoli pošljite takoj! 

MAREC

Letna konferenca 16. marec 2022 je PRELOŽENA ZARADI PANDEMIJE COVID-19.

APRIL

Letovanje v hotelu DELFIN Izola

 Termin: od 23.04.2022 (kosilo) do 29.04.2022 (zajtrk)

 Vrsta sobe: 30 dvoposteljnih sob in 5 enoposteljnih sob

 Kotizacija 60 € za letovanje se plača obvezno ob priglasitvi na seznam.

 Avtobusa odpeljeta skupaj iz parkirnega prostora pod cerkvijo Sv. Jerneja v Vojniku ob 9.00 uri. PRIJAVE za letovanje v hotelu DELFIN v Izoli v aprilu s vplačilom kotizacije 60 € se zbira v društvu v času uradnih ur, do vključno do srede 16. marca 2022, ali do zasedbe prostih mest. Prijavite se čim prej ne čakajte na zadnji moment, da ne bo potem slabe volje.

MAJ

Sreda, 25. maja 2022

Vabimo Vas na zanimivo potepanje po Dolenjskem in Bizeljskem.

Odhod avtobusa iz Vojnika (ob 07:00 uri) iz parkirnega prostora pod cerkvijo Sv. Jerneja v Vojniku in vožnja v smeri Ljubljane, proti Dolenjski do Stične (9.30 – 11.00). Cistercijanski samostan je eden najdragocenejših kulturnozgodovinskih spomenikov na Slovenskem. Kljub gradbenim posegom v 15. stol. in obsežni barokizaciji lahko v zasnovi samostanske cerkve najdemo še romanske slogovne prvine, ki so jih v Stično prinesli beli menihi s francoskim mojstrom Michaelom na čelu. V spremstvu lokalnega vodnika si bomo ogledali samostanski del s križnim hodnikom in cerkvijo ter muzejske zbirke v Muzeju krščanstva na Slovenskem. Ob koncu ogleda bomo imeli še čas stopiti v samostansko lekarno, kjer boste lahko kupili kakšen spominek ali katerega od mnogih zdravilnih čajev patra Simona Ašiča. Z vožnjo nadaljujemo do kartuzijanskega samostana PLETERJE (12.00 – 14.00), ki ga je leta 1403 ustanovil celjski grof Herman II. Samostan je svoj vrhunec doživel v prvi polovici 15.stol., z izumrtjem rodbine Celjskih pa je začel postopoma zamirati. Šele konec 19.stol. so ga zopet obnovili kot kartuzijo, danes edino delujočo v Sloveniji. Od svoj čas mogočnega kompleksa je pretrese stoletij preživela samostanska cerkev, ki s svojo nadvse preprosto arhitekturno zasnovo zvesto sledi zahtevam kartuzijanskega redu. Cerkev je eden pomembnejših spomenikov gotske arhitekture pri nas. Multivizijska predstavitev zgodovine kartuzije in življenja kartuzijanov. V okolju najdemo muzej na prostem, in tu bomo slišali zgodbo kako je lastnik tega muzeja vse to uredil in oživil. Do naše končne točke (15.00 – 17.00) naredimo še postanek na Bizeljskem, kjer si ogledamo lokalno posebnost – repnico. Repnice so jame, skopane v kremenčevem pesku, ki ga je na območju Bizeljskega pred milijoni let naplavilo Panonsko morje. Ime so dobile po repi, ki so jo ljudje poleg drugih poljskih pridelkov shranjevali v njih. Peščene luknje spadajo med avtohtono naravno, zgodovinsko, etnološko in kulturno dediščino tega območja. Potem, ko nam bo prijazen gospodar razkazal repnico, nas bo še pogostil s kozarčkom svojega domačega bizeljskega vina. Za prijeten zaključek dneva si v osrčju Kozjanskega parka privoščimo pravo kozjansko kosilo (17.15 – 18.30). Vrnitev v Vojnik do 21.00.

STROŠEK IZLETA po predvidevanju cca 50 € in je preračunan na 40 oseb in vključuje: turistični prevoz na omenjeni relaciji, strošek cestnin in DDV, vstopnine v samostan Stična, Pleterje, muzej na prostem, repnica s 4 vzorci vina, sir kruh, kosilo v gostilni (2 juhi, 2 vrsti mesa, priloga, solata, sladica). MALICA IN PIJAČA IZ SVOJEGA NAHRBTNIKA VSAKEGA POSAMEZNIKA. Program za izlet je pripravil in ga bo vodil vodič z licenco g. Franci KOROŠEC.

PRIJAVE za izlet s plačilom 50 € se zbirajo pri vaših območnih zaupnikih na terenu, ali na sedežu DU Vojnik, Celjska cesta 17, 3212 Vojnik od 04. maja 2022 do 18. maja 2022. Izlet bo organiziran, če bo prijavljeno vsaj 40 potnikov!

Društvo upokojencev Vojnik, Celjska cesta 17,SI-3212 Vojnik

040/70 70 55; 03 577 26 16 e-pošta: du.vojnik@a1mail.net

Društvo upokojencev Vojnik, Celjska cesta 17, SI-3212 Vojnik, ustanovljeno 15. aprila 1952, vpisano v sodni register dne

24. maja 1978; davčna št. 76615308 ; matična štev. 5101468000; transakcijski račun: Nova KBM SI56 0400 1004 8742 780

Odgovorna oseba predsednik društva Janez KOROŠEC, univ. dipl. inž. tehnol. prom.


JUNIJ

Letna konferenca (drugi termin) bo 22. junija 2022 v gostišču TURIST v Frankolovem ob 17. uri (če bo zdravstvena situacija dopuščala).

PRIJAVE za letno konferenco z plačilom kotizacije 10 € se zbirajo pri vaših območnih zaupnikih na terenu, ali na sedežu DU Vojnik, Celjska cesta 17 Vojnik, v času uradnih ur: vsako sredo od 9. ure do 12 ure, do vključno 15. junija 2022.

Društvo upokojencev Vojnik, Celjska cesta 17,SI-3212 Vojnik

040/70 70 55; 03 577 26 16 e-pošta: du.vojnik@a1mail.net

Društvo upokojencev Vojnik, Celjska cesta 17, SI-3212 Vojnik, ustanovljeno 15. aprila 1952, vpisano v sodni register dne

24. maja 1978; davčna št. 76615308 ; matična štev. 5101468000; transakcijski račun: Nova KBM SI56 0400 1004 8742 780

Odgovorna oseba predsednik društva Janez KOROŠEC, univ.dipl. inž. tehnol. prom.


JULIJ IN AVGUST

Od 13. julija do 23. avgusta se v društvu ne posluje zaradi dopustov.


SEPTEMBER

Četrtek 08. septembra 2022; Romanje na Brezje

Romanje na Brezje, Bazilika Marije Pomagaj, imenovana tudi Slovensko narodno svetišče in je glavno romarsko središče v Sloveniji. Nahaja se v vasi Brezje v Občini Radovljica, tik ob gorenjski avtocesti.

Cena romanja je predvidena cca. 35,00 € za prevoz 45 potnikov, takse in parkirnine, malica iz avtobusa ter kosilo. Avtobusa odpeljeta skupaj iz parkirnega prostora pred cerkvijo Sv. Jerneja v Vojniku.

 Odhod avtobusa: 7.00 uri Socka > Nova Cerkev > Frankolovo > Vojnik

 Odhod avtobusa: 7.00 uri Razgor > Vojnik

PRIJAVE za romanje s plačilom 35 € se zbirajo pri vaših območnih zaupnikih na terenu ali na sedežu DU Vojnik, Celjska cesta 17, od 24. avgusta 2022 do 31. avgusta 2022.

Romanje bo organizirano, če bo prijavljeno vsaj 45 potnikov !

OKTOBER

Letovanje v hotelu DELFIN Izola

 Termin: od 12.10.2022 (kosilo) do 18.10.2022 (zajtrk)

 Vrsta sobe: 30 dvoposteljnih sob in 5 enoposteljnih sob

 Kotizacija 60 € za letovanje, se plača obvezno ob priglasitvi na seznam.

 Avtobusa odpeljeta skupaj iz parkirnega prostora pod cerkvijo Sv. Jerneja v Vojniku ob 9.00 uri.

PRIJAVE za letovanje v hotelu DELFIN v Izoli v oktobru z vplačilom kotizacije 60 € zbiramo v društvu v času uradnih ur, do vključno srede 21. septembra 2022, ali do zasedbe prostih mest. Prijavite se čim prej.

NOVEMBER

09. november 2022. Vabimo na zanimivo potepanje po Prekmurju: 

Odhod avtobusa iz Vojnika ob 07:00 uri iz parkirnega prostora izpod cerkve Sv. Jerneja in vožnja v Prekmurje. Prvi postanek bomo naredili v Ižakovcih, kjer se bomo sprehodili  po Otoku ljubezni. Legenda pravi, da je to kraj zaljubljencev. Tako naj bi ga poimenovali, ker so se tam kopali zlasti zaljubljenci, tudi grajska gospoda.

Na Otoku ljubezni si bomo ogledali Büjraški muzej, plavajoči mlin na Muri, ki je poleg mlina v Veržeju edini plavajoči mlin na Muri, in se sprehodili ob rečnem bregu med topoli. Prijetno razpoloženi se bomo povzpeli na razgledni stolp Vinarium. Zgradili so ga leta 2015 in je najvišji razgledni stolp v Sloveniji. Izjemno je priljubljen med obiskovalci in nudi resnično lep razgled na okolico. Naš naslednji postanek bo ob Bukovniškem jezeru. Gre za akumulacijsko jezero, s površino 8 ha in povprečno globino 2 m. Okoli jezera poteka gozdna učna pot, blizu pa stoji kapelica sv. Vida, ki pri nas velja za zaščitnika oči. Ob jezeru je tudi več energetskih točk, kjer blagodejni učinek začutimo že po pol ure. Bomo preverili. Dan se bo že nagnil krepko v popoldne, ko bomo nadaljevali do Bogojine, ki se ponaša z znamenito Plečnikovo cerkvijo. Prvotna cerkev izvira iz 14. stoletja, v letih 1925 – 1927 pa je arhitekt Jože Plečnik naredil načrt in postavili so cerkev v sedanji obliki. Nadaljevali bomo pot do ene izmed turističnih kmetij, kjer nam bodo postregli s svojimi vini ter domačo hrano. Polni vtisov lepega dne bomo zapustili Prekmurje. Sledi vožnja proti domu. Cena po predvidevanju cca. 50 € in vključuje:

 prevoz s turističnim avtobusom,

 zunanje oglede po programu,

 ogled Otoka ljubezni, plavajočega mlina na Muri in Büjraškega muzeja,

 vstopnino na razgledni stolp Vinarium,

 degustacijo na turistični kmetiji in pozno kosilo,

 turistično vodenje vodnika z licenco GZS, organizacijo izleta ter ddv.


Opombe:

 Program bo izveden ob prijavi vsaj 40 potnikov,

 Za potovanje potrebujete veljaven osebni dokument.

 Obvezno upoštevanje PCT pogojev.

 Program izleta velja kot končno obvestilo.

 Priporočamo športno opremo.

 Ob prijavi je potrebno plačati 30 % cene aranžmaja.

 Cene vstopnin so izračunane na podlagi trenutno dostopnih informaciji. V kolikor se vstopnine podražijo, se cena aranžmaja posledično spremeni.

 Pridržujemo si pravico do spremembe vsebine programa v primeru višje sile.

 MALICA IN PIJAČA IZ SVOJEGA NAHRBTNIKA VSAKEGA POSAMEZNIKA!

Program za izlet je pripravil in ga bo vodil vodič z licenco g. Franci KOROŠEC. PRIJAVE za izlet s plačilom 50 € se zbirajo pri vaših območnih zaupnikih na terenu, ali na sedežu DU Vojnik, Celjska cesta 17 Vojnik, od 19. oktobra 2022 do 03. novembra 2022. Izlet bo organiziran, če bo prijavljeno vsaj 40 potnikov!

Društvo upokojencev Vojnik, Celjska cesta 17,SI-3212 Vojnik

040/70 70 55; 03 577 26 16 e-pošta: du.vojnik@a1mail.net

Društvo upokojencev Vojnik, Celjska cesta 17, SI-3212 Vojnik, ustanovljeno 15. aprila 1952, vpisano v sodni register dne 24. maja 1978; davčna št. 76615308 ; matična štev. 5101468000; transakcijski račun: Nova KBM SI56 0400 1004 8742 780

Odgovorna oseba predsednik društva Janez KOROŠEC, univ. dipl. inž. tehnol. prom.


DECEMBER

SILVESTROVANJE:

se organizira le v kolikor ne bo več pandemije. Za informacije pokličite zadnji teden novembra ga. Anka RAVNAK 040/707 055 ali 041/941- 219.


ZAUPNIKI DU VOJNIK

Pri njih dobite vse informacije in se lahko prijavite na prireditve, letovanja, izlete in romanje. 

KS Nova Cerkev: Felicijan Herman 041 849 676,  Močenik Olga 031 425 028, Klinc Karel 070 558 813, Novak Ljudmila 03 577 22 84, Lednik Barbika 03 577 27 24

KS Frankolovo: Zdenka Brecl 041/417 125, Trobiš Hedvika 041/210 675,

KS Vojnik: Mastnak Darinka 070 549 883, Lugarič Martina 031 830 591, Krajnc Jožica 041 945 245, Svetel Jožef 070 726 764, Buček Alojz 041 516 812, Kračun Marija 031/362-031, Bojanovič Dušan 041 630 892. 

POSEBNO OBVESTILO: Položnice za leto 2021 so bile pripravljene za plačilo na banki, pošti ali trafiki. Nekateri ste položnice plačali v trgovini Mercator in sedaj iz izpisa ni razvidno, kdo je plačal članarino. Tiste, ki ste plačali v trgovini Mercator, lepo prosim, da nas pokličete na telefon 040/707 055; 041/641-985 ali pa se oglasite v času uradnih ur v društvu, da razknjižimo terjatev članarine ZA LETO 2021.

Priloga: Plan dela DU Vojnik

Predsednik DU Vojnik: Janez Korošec

Druckversion | Sitemap
© Stanislav Stante