Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska
Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska

Ja ti stari časi

Seminar o ljudskih pesmih v Vitanju

Slovenske ljudske pesmi so del naše bogate kuturne dediščine, zato se nekateri trudimo, da bi ob vseh »novitetah«, ki danes preplavljajo svet, ohranili ta sicer majhen, a vendar za vse nas ne tako nepomemben delček naše skupne preteklosti, kajti vse te ljudske pesmi kljub svoji preprosti poetiki v sebi nosijo močno sporočilno vrednost, ki razkriva naše skupne korenine, ki se jih ne bi smel sramovati prav nihče, kajti brez njih ne bi bilo nas in naj se nam ne zgodi to o čemer v svojem zaključku govori tudi ena izmed že skoraj ponarodelih pesmi – ».... Če nekoč domača pesem tu zvenela več ne bo, tudi tebe rod slovenski na tej zemlji več ne bo.«

    V sled temu smo se Ljudske pevke Taščice, ki s to pesmijo preprosto – živimo že 16 let, delujemo pa v okviru KUD France Prešeren iz Vojnika, z veseljem odzvale povabilu na Seminar ljudskih pesmi, ki se je pod okriljem JSKD OI Slovenjske Konjice, 11. septembra 2020, odvijal v dvorani Noordung centra v Vitanju. (Taščice smo si ga pred začetkom seveda z velikim zanimanjem tudi ogledale.)

      V veliki dvorani je bilo dovolj prostora (za sicer omejeno število prisotnih), da smo zadostili vsem trenutnim priporočilom NIJZ, hkrati pa je iz vseh zbranih grl izredno lepo zazvenela prenekatera ljudska pesem, ki smo se je ob predavanju ge. prof. Adriane Gabrščik spomnili ob predstavljenih posameznih tematikah oz. vsebinah, značilnih za ljudsko pesem. S svojimi globokimi mislimi, besedami in petjem smo tako naši slovenski ljudski pesmi vsi prisotni nedvomno izkazali svoj velik poklon in ljubezen s katero jo tako zavzeto negujemo in  ohranjamo.

    Naše srečanje smo zaključili v Gostišču Kuzman, kjer nas je pričakala okusna večerja, pesem pa je bila zopet tista – prava domača, ljudska, ki vsem svojim ljubiteljem ogreje srce in napolni dušo z radostjo ter spomini na preteklost, ki naj bodo vedno in povsod v ponos tako nam kot tudi vsem našim zanamcem.

     Zavedajmo se, da je narod, ki ne ceni in ne ohranja svojega ljudskega izročila in vrednot, ki iz njega izhajajo, slej ko prej obsojen na svoje izginotje. Slovenci smo kot narod sicer majhni, a naš ljudski zaklad je dovolj velik, da nas bo s pravim odnosom do njega, lahko še stoletja ohranil med množico velikih!

          Tekst: Darja Flis

Odprtje Kovačnice pri Pepiju

Te fotografije so nastale na odprtju stalne razstave Kovačija pri Pepiju, v Ivenci pri Vojniku, ki je bila v soboto, 5. septembra 2020. Dogodek so pripravili v Turistično kulturnem društvu iz Globoč in Jože Ribič. 

         Foto: Lea Sreš

Veterani PGD Nova Cerkev so kosili otavo

Foto: Lea Sreš

Druckversion Druckversion | Sitemap
© Stanislav Stante