Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska
Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska

Novice iz domačih krajev

Bezenškov zbor osvojil mednarodno lovoriko

V dneh od 8. do 11. junija 2017 se je Moški pevski zbor Prosvetnega društva Anton Bezenšek Frankolovo pod vodstvom zborovodje Matevža Pušnika udeležil mednarodnega tekmovanja pevskih zborov Cracovia Cantans v Krakovu na Poljskem. Domov so se pevci vrnili bogatejši za novo mednarodno izkušnjo, osvojili so 3. mesto v kategoriji ljudskih in popularnih pesmi.

     Bezenškovi fantje, željni novih izzivov, so se lani prijavili na omenjeno pevsko tekmovanje. Kot pravijo poznavalci, je velik uspeh že to, da so bili sprejeti na tekmovalni oder, ki po zahtevnosti presega marsikatero sorodno tekmovanje mednarodnega značaja. Pomerili so se v široki konkurenci z moškimi, mešanimi in ženskimi zbori iz Evrope in Azije, celo iz daljne Indonezije. Slovenske barve sta v drugih kategorijah v Krakovu zastopala še Akademski zbor France Prešeren iz Kranja in Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem iz Kopra, ki sta se prav tako vračala domov z osvojenimi odličji. To je dokaz, da slovenski ljubiteljski zbori dosegajo kakovost, ki se uspešno kosa z najboljšimi v mednarodnem merilu. Čeprav frankolovski pevci v prvi vrsti pojo za lastno veselje, so si tokrat znova zastavili visok cilj. Osvojena lovorika je rezultat zavzetega dela minule pevske sezone, bolj zgoščenih pevskih vaj od običajnih sezon, piljenja tekmovalnih partitur ter korajže in strokovnosti zborovodje. Najnovejši dosežek bronastega sijaja zdaj izpopolnjuje »osebno« izkaznico Bezenškovega zbora, v kateri so že usidrana pred leti pridobljena mednarodna priznanja. Frankolovski pevci so tudi poskrbeli, da je ob razglasitvi priznanj vseh treh slovenskih zborov v dvorani krakovske filharmonije ponosno plapolala slovenska zastava. Veselje nad doseženim je ob koncu ceremonialnega dela prepričljivo okronal še zborovodja Matevž: »Fantje, zmagali smo!«

    Ob vseh pevskih obveznostih je bilo v štirih dneh življenja v Krakovu dovolj priložnosti za druženje in ogled turističnih zanimivosti. Če je koncentracijsko taborišče v Auschwitzu na vse vrglo kruto podobo človeške zlobe, bo ostal prijeten spomin na vse drugo videno, slišano in doživeto. Ob vsem tem pa lahko spregledamo nekatere organizacijske pomanjkljivosti izven samega tekmovanja, te obveznosti pa gostiteljem niso šle najbolje od rok.

 

       Tekst: Sonja Jakop

       Foto: Patricija Jakop

                             MojaObčina.si Vojnik

Družina Gregorc in predstavniki Frankolovega v Ljubljani

 

Pevci Družine Gregorc, predstavniki Prosvetnega društva Anton Bezenšek in Osnovne šole Antona Bezenška s Frankolovega, so se prejšnji teden na povabilo Narodne in univerzitetne knjižnice ter Veleposlaništva Republike Bolgarije v Ljubljani udeležili prav posebnega dogodka

       V počastitev dneva slovanskih prosvetljencev Cirila in Metoda in ob dnevu slovanske abecede ter bolgarske prosvete in kulture so namreč v prostorih Narodne in univerzitetne knjižnice pripravili predstavitev prevodov knjig pesniške zbirke Erotika Ivana Cankarja ter Rapsodije bolgarskega goslarja, to je zbornik bolgarsko obarvanih del književnika Antona Aškerca.

      Dela je prevedel prof. Ljudmil Dimitrov, ki je obenem velik prijatelj Frankolovčanov in zelo ceni delo njihovega rojaka Antona Bezenška. Prav prof. Ljudmil Dimitrov si je zaželel, da bi v kulturnem programu ob predstavitvi prevodov zapeli pevci Družina Gregorc, za kar so bili seveda zelo počaščeni. Na koncu sta zbrane nagovorila in prof. Dimitrovu izročila simbolično darilo predsednik Prosvetnega društva Anton Bezenšek, Dušan Horvat, ter ravnateljica Osnovne šole Antona Bezenška Frankolovo, Marjana Šoš

      Ob branju ter poslušanju pesmi in njihovih bolgarskih prevodov se je v prostorih čitalnice, opremljene s starim pohištvom in starimi portreti, vitrinami s starimi knjigami in rokopisi, čas neopazno zavrtel nazaj; v čase, ko so se prav v teh prostorih zbirali tisti, ki jim je bila ljuba slovenska beseda ter so, tako kot danes mi, poslušali in občudovali umetnost zlaganja besed v verze in to v dveh sorodnih, slovanskih jezikih.

         Tekst in foto: Elči Gregorc

Velikonočno jajce na Frankolovem

 

Tudi na Frankolovem so poskrbeli za praznično podobo kraja v dneh pred veliko nočjo. Člani PGD Frankolovo pod vodstvom Draga Brecla, TD Frankolovo in Društvo Talon so izdelali dve veliki butari, ki merita 21 metrov in jih ob pomoči ostalih društev postavili pred vhodom v cerkev.

  Danes, 15. aprila, pa so odnesli  na blagoslov velikonočno jajce, ki ga je poslikal Igor Rotar st., izdelali pa so ga člani PGD Frankolovo. Na jajcu so predstavljeni trije svetniki, ki domujejo na Frankolovem. Med njimi so letos posebej izpostavili sv. Ambroža, zavetnika čebelarjev. Jajce so izdelali v velikosti 150 x 85 cm. V času praznikov si jajce lahko ogledate v cerkvi na Frankolovem.

   Lea Sreš

Žalna komemoracija na Stranicah

Nadja Korošec, povezovalka programa na komemoraciji, je podoživela dogodke z 12. februarja 1945, ko je na Stranicah okupator izvedel enega svojih najhujših zločinov. Na ta dan so na tem mestu umrli sanje, pravica, dostojanstvo. Umrla je pesem in smeh … duše ljudi, ki so bile priče zločinu. Poudarila je potrebo po negovanju dobrega v ljudeh in potrebo po globokem spominu na dogodke iz Stranic, naj ostaneta spomin in opomin. Letošnja nosilka komemoracije je bila Občina Vitanje.

  Žalne komemoracije so se udeležili, poleg velikega števila sorodnikov in članov borčevskih organizacij, še državni sekretar Tadej Slapnik, poslanec Bojan Podkrajšek, župani Boris Podvršnik, Miran Gorinšek, Mirko Polutnik in Branko Petre, podžupan Ivan Jelen, Emilijan Fijavž, Dušan Hrovat, France Križanič, celjski škof Stanislav Lipovšek in Peter Leskovar. S svojimi prapori in predstavniki organizacij so spomin umrlih počastili predstavniki območnih in krajevnih združenj borcev za vrednote NOB, predstavniki območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo in         Veteranskega društva Sever za celjsko območje, pohodniki.

    Po kratki učni uri zgodovine, v kateri je slavnostni govornik Tadej Slapnik nazorno in doživeto ovrednotil dogodek izpred 72 let, so predstavniki vseh organizacij položili vence. V lepem kulturnem programu so nastopili pevci moškega pevskega zbora iz Vitanja, častna straža garde Slovenske vojske in trobilski kvartet. Molitev za umrle je daroval gospod Lipovšek ob pomoči g. Leskovarja.
                Tekst in foto: Lea Sreš

Jožef Gregorc prejel priznanje za življenjsko delo na področju kulture

Na prireditvi v počastitev slovenskega kulturnega  praznika so podelili priznanje za življenjsko delo na področju kulture v Občini Vojnik za leto 2017. letošnji nagrajenec je gospod Jožef Gregorc iz Bezenškovega Bukovja pri Frankolovem.

        Jože še danes, kljub več kot osmim križem, aktivno prepeva pri štirih zborih: moškem zboru iz Frankolovega, katerega je bil tudi med ustanovnimi člani, od leta 1946 prepeva v mešanem cerkvenem zboru, je član mešanega zbora vojniških upokojencev, z bratom, nečaki in vnukom pa prepeva v pevskem sekstetu Družina Gregorc. Je častni član Prosvetnega društva Anton Bezenšek, najstarejši član PGD Frankolovo ter prejemnik številnih gasilskih in pevskih priznanj. Najbolj je seveda ponosen na Zlati grb občine Vojnik iz leta 2003 in bronastega, ki ga je pred leti prejel s pevci skupine Bratje Gregorc.

      Slavnostni govornik: slovenski pisatelj in dramatik Tone Partljič.

             Iskrene čestitke.

                              MojaObčina.si Vojnik 

Oglejte si videospot bratov Gregorc

Družina Gregorc je posnela videospot https://www.youtube.com/watch?v=CKRP4agFQ7k Valček, ki je bil posnet v studiu Mikola, je z ekipo TV Veseljak nastal še v videoobliki. Pesem sama, napisana je bila v sredi šestdesetih let, je sicer na Frankolovem že ponarodela, vendar širši javnosti v taki obliki še ni bila predstavljena. Scenarij za videospot je prispeval Tadej Gregorc, zgodba pa govori o tem, kako avtor, ki se je odselil, pogreša domači kraj Frankolovo, rodno hišo ter ob enem opisuje njegove lepote. Zanimivo je, da v videozgodbi poleg ansambla in pevcev nastopa sam avtor Metod Jakop, tudi sorodnik Gregorčevih,ki se je rad odzval povabilu k sodelovanju še posebej, ko je izvedel, da se bo del zgodbe odvijal v njegovi rojstni hiši, po domače pri Zoran v Dolu.

Veliko glasbenega užitka ob poslušanju.

Elči Gregorc 

                         MojaObčina.si Vojnik     

Iz graščinskega hleva do sodobnega gasilskega doma

 

    Člani Prostovoljnega gasilskega društva Frankolovo so si zamislili veseli december malo drugače. Poleg vseh pričakovanj, ki se nam v tem času vrtijo v glavi, so pričakovali več. In dočakali. Praznovali so 70-letnico delovanja društva in dobili novo vozilo za prevoz moštva, že sredi leta pa so predali v uporabo novo dvorano.

    Na jubilejni prireditvi, 10. decembra 2016, so uradno prevzeli v uporabo nov kombi znamke Volkswagen, ki ga je za gasilske namene nadgradilo podjetje Rosenbauer iz Gornje Radgone in je opremljen po vseh zahtevanih standardih. Z njim bodo nadomestili starega, ki je že dotrajan in ne zagotavlja več ustrezne varnosti. Da bi brez nevšečnosti in nesreč služil svojemu namenu, ga je p. Branko Cestnik blagoslovil. Župan občine Vojnik Branko Petre je ob jubileju gasilcem čestital za vsa plodna prizadevanja in izrazil veselje nad še enim uspelim projektom. Dobrih 57 tisoč evrov je bilo treba odšteti za novo pridobitev. Večinski delež je zagotovila občina, drugo so zbrali s prostovoljnimi prispevki in donacijami. Vsem krajanom in podjetnikom, še zlasti pa vsem 77 botrom, se za vsak prispevek zahvaljujejo z obljubo, da ne bodo nikomur odrekli pomoči takrat, ko jo bo potreboval.

    »Kombija smo veseli vsi krajani. Hvala vam! PGD Frankolovo je najštevilčnejše in najbolj dejavno društvo v kraju. Veseli smo tudi, da so se z ustanovitvijo GZ Vojnik-Dobrna razmere v vseh PGD-jih izboljšale, društva so dobro opremljena, vsa imajo podmladek,« je povedal predsednik KS Frankolovo, Dušan Horvat. Svečanost je potekala v družbi visokih gasilskih funkcionarjev na čelu s predsednikom GZ Slovenije, Bojanom Hrepevnikom, in predsednikom GZ Vojnik-Dobrna, Benom Podergajsom, ter drugih gostov. V kulturnem programu so sodelovali podmladek Godbe na pihala Nova Cerkev, Kvartet Frankolovo in citrarka Vanesa.

Predsednik PGD Frankolovo, Drago Brecl, je zavrtel kolo zgodovine od začetkov delovanja društva do danes. Vzponi in padci so pisali to dolgoletno zgodbo. Društvo leta 1946 ustanovijo krajani Srebot Janez, Založnik Ivan, Hrovat Rudi, Potočnik Konrad, Bračič Ivan in Korošec Ivan. V prvih dveh desetletjih s pomočjo prostovoljnih prispevkov in denarja, zasluženega z uprizarjanjem iger in prirejanjem pustovanj, veselic ipd., postopoma nabavljajo opremo in prvo motorno brizgalno. Z njo hitijo peš na prvi večji požar »marofa« pri Brišarjevih leta 1948, vendar vode iz preglobokega vodnjaka zaradi prekratkih cevi ne morejo črpati, učinkovita je šele pomoč že delujočih okoliških društev. Za leto 1960 načrtovana gradnja gasilskega doma pade v vodo. Sledi daljše mirovanje društva, leta 1972 dobi nov zagon, društvo zaznamujejo vsakoletne menjave vodstva, ureditev orodjarne v graščinskem hlevu in zelo aktivna moška in ženska desetina ter mladina. V letih 1976–1985 društvo hitro raste. Gasilci in KS Frankolovo odkupijo ukinjen obrat Obnove (1977) v Stražici 2 in si uredijo lastne prostore. Leta 1983 začnejo z razširitvijo in posodobitvijo doma, 40-letnico praznujejo z njegovo otvoritvijo. Društvo pridobi orodno vozilo in rabljeno cisterno. Pionirska desetina na tekmovanjih zaseda prva mesta. V naslednjih dveh desetletjih izboljšujejo avtomobilski park in opremo. Z vsemi razpoložljivimi tehničnimi in človeškimi viri leta 1990 sodelujejo v obsežnih poplavah na Celjskem. Ob prelomu tisočletja so bogatejši za nove naložbe v objekt in opremo. V času 2006–2016 dom temeljito obnovijo in uredijo veliko funkcionalno dvorano ter posodobijo vozni park. Tako v sedmih desetletjih pridejo iz graščinskega hleva do velikega in sodobno opremljenega gasilskega doma. Začnejo z dejavnostmi s področja družabnega življenja, najbolj popularne so butare velikanke in velikonočni pirhi z umetniškimi poslikavami.

    Ne glede na čase, ki so bili društvu naklonjeni ali ne, rdečo nit skozi vseh 70 let predstavlja dvoje: pripravljenost krajanov, da s prostovoljnimi denarnimi prispevki, znanjem in delom pomagajo graditi društvo, ter pripravljenost gasilcev za pomoč človeku, ko se zgodi kakšen nebodigatreba. Lepo je praznovati visok jubilej v času, ko je krivulja društvenih uspehov na izredno visoki ravni. Gasilci sami zase pravijo, da jim izzivov in idej za naprej ne manjka. Ali kot je rekel predsednik GZ Vojnik-Dobrna, so frankolovski gasilci tisti, na katere lahko v GZ vedno računajo. Nanje pa računamo tudi vsi krajani, saj nesreča nikoli ne počiva in takrat so ti fantje zagotovo na pravem mestu.

       Tekst:Sonja Jakop

       Foto: Hari Ibrahimovič, Dolfi Jakop

                        MojaObčina.si Vojnik

200 let šolstva na Frankolovem

 November 2016

Za šolstvo na Frankolovem in Osnovno šolo Antona Bezenška je leto 2016 jubilejno. Polnih 200 let je minilo, odkar so prvi Frankolovčani sedli v šolske klopi. Hkrati obeležujemo še 190-letnico prve šolske zgradbe, 110-letnico izgradnje šolskega poslopja, v katerem se odvija pouk še danes, 25-letnico izgradnje šolske telovadnice in 11-letnico izgradnje prizidka k šoli.

                MojaObčina.si Vojnik

Andreja Stopar, Viktor Štokojnik in Dušan Horvat – polaganje venca

Komemoracija na Stranicah

V ponedeljek, 31. oktobra 2016, ob 11. uri sta Občina Zreče in Spominsko društvo 100 frankolovskih žrtev organizirala slovesno komemoracijo na prireditvenem prostoru pri grobovih 100 frankolovskih žrtev na Stranicah. Žalne vence so položili predstavniki borčevskih, občinskih in veteranskih organizacij. Slavnostni govornik je bil minister Boris Koprivnikar.

        Tekst in foto: Lea Sreš

                               MojaObčina.si Vojnik

Priznanje Prosvetnemu društvu Anton Bezenšek Frankolovo

V prvi polovici meseca julija sem od predsednika Republike Slovenije gospoda Boruta Pahorja dobil vabilo na svečano večerjo v čast njegovi ekscelenci, predsedniku Republike Bolgarije gospodu Rosnu Plevnelievu, ki je bil na enodnevnem obisku v Sloveniji.

Naše društvo je v zadnjih desetih letih delovanja posvečalo veliko dejavnosti sodelovanju s prijatelji iz Bolgarije, kjer je deloval naš rojak, profesor Anton Bezenšek. Od leta 2006, ko smo člani društva obiskali Bolgarijo, se je naše prijateljevanje ob različnih priložnostih krepilo.

Veliko zaslug za vabilo na svečano večerjo imajo predstavniki stenografskega društva iz Bolgarije na čelu z gospodom Matevom Karamfilom, ki je stenograf v bolgarskem parlamentu.

Na svečani večerji, ki je bila 25. julija 2016, ob 19. uri na Gradu Brdo, sem bil v družbi izbranih gostov. Priznati moram, da mi je bilo v čast in ponos zastopati naše društvo. Člani se trudimo, da ohranjamo vez med Slovenijo in Bolgarijo na kulturnem področju.

Vabilo na svečano večerjo štejem za priznanje našemu društvu in spodbudo za nadaljevanje sodelovanja s prijatelji iz Bolgarije.

Tekst in foto: Dušan Horvat

Predsednik Prosvetnega društva Anton Bezenšek Frankolovo Dušan Horvat, bivši predsednik Republike Slovenije Danilo Türk 

Dvorana bo v službi ljudstva

 

    Frankolovski gasilci so imeli pogum in korajžo. Že leta 1986 so začeli »tuhtati«, da bi obstoječi gasilski dom nadgradili z dvorano. Takratna »tuhtanja« so se hitro umirila, čez leta pa spet začela buriti njihove možgane. Od resne ideje do izvedbe je bilo treba »prebaviti« veliko vmesnih birokratskih, gradbenih in finančnih zalogajev. Končni rezultat je danes izredno lepa, prostorna in večnamensko uporabna dvorana, ki so jo njenemu namenu slovesno predali 10. junija 2016.

      Predsednik PGD Frankolovo, Drago Brecl, je ob otvoritvi povzel aktivnosti pred in ob izgradnji dvorane. Dela so potekala postopoma, v odvisnosti od razpoložljivega denarja. Tako so pred leti začeli z izgradnjo frčad, kasneje so dozidali vhod v zgornjo etažo in priročno delavnico. Šele za tem so se lotili dvorane, sanitarij in čajne kuhinje. Dvorano s pripadajočimi prostori so financirali z namenskim denarjem iz občinskega proračuna – ta je zadostoval za dobro polovico investicijskega vložka, drugo polovico pa so pokrili z zbranimi donacijami in prostovoljnimi prispevki. Ob vsem tem so člani PGD in tudi številni nečlani v objekt vložili skoraj 2.600 delovnih ur, to je kar 320 podarjenih »šihtov«. 

     Kot je bilo slišati na otvoritvi, bo nova lepotica v službi ljudstva. V njej bo možno izvajati razna izobraževanja, seminarje in sestanke za večje število udeležencev. Obljubljajo še, da bo dvorano možno najeti tudi za druge dogodke s primerno vsebino, vendar za zdaj še vseh možnosti koriščenja niso dorekli. Vsi zbrani so se v družbi najvidnejših predstavnikov gasilske zveze, občine, krajevne skupnosti, župnije in društev strinjali, da ta pridobitev predstavlja pomembno dodano vrednost za kraj in občino. Ker se je gradnja začela v času županovanja Bena Podergajsa, zaključila pod vodstvom župana Branka Petreta, na čelu izgradnje pa je ves čas skrbno bdel Drago Brecl, je svečani prerez traku pripadal tem trem. Po krajšem kulturnem programu, izrečenih zahvalah najzaslužnejšim akterjem in blagoslovu objekta smo si navzoči lahko ogledali notranjost dvorane, ki je ob tem velikem dogodku vabila tudi k okusno obloženi mizi. Rezultat tolikšnih prizadevanj, dela in skrbi je vredno proslaviti!

        Tekst: Sonja Jakop

          Foto: Hari 

                     MojaObčina.si Vojnik

KS FRANOLOVO JE PRAZNOVALA

 

V znamenju dogodkov, prireditev in osrednje slovesnosti

 

Praznik KS Frankolovo je minil v znamenju več dogodkov in

prireditev, osrednje slovesnosti pa so potekale v petek, 27. maja 2016.

   Številni krajani in povabljeni gostje smo v tem popoldnevu prisostvovali otvoritvi dokončne ureditve okolice paviljona v parku, asfaltirane ceste do igrišča, zaključka izgradnje II. faze kanalizacije, slavnostne seje sveta KS, podelitve priznanj zaslužnim krajanom in letnega koncerta MoPZ A. Bezenšek. Sopraznovali smo tudi 25. obletnico samostojne Slovenije.

 

Slavnostna seja Sveta KS Frankolovo

 

Po besedah predsednika Sveta KS Frankolovo, Dušana Horvata, so vse najnujnejše aktivnosti iz plana dela realizirane. Svet KS poskuša čim bolj usklajevati potrebe in želje krajanov. Ker je denarja vedno manj, se stvari žal premikajo počasneje, vendar se. Na srečo imamo na drugi strani številne krajane, društva in organizacije, ki s svojim delom dvigujejo kakovost življenja na »vasi«. Za to obliko dodane vrednosti je praviloma potrebna le pripravljenost in dobra volja, te pa po ugotovitvah udeležencev slavnostne seje na Frankolovem ne manjka. Za složno sodelovanje se je predsednik KS zahvalil občini, šoli, vrtcu, župniji,

društvom, Karitas-u, članom sveta KS, skratka vsem, ki delujejo v dobro kraja. Zahvalam se je pridružil tudi župan Branko Petre, oba pa sta poudarila tudi večje načrtovane projekte in prepreke, ki jih bo ob tem treba premagati.

 

Prerez traku pred novima pridobitvama

 

Debelih pet let je trajalo, da je nekoč propadajoči objekt v graščinskem parku zrasel na novih temeljih, dobil novo podobo in vso potrebno opremo za delovanje. Še več, okolica objekta je tlakovana in asfaltirana, črno prevleko pa je dobila še cesta do igrišča nad parkom. Tako smo Frankolovčani dobili lep in funkcionalen prostor za večje prireditve, na nas pa je, da ga primerno vzdržujemo in uporabljamo. Ob prerezu traku je predsednik KS predstavil tudi zaključek izgradnje II. faze kanalizacijskega omrežja ter razširitev ceste na isti trasi.

 

Letni koncert MoPZ Anton Bezenšek

 

Pevci moškega zbora so pod vodstvom Matevža Pušnika s koncertom okronali uspešno pevsko sezono in ga tokrat izpeljali malo drugače. Odpeli so ga v akustično najboljšem ambientu – v farni cerkvi na Frankolovem.

V izvrsten in zahteven program so vključili ženski solo v izvedbi mlade sokrajanke Vesne Kotnik. Tudi vloga gostij je pripadala domačinkama, Klementini Selčan in Patriciji Jakop, ki sta se v vokalno-instrumentalni izvedbi javnosti predstavili prvič. Za dodatno navdušenje občinstva sta gostji z mlajšimi zborovskimi pevci in z zborovodjem skupaj odpeli še pesem v mešani izvedbi, česar do sedaj nismo bili vajeni.

Med koncertom sta predsednik in tajnik Sveta KS

Frankolovo podelila priznanja, ki so jih letos prejeli

 

 Kolektiv Gostilne Turist

za ponovno oživitev nekoč zelo znane gostilne in kakovostne gostinske ponudbe na Frankolovem. Ta že poltretje leto obratuje pod vodstvom mladega gostinca Francija Kralja in njegove ekipe. Kolektiv se zaveda, da je za uspešno poslovanje treba živeti s krajem.

V tem slogu materialno in s storitvami podpira društva in

institucije v kraju ter pri tem ne gleda na dobiček.

  Igor Rotar

za aktivno delo v več krajevnih društvih,

sodelovanje s krajevno skupnostjo in pomoč pri ohranjanju

krajevnih običajev. S svojimi talenti in delovno vnemo

je kraju vtisnil svojevrsten pečat, najbolj njegov pa je velikonočni pirh.

   Vlasta Gregorc

za dolgoletno, neutrudno in aktivno delo v Turističnem društvu Frankolovo, kjer deluje tudi kot članica izvršnega odbora. Društvu je ostala zvesta tudi v času največje društvene krize. Kot dobra pevka je članica dveh mešanih pevskih zborov v Vojniku in Celju.

    Iskrene čestitke nagrajencem in vsem krajanom ob prazniku.

    Tekst: Sonja Jakop, foto: Dani Landekar, Dolfi Jako

Ogledalo

Glasilo Občine Vojnik

štev.111,16. junij 2016

Nekoč Loka in Sternstein, danes Frankolovo

   V četrtek 17. marca 2016, je bila odprta razstava starih motivov iz razglednic, fotografij in diapozitivov z naslovom »Nekoč Loka in Sternstein, danes Frankolovo« avtorja Jožeta Žlausa. V lepo urejeni veliki dvorani gostišča Turist in ob zvokih glasbenih skupin Kitarakon in Joškove bande smo se člani Turistično-kulturnega društva Globoče, povezovalka programa Marjana Šoš in lastnik gostilne Franci Kralj prestavili več kot stoletje v preteklost in podoživljali takratni utrip kraja Loka, Šternstein in Frankolovo. Ravnateljica OŠ Antona Bezenška Frankolovo Marjana Šoš je predstavila razstavo in avtorja razstave.

     Stara fotografija oz. razglednica ima svoj slikovno-sporočilni namen. Motiv na sliki čez desetletja obledi, sporočilo, napisano na zadnji strani, pa izgubi svojo aktualnost oz. vrednost. Kako zanimiva zna biti razglednica, ki je dolga leta ležala med starimi dokumenti na dnu zaprašenega predala in ko jo potegneš na plano in začneš sestavljati mozaik spominov na preteklost, kaj kmalu ugotoviš, da je bilo takrat, pred davnimi desetletji, prav tako lepo, morda še lepše … Čas je zabrisal spomine in ti so se ohranili le na fotografijah oz. razglednicah iz tistega časa, ko je bilo še vse drugače, in danes bi komaj prepoznali kraj, ki je čez stoletje dodobra spremenil svoj obraz.

      Jožetu Žlausu je uspelo v relativno kratkem času ustvariti obsežno zbirko razglednic, originalnih fotografij in diapozitivov še iz časa Avstro-Ogrske pa vse do 2. svetovne vojne, ko se je kraj imenoval Loka, večkrat tudi Sternstein, po letu 1955 pa se kraj preimenoval v Frankolovo. Razstavni motivi prikazujejo panoramo kraja z okolico in tudi posamezne predele vasi, gostilni Ojstrica (sedanji Turist) in Pri Šnabl, trgovino in mesnico pri Šnabl, avtobusno postajo Pri Šnabl, staro in novo šolo, mlin in še bi lahko naštevali. V stari stavbi nekdanjega podjetja Obnova je danes gasilski dom, v Bizlovem kamnolomu je bilo pred več kot 50 leti zaposlenih veliko domačinov, v graščinskem hlevu so bila stanovanja, verjetno pa so najbolj zanimivi motivi starega bazena, kjer je bilo v času kopalne sezone veliko kopalcev s Frankolovega in okolice.

      Kopije motivov iz razglednic, ki so tukaj razstavljene, so nekatere stare več kot 100 let, med najstarejšimi je zagotovo razglednica z likom prof. Antona Bezenška, ki je bila natisnjena pred letom 1899 in jo je založil in izdal profesorjev brat Dominik Bezenšek, trgovec, gostilničar in osrednja osebnost takratnega kraja. Pred drugo svetovno vojno je nastalo nekaj fotografij kraja fotografov Antona Černeta in Josipa Pelikana iz Celja, po vojni pa je domačin Rudi Hrovat – Rudek ustvaril obsežen opus fotografij in diapozitivov, ki se nahajajo v zbirki Jožeta Žlausa.

 

Povzela: Lea Sreš

Foto: Jože Žlaus

                       MojaObčina.si Vojnik

Bogata glasbena bera Družine Gregorc

 

Od Bratov Gregorc do Družine Gregorc

 

   Bilo je pred 25 leti. V Bezenškovem Bukovju nad Frankolovim

rojeni Jože, Ivan, Rafko, Franci in Tone Gregorc so na pobudo

slednjega združili pevske talente in ustanovili vokalno skupino

Bratje Gregorc. »V glavi mi je že dlje časa rojila ideja, da bi lahko

postali bratovska pevska zasedba. Izkoristili smo privilegij, stopili skupaj, imeli nekaj vaj in se leta 1990 v Andražu nad

Polzelo prvič udeležili prireditve Družina poje,« opiše Tone začetek

skupine, ki deluje kot sekcija Prosvetnega društva Anton Bezenšek

Frankolovo. Danes jih poznamo kot Družino Gregorc. Od prvotnega

sestava v njej prepevata le še dva brata, Jože in Tone (Ivan ne

poje več). Skupini so se pridružili otroci prvotne zasedbe, Elči,

Leon in Tadej ter kasneje Jožetov vnuk Luka. Na obzorju že vzhaja

nov, najstniški podmladek, Leonov sin Tim in Elčijev sin Jan.

»Fanta sta tokrat nastopila prvič. Zanimivo, priključila sta se nam

na lastno željo, vaje jemljeta resno, v skupino sta prinesla svežino,

mladostniško razigranost in drugačen pogled. Verjamemo, da je to

jamstvo, da se bo tradicija družinskega prepevanja nadaljevala v

naslednje generacije.«

   Pri Gregorčevih so peli vsi, oče Anzek, mati Francka, vseh pet

sinov in hči. Da ne bi pesmi šle v pozabo, jih je mati pridno

zapisovala. Ko so ji začele usihati moči, jih je po njenem nareku

zapisovala takrat najstniška vnukinja Vlasta. »Od mame imamo

okoli 100 besedil, približno 30 je še nedotaknjenih. Melodije

jemljemo večinoma 'iz spomina' (če jih v naših glavah ni,

povprašamo nekatere posameznike, ki se jih še spomnijo),

jim dodamo priredbo za druge glasove...  

    Če je pesem vsem všeč, jo 'naredimo' in posnamemo. Nič ne

delamo na silo. Pri ljudskih pesmih je tako, da se isti napev

pojavlja pri več besedilih in je včasih izvirnost težko najti. Nekatere

tudi intonančno ne gredo skupaj in moraš 'imeti uho', da jih

prirediš, da potem prijetno zazvenijo. Pesmi večinoma naštudiramo

sami, občasno pa poiščemo strokovno pomoč, saj nihče od nas nima

glasbene izobrazbe. Se pa najmlajši Jan izobražuje v tej smeri,«

pove Tone, vodja Družine.

Ob desetletnici delovanja so izdali prvozgoščenko z dobro poznanimi

ljudskimi pesmimi, pri drugi, izdani ob 20-letnici, so iskali bolj

izvirne vsebine. Tretja je nadgradnja

predhodnic, fantje ne pojejo več po domače, »frajhant«, ker so

njihovi mlajši člani glede petja precej zahtevnejši in prav je tako.

   Gregorčev sestav ima še en privilegij, premore vse štiri moške

glasove, zato večinoma pojo štiri-, včasih celo petglasno. S tem

sledijo novim smernicam ljudskega petja. Posodabljajo tudi

repertoar, ki poleg ljudskih obsega še pesmi drugih zvrsti. Z

ansamblom Mikola so npr. posneli dve avtorski pesmi njihovega

sorodnika Metoda Jakopa (Pod Uršt in Kje si hišica domača?), ki

sta v bistvu že ponarodeli.

 

             Več v Ogledalo Vojnik št. 108

Polepšali smo jim dan

 

Predstavniki KS Frankolovo in župnijske Karitas Frankolovo vsako leto obiskujejo starejše krajane, stare 90 let in več.

 

V letu 2014 smo obiskali oz. bomo naslednje krajanke:

  1. Ano Skaza – Špesov dom Vojnik (94 let)

  2. Ano Marzidovšek – Dol pod Gojko (90 let)

  3. Cecilijo Pecl – Lipa (90 let)

  4. Terezijo Skale – Celje (95 let)

  5. Kristino Kralj – Podgorje pod Čerinom (90 let)

  6. Nežo Kveder – Brdce (93 let)

Vsem krajankam smo čestitali ob visokem častitljivem jubileju in jih obdarili s simboličnim darilom. Ob prijetnem druženju skupaj s sorodniki smo obujali spomine iz njihove mladosti in poslušali različne zgodbe, ki so zaznamovale njihovo življenjsko pot. Krajanke so bile našega obiska zelo vesele, zato smo jim obljubili, da se prihodnje leto ponovno srečamo ob njihovem prazniku.

     Zadovoljni smo, da smo jih z obiskom osrečili. Zato prisluhnimo starejšim, ne iščimo izgovorov, ko gre za druženje s starejšimi, saj je to pomemben del razvoja vsake generacije. Pokažimo starejšim, da so nam pomembni in da smo jim hvaležni za vse, kar smo se naučili od njih.

     Vsem jubilantkam želimo obilo zdravja, zadovoljstva in prijetno praznovanje v bližajočih se praznikih.

 

Dušan Horvat, predsednik sveta KS

                                                             Iz MojaObčina.si Vojnik

V spomin dr. Antonu Novačanu

V soboto, 18. oktobra 2014, ob 11. uri je bila svečanost s položitvijo venca na Novačanovem grobu v Vojniku. V krajši slovesnosti so sodelovali MPZ France Prešeren iz Vojnika, Živko Beškovnik iz JSKD OI Celje, ki je spregovoril o vlogi in pomenu Novačanovih del, ter drugi predstavniki, ki so položili venec in prižgali svečo.

                             Več o njem pod "Zanimivo branje."

FRANKOLOVO BOGATEJŠE ZA EN SPOMENIK

 

Frankolovo dobi z otvoritvijo 24. maja 2014, doprsni spomenik Antona Bezenška pred stavbo Osnovne šole Frankolovo in osnovna šola se preimenuje v "OSNOVNA ŠOLA ANTONA BEZENŠKA FRANKOLOVO".            

                                      (Več o Antonu Bezenšku pod "ZANIMIVO BRANJE")

Iz MojaObčina Vojnik.si
Druckversion Druckversion | Sitemap
© Stanislav Stante