Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska
Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska

Razstava »Pisanice – simbol življenja« Jelke in Jožeta Žlaus v Gornjem Gradu

V krščanski ikonografiji simbolizira jajce Kristusovo vstajenje in veliko noč, ki pomeni višek v krščanskem cerkvenem letu. To je zmaga nad smrtjo od mrtvih vstalega Kristusa po velikem petku, ko je bil pribit na križ. Noč, ko je Kristus čudežno vstal od mrtvih, se zato imenuje velika noč. To je noč največje skrivnosti, ki se je dogajala leta 33 po našem štetju (po Kristusu).
Krašenje velikonočnih jajc je bilo razširjeno zlasti med slovanskimi narodi, zlasti med Čehi in Slovaki, v Sloveniji pa v Beli krajini, v delu Dolenjske in nekoliko kasneje tudi v Prekmurju. Tu so se ohranili lepi primerki poslikav v tako imenovani tehniki »batik«. Kasneje so se pojavile tudi drugačne poslikave, od drsank, rumenk … do modernih, včasih kičastih načinov poslikav.

       Tekst in foto: Jože Žlaus

V zavodu Stanislava v Gornjem Gradu je bila 30. marca 2019 postavljena razstava pisanic Jelke Žlaus v tehniki „batik“ in pisanice slovanskih narodov iz bogate zbirke Jožeta Žlausa.

Jaslice Jožeta Žlavsa v Vojniku, Radečah, pri Sv. Trojici in v Vatikanu

      Že četrto leto se odvija na treh ulicah Vojnika, v Jernejevem domu in v cerkvi sv. Jerneja v Vojniku veličastna razstava jaslic društev, posameznikov, vrtcev in zavodov iz Občine Vojnik, drugih krajev po Sloveniji in Prezida na Hrvaškem. 

      Jože Žlavs: «Ker je to velik in zanimiv dogodek za našo občino, sem se tudi sam vključil in izdelal nekaj jaslic, ki krasijo Škoflekovo ulico in Jernejev dom. Pri tem mi seveda pomaga tudi žena Jelka, ki je tudi sama izdelala nekaj jaslic, malo tudi z mojo pomočjo. Pri izdelovanju jaslic me zanimajo novi izzivi, zato so moje jaslice gibljive in olepšane še z avtorskimi melodijami. Tako je nastala tudi prava himna Božičnega Vojnika »Božični Vojnik«, ki jo ljudje poslušajo preko zvočnikov na celotnem razstavišču. Tekst za to himno je moj, melodija je pa delo Jelke Žlaus in Brigite Petre. Lani smo posneli z mojo glasbeno skupino Kitarakon tudi video spot, ki se tudi predvaja na različnih televizijah v času adventa. 
     Moje jaslice bodo postavljene tudi v Radečah in v Sv. Trojici v Slov. goricah.
Sem član društva jasličarjev Slovenije, ki ima sedež na Brezjah in prav od tajnika tega društva Danijela Bezka (Bezek) sem dobil pobudo, da naj fotografijo svojih jaslic pošljem na natečaj »100 najlepših jaslic« v Vatikan. Presenečen sem bil, ko sem dobil odgovor, da so moje jaslice izbrane za to razstavo. Jaslice je v Vatikan odpeljal slovenski veleposlanik v Vatikanu g. Tomaž Kunstelj."

         Tekst: Lea Sreš

Druckversion Druckversion | Sitemap
© Stanislav Stante