Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska
Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska

Češko priznanje Jožetu Žlausu

Sredi meseca maja je Žlausa presenetila novica, da je v češkem mestecu Česka Skalice nominiran za dobitnika častnega priznanja, ki ga v tem mestu podeljujejo vsako tretje leto. Gre za podelitev priznanja v okviru dneva občanov mesta Česka Skalice za dolgoletno sodelovanje na področju kulture med Čehi in Slovenci. Največji delež pri nominaciji je imela ravnateljica osnovne šole v Česka Skalice, doktorica Zdenka Vitova, ki pa je žal 16. maja letos umrla v šele 54. letu in za sabo pustila neizbrisno sled.

       Sledilo je uradno povabilo za prevzem visokega priznanja 24. junija 2017 v mesto Česka Skalice, kamor je Žlaus odpotoval skupaj z Joškovo bando. V spomin na našo prijateljico Zdenko Vitovo smo dopoldan posadili lipo s spominsko tablo in kratkim glasbenim programom, popoldne pa je bila slavnostna podelitev priznanja za Žlausovo delo na področju kulture in predstavitve čeških pisateljev v Galeriji Piros v Globočah. Na prvem mestu je Božena Nemcova, saj je v galeriji razstavljenih več kot 300 knjig o njenem življenju in delu, sledijo pa še ostali avtorji, kot so Karel Čapek, Alois Jirasek, Karel Macha idr. Velika zbirka češke literature je zanimiva tudi za študente katedre za češčino na Filozofski fakulteti v Ljubljani, saj galerijo večkrat obiščejo in se čudijo nad bogato zbirko knjig.

       Posaditev lipe ima tudi simboličen pomen in pomeni začetek sodelovanja med občinama Vojnik in Česka Skalice, morda pa tudi zametek slovensko-češkega prijateljstva, ki je bilo nekoč zelo razvito, najbolj pa med obema vojnama, takrat so bile popularne češkoslovaške- jugoslovanske lige in društva v Ljubljani, Mariboru in tudi Celju. Nad Žlausovo idejo o sodelovanju med obema bratskima narodoma je navdušen tudi nekdanji češki veleposlanik v Sloveniji, doktor Petr Voznica, ki je obljubil vsestransko pomoč pri partnerskem sodelovanju.

                 Tekst in foto: Lea Sreš

                        MojaObčina.si Vojnik

O delu in življenju Jožeta Žlausa pišejo v Nepalu

    Pozimi je Galerijo Piros v Globočah obiskal nepalski novinar Chhabi Raman Silwal iz Kakmanduja, glavnega mesta Nepala. Življenje in delo Jožeta Žlausa je predstavil v dveh časopisih v Nepalu. Časopis, ki je izšel v mesecu februarju, se je na žalost nekje na poti izgubil, Jože Žlaus ga je prejel samo v elektronski obliki. Drugi časopis pa je prispel na naslov v Globoče. Glede na nepoznavanje nepalske pisave in jezika nam je pri prevajanju pomagal Birman Shrestho, ki je pred petimi leti prišel iz Nepala in si je v Celju ustvaril družino.

    Novinar je nepalske bralce seznanil o življenju in delu Jožeta Žlausa in tudi o Vojniku ter Sloveniji, nad katero je bil zelo navdušen. Nepalce je seznanil z vinom, ki ga v Nepalu bolj redko pijejo. »Vino teče v Sloveniji kar na takih pipah kot pri nas v Nepalu voda,« je v šali zapisal. »Konec tega leta vas bom ponovno obiskal in napisal še kaj več o vaši lepi deželici pod Alpami,« je napisal v svojem zadnjem sporočilu.

    Že kar nekajletno sodelovanje med Turistično-kulturnim društvom Globoče in Občino Vojnik z nepalskim generalnim konzulatom v Ljubljani se tako še poglablja in širi. V prihodnjem letu načrtujemo odhod skupine slikarjev v Nepal in sodelovanje na glasbenem področju, saj Nepalci še posebej radi prisluhnejo naši ljudski glasbi

         Tekst in foto: Lea Sreš

                                 MojaObčina.si Vojnik

Druckversion Druckversion | Sitemap
© Stanislav Stante