Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska
Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska

Občina Vojnik

Na martinovanju v Vojniku

Vojniško Vinogradniško vinarsko društvo je tudi letos pripravilo prijetno in dobro obiskano druženje ob prazniku sv. Martina. Dogodek je bil v soboto, 10. novembra 2018, pod šotorom v Vojniku

Tekst in foto: Lea Sreš

Komemoracije v Vojniku

V petek, 26. oktobra 2018, so v Vojniku pripravili komemoracije ob dnevu spomina na umrle. Njihovemu spominu so se poklonili na Dobrotinu, pred obeležjem NOB v Vojniku, obeležjem v spomin na dejanja v vojni za samostojno Slovenijo in pred obeležjem padlim v 1. svetovni vojni v Vojniku. Položili so vence, slavnostna govornika sta bila Branko Petre in Albin Cocej. 

Kulturni program so pred obeležji izvedli učenci OŠ Vojnik ob pomoči njihovih mentorjev

         Tekst: Lea Sreš

          Foto: Urška Mužar, Lea Sreš

Mrliška vežica v Vojniku je urejena

Danes, 30. novembra 2017, sta KS Vojnik in Občina Vojnik zaključuila obnovo mrliške vežice na pokopališču v Vojniku. Ob lepo zapetih pesmih MPZ KUD France Prešeren Vojnik, je vežico blagoslovil gospod Lipovšek. O poteku gradnje in pridobitvi krajanov Vojnika, je govoril Branko Petre, župan. Obnovljeni prostori vežice bodo omogočali dostojno slovo od umrlih in olajšali zadnje ure pred slovesom vsem sorodnikom.

Na martinovanju v Vojniku

     Sveti Martin iz mošta dela vin, pravi star slovenski pregovor, kar so vojniški vinogradniki na martinovo soboto s preprosto in lepo prireditvijo odlično proslavili. Blagoslov mošta – mladega vina je letos opravil dr. Kraljič, župnik, ki skrbi za župniji Črešnjice in Svetina, ob prisotnosti domačega priljubljenega župnika g. Pergarja. Vojniški vinogradniki so se že pred desetletjem zavezali, da blagoslov izvedejo z duhovnikom, kar se je pokazalo kot prava odločitev.

     Med cerkvenim obredom je starosta vojniških duhovnikov, dr. Kraljič, na slikovit način opisal življenjsko pot sv. Martina, ki mu je v Sloveniji posvečenih 94 cerkva, od tega 43 župnijskih. Opisal je tudi dogodek iz svoje mladosti ter spomin na praznovanje sv. Martina v Nemčiji, kjer je bil dolga desetletja dušni pastir. Bilo je lepo, zanimivo in poučno! Zapel je tudi dve pesmi z vinskim motivom. Pritegnili so mu vsi prisotni.

     Zanimivo, da so bili na prireditvi kar trije zlati nagrajenci občine Vojnik, g. Pergar, dr. Kraljič in g. Krašovec. Mladi glasbeni izvajalci ansambla Utrip pa so z lepo domačo pesmijo popestrili družabno srečanje. Hkrati je potekalo tudi že dobro utečeno in priljubljeno tekmovanje v pripravi ričeta pod vodstvom Viktorja Štokojnika. Na prvem izvedenem tekmovanju so ekipe pripravile kislo juho. Sodelovalo je osem ekip. Vsi pripravljeni ričeti so bili zelo dobri, saj je te priljubljene stare jedi hitro zmanjkalo. Pred ekipama Pri vročem kotličku in Turističnem društvu Nova Cerkev je bila za odtenek boljša zmagovalna ekipa Arclinskih fantov. Društvo kmečkih žena Meta iz Vojnika je ponovno pripravilo slastne palačinke. K mlademu vinu se je še kako prilegel vroč kostanj v domeni Petra Martiča.

Po blagoslovu smo mladi vini Vojničan, bel in rdeč, ponosno ponudili vsem prisotnim v vinsko pokušino. Vini, ki sta v oskrbi kletarjev Mirana Kovača in Petra Martiča, sta rezultat prinesenega grozdja z XI. vinske trgatve. Danes že kažeta zasnovo za odlično oceno na XII. prazniku vina, salam in kruha meseca maja. Takrat bomo proslavili 15. obletnico uspešnega dela Vinogradniško- vinarskega društva občine Vojnik.

      Posebej pa so bili vinogradniki veseli, da so se člani Društva upokojencev Vojnik ponovno organizirano udeležili martinovanja v domačem kraju. Sodelovanje na tekmovanju za pripravo kisle juhe, ričeta in praženega krompirja pa je že njihova stalnica. Hvala!

Vinogradniki iskreno vabijo tudi ostala društva v kraju, da se pridružijo. Upajo, da je prireditev na primerno visoki ravni. Vinogradniki prisegajo na sodelovanje in druženje. Vabljeni!
           Tekst: Pavle Leskovar
           Foto: Lea Sreš

                      MojaObčina.si Vojnik

»V novem naselju žur do jutranjih ur« 2017

 

Zgodovina

Novo naselje, ki je znano tudi po lepo urejenih dveh ulicah v božičnem času – Božični Vojnik, šteje okoli 85 hiš. Že pred 35 leti so se stanovalci prvič skupaj dobili na t. i. spoznavnem pikniku, kajti novo naselje je iz leta v leto raslo in prišlo je veliko novih sosedov. Zadnji skupni piknik so imeli 1984, potem pa je bil premor celih 30 let. In tako smo dejavni organizatorji že leta 2014 poskrbeli, da se po 30 letih zopet srečujemo na spoznavnih piknikih, saj se je zamenjalo že več generacij. Takrat smo se zelo potrudili in na prizorišče povabili, pogostili in s programom zabavali vse do jutranjih ur 210 sosedov skupaj z otroki. Zaradi dobrega odziva smo se organizatorji odločili, da vsake tri leta naredimo nepozabno prireditev pod geslom »v novem naselju žur do jutranjih ur“

 

2017

Zbralo se nas je: 154 odraslih, 35 otrok, 30 nastopajočih od drugod in 15 nastopajočih kar iz naselja samega (45 nastopajočih + DJ Janko Čretnik). Bilo pa je tudi veliko gostov, še posebno pa smo bili veseli g. župana Branka Petreta in njegove žene Brigite, ki nam je zapela skupaj z Ansamblom Utrip, ter gospoda župnika Antona Pergerja. Najprej je otroke zabaval Čarodej Andrej, nato plesna šola Zvončica s koreografijama power dance in hip hop, kasneje so imeli otroci vseh starosti eno uro plesne šole pod vodstvom Renate Slapnik na posebnem prostoru malce stran od odra, kjer je bil tudi kino, v katerem so lahko gledali najnovejše in najbolj zanimive risane filme, ki jih je podarilo podjetje Fivia Vojnik (v našem naselju). Za plesno šolo je sledil nastop že zelo znanih ljudskih pevk TAŠČIC, ki so starejše občane s svojimi pesmimi popeljale v tiste lepe stare čase. Na koncu so Taščice naredile velik šov s preobleko in imitacijo ruskih babušk, ki so znane iz Evrovizije.

Med tem časom so na prizorišče že prišli župan in žena ter župnik, zato smo po nastopu Taščic poklicali na plesišče oba častna gosta, župana in župnika, ter pet najbolj zaslužnih organizatorjev prireditve, saj smo imeli zanje posebno presenečenje, darilo v obliki piva iz rok brhkih in poskočnih bavarskih natakaric. Kar nekaj časa je bilo treba, da so sosedje med natakaricami prepoznali dekleta iz naselja, poskrbele so za šov s plesom in s povabilom na ples. Kmalu je na oder prišel Ansambel Utrip. Trije mladi fantje so poskrbeli za pravo domačo zabavo s slovenskimi valčki in polkami, navdušili so tudi županovo ženo gospo Brigito Petre, da se jim je pridružila in zapela nekaj lepih slovenskih znanih pesmi.

Nato je DJ JOGI poskrbel, da smo imeli glasbo za vse generacije. Prav tako je poskrbel, da je bil oder osvetljen bolj kot za kakšnega slavnega pevca, saj je postavil veliko laserjev in reflektorjev ter celo meglo, da je nastala prava disco-rock zabava.

Ob 22. uri so na oder stopili FEFERONI, domača rock skupina, ki šteje štiri člane in kar dva sta iz naselja. Skupina je bila ustanovljena pred dvema letoma, fantje so se skupaj združili ob praznovanju svojih abrahamov, saj so vsi enake starosti, do sedaj pa so imeli že kar nekaj koncertov (dvakrat na Božičnem Vojniku in na rock žur na Frankolovem in v Vojniku idr.). S svojo glasbo za vse generacije so poskrbeli, da so se vstali in zaplesali tudi mlajši.

Med odmorom ene rock in druge rock skupine so na prizorišče prišli orientalski plesalci, domačini smo se naučili koreografije in na orientalsko glasbo in z orientalskimi oblačili do solz nasmejali prisotne. Nastopila je mlajša rock skupina s pevkama Nastjo in Nives, vse do ene ure zjutraj. Skupina se je ustanovila aprila letos na pobudo pevk Nastje in Nives, ker so vsi glasbeniki že uspešno nastopali na koncertih in raznih prireditvah. Svoj čas, talent, voljo in glasbo so podarili tudi nam in se jim zato vsi organizatorji prav iz srca zahvaljujemo. Nato je za glasbo poskrbel DJ JOGI vse do jutranjih ur.

 

Zahvala:

Vsem nastopajočim, ker so svoje animacije in nastope v celoti podarili. Podjetju Aksel, Alešu Skazi, za podarjen vhodni portal z napisom ulic in pozdravom, vsem gospodinjam za pecivo, vsem donatorjem za vino in drugo pijačo, Občini Vojnik za donacijo, vsem, ki so poskrbeli za dekoracijo miz in odra v posebnem slogu. Hvala vsem, ki ste kakor koli sodelovali in pripomogli, da je prireditev tako lepo uspela.

V novembru nas čaka Božični Vojnik, ki se ga v naselju zopet zelo veselimo, saj organizatorji damo dušo in srce za vsako prireditev.

         Tekst in foto: Marija Čakš

               MojaObčina.si Vojnik

Jesen prihaja v deželo!

Na dan sv. Lovrenca, 10. avgusta 2017,  so vojniški vinogradniki ponovno postavili društveni klopotec. Že tretje leto zapored krasi klopotec vinogradniški kotiček in najavlja jesen. Družbo dela posajeni trti sorte chardonnay ob novi opori,  ne manjka pa tudi velik lesen sod. Cvetje na gredici zaključuje lepo urejen prostor.

Seveda ne gre pozabiti na pomoč g. Melanška,elektroservis in instalacije, ki je posodil dvigalo, da smo lahko s skupnimi močmi postavili klopotec. Vreme pa nam je tudi letos zagodlo in ob zaključku del je močno zapihalo pa tudi dež ni manjkal.

Po slovesnem dvigu klopotca, ki ga je popestril Moški pevski zbor in  Joškova banda, pa so prizadevni organizatorji vse prisotne povabili na prigrizek in kozarček vina Vojničan.

Vinogradniki ponovno vabijo na tradicionalno prireditev XI. VINSKO TRGATEV 23. septembra 2017 in XII. MARTINOVANJE 11. novembra 2017

             Tekst in foto: Roman Gračner

Poletna noč z Vokalno skupino Kolorina

Na lep poletni večer, v soboto 17. junija 2017, se je v cerkvi Sv. Trojice na Gojki zgodil naš letni koncert z naslovom Poletna noč.

    V prvem delu smo zapele pesmi: Dekletom, Čarni kus, Adam in Eva, Rož, Podjuna, Zila in Fsi so venci bejli. Za popestritev našega koncerta smo k sodelovanju povabile fante iz Frankolovskega kvarteta, ki so odlično opravili svojo nalogo. Za sodelovanje se jim tukaj ponovno iskreno zahvaljujemo. Po bolj ljudsko obarvanem uvodu smo nadaljevale z manj domačimi melodijami, in sicer: Nocturno, Nora misel, Onlyyou in vsem dobro poznani Yesterday. Naš koncert smo zaključuke s pesmijo Le verjemi in verjele, da nam je uspelo pričarati lepo poletno noč.

     Prvič smo se pokazale v naših novih oblekah, za katere je poskrbela oblikovalka Renata Meh, ki deluje pod imenom GrushkaDesign. Glede na komentarje, ki smo jih prejele po nastopu, verjamemo, da vam je naša nova podoba všeč. Po koncertu smo se vsi zbrani podružili ob jedači in pijači. Vsega tega pa ne bi bilo brez prijaznih in dobrih ljudi, ki so nam pomagali pri izvedbi zakuske, zato hvala Tatjani in Dušanu Horvatu.

      Hvala tudi vsem vam, ki ste si vzeli čas in nas počastili s svojim obiskom.

                  Tekst: Nina Gale
                  Foto: Jernej Marolt

 

KULTURNI UTRIP TUDI V SODSKI

Utrinki iz Špesovega doma

Poletje in visoke temperature nas preženejo v senco, kjer ob hladnih napitkih počakamo, da se malo ohladi, in se šele nato podamo na kratek sprehod okoli doma. Z mesecem junijem smo končali spomladanski del prireditev in tudi tokrat smo se zabavali ob dobrih »muzikantih«, poslušali mnogo kakovostnih vokalnih skupin, ali pa se zavrteli s plesalci katere od folklornih skupin.

     Junijske prireditve smo začeli s pevci Moškega pevskega zbora KUD France Prešeren Vojnik. Seveda ne gre izgubljati besed, kako zadoni pesem iz številnih moških grl pod taktirko Emilije Kladnik Sorčan. Prireditev je z izbranimi besedami v šopek povezal Beno Podergajs. Zelo smo jim hvaležni, da nobeno pomlad ne pozabijo razveseliti stanovalcev našega doma!

     Naslednjič, ko smo se zbrali na svojem prireditvenem prostoru, so bili z nami člani ansambla Francija Zemeta in Arclinski fantje, ki so nas popeljali v svet narodno-zabavne glasbe in narodnih pesmi. Večino smo jih zapeli skupaj z njimi.

     Kar se tiče ostalih družabnih dogodkov, moramo poudariti športne igre, v katerih so se naši stanovalci pomerili z varovanci VVZ z Dobrne, s katerimi že dlje časa dobro sodelujemo. Imeli smo tudi druženje, piknik pod kozolcem, kjer smo se zabavali ob zvokih frajtonarice in si privoščili slastne čevapčiče, ki jih je izvrstno pripravil naš Slavko. Obiskali so nas še pevci Otroškega cerkvenega zbora iz Nove Cerkve, ki so pod Mojčino taktirko in ob spremljavi klavirja zapeli nekaj lepih skladb. Vmes so se predstavili še mladi glasbeniki na različnih instrumentih. Pripravili so nam res lepo sobotno dopoldne.

    V naslednjih dveh mesecih, ko se nas bo večina podala na zaslužen odmor, kljub vsemu družabnih dogodkov ne bo manjkalo. Že so se nam najavili mladi, ki med počitnicami obiskujejo oratorij, čas pa si bomo krajšali tudi z glasbo našega zborčka in domačih harmonikarjev, hladili se bomo na kakšnem sladolednem srečanju v senci našega kozolca. In tako bo poletje kaj hitro minilo ...

              Tekst in foto: Elči Gregorc

                         MojaObčina.si Vojnik

Prenovljena tudi Zdravstvena postaja Vojnik

V sredo, 14. junija 2017, so svečano odprli prenovljeno Zdravstveno postajo Vojnik, s čimer se uresničujejo želje njene 36-članske ekipe in ne nazadnje vseh občanov Vojnika in Dobrne. To je že druga v nizu dokončanih prenov, ki so se jih lotili v Zdravstvenem domu Celje v zadnjih dveh letih.

    V Zdravstveni postaji Vojnik smo osvežili prostore – jih na novo prepleskali, posodobili telefonijo in računalniško mrežo, uredili videonadzor, zamenjali 39 let staro ograjo na stopnišču, prenovili električne instalacije, uredili prostor za odpadke in kanalizacijo, pohištveni inventar in sanitarije v pritličju in prvem prostoru, uredili sanitarije za invalide, na novo uredili skupni prostor za zaposlene s kuhinjo, uredili novo zobno ambulanto z vso novo pohištveno in medicinsko opremo ter pridobili popolnoma nove prostore in opremo za fizioterapijo v mansardi stavbe. S tem smo dvigalo popeljali do drugega nadstropja. Občina Vojnik je poskrbela za preplastitev celotnega zunanjega parkirišča.

                   Tekst: Snežana Delakorda

          MojaObčina.si Vojnik 

 

Bogato glasbeno delo

 

Tekst: Tomaž Marčič

 

Oratorij »Blaženi Anton Martin Slomšek« v Vojniku

 

Oratorij skladatelja Jožeta Trošta o škofu Slomšku za dva solista, mešani zbor in simfonični orkester je v župnijski cerkvi sv. Jerneja v Vojniku v nedeljo, 18. septembra 2016, doživel že svojo 14. ponovitev. Dobro uro trajajoče glasbeno delo enega najplodovitejših skladateljev cerkvene glasbe v Sloveniji, skladatelja in duhovnika Jožeta Trošta, napisano za dva pevska solista, mešani pevski zbor in simfonični orkester z orglami, je posvečeno glavnemu zavetniku celjske škofije, blaženemu škofu Antonu Martinu Slomšku, rojenemu na Slomu pri Ponikvi. Po krstni izvedbi 16. septembra 2001 je oratorij doživel že 13 ponovitev, kar je za slovensko sodobno in tako obsežno delo nemajhen uspeh. Za zasedbo, ki je izvedla tudi koncert v Vojniku, je bila to druga ponovitev. Cerkveni glasbenik Matej Podstenšek je v predstavitvi dela zapisal tudi naslednje: »Oratorij je sestavljen iz sedmih delov. Prvi in sedmi del predvsem opevata Slomška kot slovenskega svetnika, v drugih delih pa je predstavljena Slomškova življenjska pot. V oratorij so vključene znane Slomškove pesmi Preljubo veselje, Glejte, že sonce zahaja in V nebesih sem doma. Zato je neki kritik po izvedbi dela v Štandrežu pri Gorici spomladi 2002 zapisal, da gre za ljudski oratorij. V tretjem delu, v katerem solista prepevata o Slomškovem delu duhovnika, učitelja in ljubitelja slovenske besede, se vedno znova oglaša zbor z znanim Slomškovim rekom Sveta vera bodi vam luč, materin jezik pa ključ do vse narodne omike in do večne rešitve. Kljub zahtevnosti, ki jo predstavlja ljubiteljskim pevcem, gre za delo, ki ga poslušalec, zaradi uporabljenih napevov in besedil Slomškovih pesmi, doživlja kot nekaj poznanega, tako da se lahko vživi v glasbeno delo brez težav.«

      Mogočno zasedbo približno 200-ih glasbenikov so sestavljali: sopranistka Andreja Zakonjšek Krt (solistka mariborske opere in dobra znanka slovenskih odrov), baritonist Primož Krt (občasni član zbora ljubljanske opere), zasedba 150-ih članov petih mešanih pevskih zborov, ki vsi prihajajo iz krajev oz. ustanov, povezanih z delovanjem škofa Slomška: Cerkveni mešani pevski zbor Ponikva (zborovodkinja Anja Zdolšek), Mešani cerkveni pevski zbor sv. Lenarta iz Nove Cerkve (zborovodkinja Darinka Stagoj), Opatijsko-stolni zbor Celje (zborovodja Matej Prepadnik), Mešani cerkveni pevski zbor sv. Jerneja Vojnik (zborovodja Tomaž Marčič), Mešani mladinski pevski zbor I. gimnazije v Celju (zborovodja Tomaž Marčič) in Simfonični orkester Glasbene šole Celje pod vodstvom dirigenta Matjaža Brežnika.

                    Ogledalo Vojnik št. 112              

14.09.2016

Psihiatrična bolnišnica Vojnik - dobitnica mednarodnega akreditacijskega standarda AACI

Psihiatrična bolnišnica je umeščena v samo središče Vojnika, obdaja pa jo čudovit zelen park, v katerem najdemo urejena igrala in sprehajalne poti. Ob vstopu človek začuti toplino in prijaznost, ki tam domujeta …

   Moj sogovornik me je zelo lepo sprejel, in najin pogovor je neobremenjeno stekel. Marjan Javornik, doma iz Lovrenca na Pohorju, je bil dolgih 27 let zaposlen v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, na delovnem mestu pomočnika glavnega direktorja, bil je tudi član Sveta zavoda v Psihiatrični bolnišnici Vojnik, zato mu  je odločitev o menjavi delovnega mesta v prvi vrsti predstavljala izziv, ki pa ga je z veseljem sprejel.

Vizija

   Psihiatrične bolnišnice Vojnik želi, in se že počasi, a vztrajno uresničuje, je go. Javornik predstavil v svojem programu dela, zapisana je tudi na spletni strani bolnišnice. Želijo postati strokovno uveljavljena psihiatrična bolnišnica, pri svojem delu pa aktivno slediti razvoju psihiatrične stroke in psihoterapije.
   Po njegovem mnenju je potrebno, da strokovni in poslovni direktor delata z roko v roki, da mora biti poslovanje stabilno, delovanje ustanove se mora bolj približati širši javnosti, zagotavljati je treba visoko raven  kakovosti, skrbeti za strokovni kader, tudi bivalni standard, vse z namenom, da bodo bolniki zadovoljni v vseh pogledih.

Dejavnosti

   Gospod direktor mi je povedal, da so lani ob svetovnem dnevu duševnega zdravja skupaj s Celjsko Mohorjevo družbo (v oktobru) priredili okroglo mizo, ki je bila zelo dobro obiskana, in na zanimiv način obeležili svetovni dan delovne terapije. Ponosni so tudi na prenovljeno spletno stran, ki je sicer ohranila rdečo nit prejšnje, pomembno pa je, da lahko prav vsi, tako bolniki, svojci, zaposleni in širša javnost, dobijo vse potrebne informacije o delovanju ustanove, o novostih, skratka o vseh aktualnih zadevah.

     V bolnišnici so ponosni na nov biokemijski analizator, ki so ga nedavno pridobili, trenutno pa poteka prenova kopalnic in sanitarij na treh starejših oddelkih.

     V bolnišnici je 160 zaposlenih v skladu s sistematizacijo. Bolnišnica ima 185 postelj. Letno opravijo 1.222 bolnišničnih primerov zdravljenj, 16.000 ambulantnih pregledov idr., z letnim »proračunom« približno 6.000.000 EUR. So učna baza in za farmacevtske firme opravljajo klinične raziskave. Veliko sredstev dobijo tudi preko donacij; približno 10.000 EUR/leto, ki jih v glavnem porabijo za strokovno izpopolnjevanje zaposlenih.

  Direktor se zelo zavzema za strokovno izpopolnjevanje in izobraževanja svojih zaposlenih, tako da se jim ta omogoča v okvirih, ki jih dovoljuje zakonodaja in dopuščajo finančna sredstva.

Akreditacijska listina

   Listina, na katero je Psihiatrična bolnišnica Vojnik nedvomno lahko zelo ponosna, je akreditacijska listina, ki so jo prejeli v aprilu 2016, svečano podelitev v juniju 2016 je opravil prim. Dorijan Marušič, direktor Akreditacijske hiše AACI. Listina predstavlja potrditev za uspešno in učinkovito izdelan sistem vodenja kakovosti ter potrditev, da je poslovanje v skladu z ameriškim standardom. Direktor je hvaležen komisiji za kakovost in vsem zaposlenim za vloženi trud za dvig kakovosti. Seveda je treba vsako leto posebej za listino izpolnjevati pogoje, se truditi, slediti stroki in graditi na nenehnem izboljšanju kakovosti, zagotavljanju varnosti bolnikov, svojcev, zaposlenih, obenem pa zagotavljati dobro počutje v ustanovi. Pridobitev akreditacijske listine je le stopnička v nenehnem dvigovanju kakovosti in ni sama sebi namen. Gre za način razmišljanja, da bolnišnica tudi deluje v skladu z zapisanimi pravili kakovosti. 

Prosti čas in želje za naprej

  Kljub izjemno napornemu urniku moj sogovornik najde čas tudi zase, saj ima rad naravo, v kateri se sprošča; kolesari, hodi v hribe, igra namizni tenis, pozimi pa rad odide na kakšno turo smučanja …Ob večerih rad prebere še kakšno knjigo in se kot nekdanji aktivni glasbenik in folklorist umiri ob glasbi

    Gospod Javornik bolnišnico vodi s korektnostjo, je poln pozitivne energije, optimizma, navdušenja, strokoven in profesionalen, njegova velika želja pa je, da bi bolnišnica nekoč postala psihiatrična klinika, in trdno verjamem, da mu bo to s kolektivom tudi uspelo!

"Prijazne besede so lahko kratke in lahkotne, a njihov odmev je neskončen." (Mati Tereza)
 

Dragica Jezernik

                                MojaObčina.si Vojnik

Društvo Meta je prikazalo kritje s slamo

V okviru krajevnega praznika v Vojniku, v predstavitvi raznih društev, se je društvo podeželskih žena Meta predstavilo že s skoraj izumrlo obrtjo, kritjem s slamo. Staro obrt je prikazal mojster te obrti gospod Operčkal. Za kritje s slamo je pokrivalo slama, katera mora biti skrbno pripravljena.

     Kot zanimivost je to slamo društvo podeželskih žena Meta v lanskem letu samo vzgojilo in pripravilo na kmetiji predsednice društva gospe Marije Žerjav. Ta slama je bila iz žita pire, katera smo ročno poželi, mlatili in skrbno spravili v tako imenovan » škop «. Tako pripravljeno slamo smo na tej prireditvi uporabili za kritje. Čeprav je bilo malo obiskovalcev, so tisti, ki so  bili z nami,  z zanimanjem opazovali delo kritja s slamo.

             Tekst in foto: Irena Šelih

                                  MojaObčina.si Vojnik

Zbirni center v Vojniku bo odprt tudi ob torkih

         Zbirni center za ločeno zbiranje odpadkov v Obrtno-poslovni coni Arclin v Občini Vojnik ima nov odpiralni čas. V njem so zabojniki za osem različnih frakcij: steklo, papir, plastika in folija, gradbeni material, gume, biološki odpadki, vključno z lesom in mešani komunalni odpadki. Za uporabnike je to vsekakor dobra novica.

      Obveščamo vas, da bo Zbirni center v Vojniku od 10. maja 2016 odprt za odlaganje ločeno zbranih frakcij tudi vsak torek od 15.00 do 19.00 ure. 

Zbirni center uporabljamo vsi vojniški občani, ki smo vključeni v sistem javnega odvoza odpadkov. Štirikrat letno lahko pripeljemo v Zbirni center Vojnik večje, kosovne odpadke, ki jih ne moremo odložiti v obstoječe zabojnike. S sabo moramo imeti odrezek plačane položnice. Odlaganje odpadkov poteka pod nadzorom delavcev Centra samo v času uradnih ur.

       Naj vas ponovno opozorim še na spremembo pri odlaganju azbestnih odpadkov, ki velja od 1. maja 2016. Od tega datuma dalje je prevzem gradbenih odpadkov, ki vsebujejo azbest, možen samo v Zbirnem centru v Bukovžlaku. 

      Uradne ure Centra za zbiranje odpadkov v Vojniku so od 10. maja 2016 dalje vsak:

  • torek: od 15.00 do 19.00

  • četrtek: od 14.00 do 19.00 (15. marec–15. november)

  • četrtek: od 14.00 do 18.00 (16. november –14. marec)

  • sobota: od 8.00 do 12.00 ure.

               Lea Sreš

                                          MojaObčina.si Vojnik 

Ob prihajajočih praznikih

V teh dneh so prizadevni gasilci v različnih krajih naše občine postavili mlaje in nas tako spomnili, da prihaja 1. maj – praznik dela.

    Delo je ena najpomembnejših vrednot naše družbe. Je tudi najboljša pot za premagovanje socialnih stisk. Prav je, da se ob 1. maju tega zavemo in da smo ponosni na to, da smo delaven narod. Spoštovani prebivalci Občine Vojnik!
    Dovolite mi, da vam ob obeh praznikih iskreno čestitam v svojem imenu in v imenu vseh predsednikov krajevnih skupnosti. Želim vam prijetno praznovanje, ne pozabite izobesiti zastave in, če morete, se udeležite prvomajskih budnic, ki jih organizira KUD Godba na pihala Nova Cerkev.

Branko Petre,
župan Občine Vojnik

                     MojaObčina.si Vojnik 

 

1. MAJ: JOŽEF, delavec

Sveti Jožef je bil po Svetem pismu mož device Marije, ki je rodila Jezusa. Podatki o Jožefom rojstvu in smrti niso znani, domnevno je umrl preden je Jezus dopolnil 18 let. Jožef je z družino stanoval v Nazaretu v Galileji. Sveto pismo navaja, da so bili negovi predniki iz rodu kralja Davida. Jožef je bil po poklicu obrtnik, po vsej verjetnosti tesar (nekateri trdijo tudi,da gre za napako v prevodu in da je bil v resnici kamnosek). Gotovo je Jezus v mladih letih pomagal Jožefu v delavnici.

  

Z razstave ikon Gregorja Otmarja Rettingerja

   

    Člani Katoliškega društva Vojnik so v sklopu prireditve Srečanje kristjanov in ljudi dobre volje, ki je bila v soboto, 9. aprila, postavili na ogled tudi razstavo ikon. V okviru civilne iniciative Prebudimo Slovenijo so v Katoliškem društvu Ivan Šopar iz Vojnika kot soorganizator pripravili sklop prireditev, ki so bile zanimive za vse, ki spremljamo dogajanja v današnji družbi. Ivo Kerže je predstavil Idejno podobo Zahoda in položaj krščanstva, pater Branko Cestnik Kam pluje barka s papežem Frančiškom, po maši pa je bilo odprtje razstave ikon Gregorja Otmarja Rettingerja iz Domžal.

   Na slovesni otvoritvi so sodelovali Štajerski rogisti iz Nove Cerkve in  pevci Moškega pevskega zbora France Prešeren iz Vojnika. Avtor je predstavil tehniko izdelave ikon, razstavljena dela in pojasnil, kaj so ikone. Prestavil  je svojo življenjsko in umetniško pot. 

      Odprtje razstave je bilo dobro obiskano in je popestrilo kulturno življenje v Vojniku, izbrana tematika pa je kamenček v mozaiku spoznavanja drugačnosti in strpnosti.

         Tekst: Lea Sreš

                                     MojaObčina.si Vojnik   

Božični Vojnik vabi

»Dobri in prijazni časi ne padejo z neba. Dobre čase si lahko sami naredimo, ne samo z denarjem in tehniko, ampak predvsem s srcem in dobroto. Samo dobri ljudje naredijo dobre čase: če vlada dobrohotnost, če se imajo ljudje radi, če je prostor za eno cvetlico in čas za prijazno besedo!« je zapisal Phil Bosmans. Božični Vojnik vam od 18. decembra 2015 do 3. januarja 2016 vse to ponuja, saj sta dve ulici v bližini cerkve sv. Jerneja odeti v adventno-božično preobleko, postavljenih je veliko različnih jaslic, kot jih v svoji domišljiji vidi le človeško srce, dodana je svetloba prijaznih dogodkov, pesmi in okusov na prostoru okoli farne cerkve in v novem Domu sv. Jerneja.

    Na prireditvenem prostoru se vsak dan vrstijo dogodki, kjer lahko praznično preživljate decembrske večere. Župan Občine Vojnik je na odprtju poudaril: »Božični Vojnik bo praznična poslastica. Pridite, oglejte si razstavo jaslic, udeležite se dogodkov, posladkajte se z božičnimi dobrotami, spočijte si dušo in telo, pripeljite otroke, povabite prijatelje … skratka, imejmo se praznično.«
    Tu boste poživili svojega duha, obudili otroške sanje in pustili prosto pot domišljiji in pravljičnim podobam praznikov. Pozabili boste na tegobe časa in si naredili božično-novoletne dni res praznične.

   Pridite v Vojnik in začutite vonj božiča in praznikov, kot ga lahko ponudi le iskreno srce. Pri izbiri dogodkov v teh prazničnih dneh si lahko pomagate z brošuro v priloženi datoteki ali s programom dogodkov v Ogledalu.
              Občina Vojnik in Turistično društvo Vojnik

V VOJNIKU PRVO KATOLIŠKO DRUŠTVO V SLOVENIJI

   Novembra je ravno v Vojniku z delom začelo Katoliško društvo Ivan Šopar. Ime so povzeli po dolgoletnem organistu in vodji cerkvenega pevskega zbora. Gre za prvo tovrstno društvo v Sloveniji, ki je nastalo na pobudo letošnjega zlatega nagrajenca Benedikta Podergajsa. Ustanovni člani (trenutno društvo šteje okoli 50 članov) so ga potrdili tudi za prvega predsednika društva.

   Naloga društva bo spodbujati katoličane k veri, jim s pomočjo strokovnjakov, priznanih predavateljev z različnih področij, razreševati dileme, ki se porajajo vsakemu verniku, obenem bodo pripravljali tudi različne koncerte in druge zabavno-družabne dogodke. Ne nazadnje so eni izmed prvih članov društva ravno pevci Cerkvenega pevskega zbora Vojnik ter mešanega zbora Forte. Društva se je zelo razveselil domači dušni pastir Anton Perger, ki ga vidi kot dodatno pomoč pri njegovem vsakodnevnem delu.

          Tekst in foto: Rozmari Petek

             Ogledalo Vojnik št. 108

                                       11.12.2015

FRANKOLOVO MED NAJLEPŠIMI VAŠKIMI JEDRI

 

     Turistična zveza Slovenije je v torek, 13. oktobra 2015, v hotelu Perla v Novi Gorici podelila priznanja najboljšim v akciji Moja dežela – lepa in gostoljubna 2015. Akcija je potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. V akciji sodeluje več kot dve tretjini vseh slovenskih občin, na tekmovanje pa se je uvrstilo 143 mest in krajev, sedem kampov in 11 mladinskih prenočišč, pet bencinskih servisov in 16 tematskih poti. Akcija je prerasla v vseslovensko gibanje, k vedno lepši urejenosti pa velik delež prispevajo turistična in ostala društva ter mnogi sodelavci s prostovoljnim delom.

 

   V kategoriji vaška jedra je 3. mesto zasedlo Frankolovo. V obrazložitvi Turistične zveze Slovenije, ki letos praznuje 110 letnico, je Frankolovo opisano kot vas na križišču poti Vojnik–Slovenske Konjice, ki svojo zgodovino piše od leta 1955, ko sta se združili Loka in Stražica. Opazen napredek se čuti z ureditvijo cerkve in njene okolice, kulturne poti ter grajskega parka za prireditve. Prireditve sta se udeležila župan Občine Vojnik Branko Petre in predsednik sveta Krajevne skupnosti Frankolovo Dušan Horvat.

           Ogledalo Vojnik št. 108

                                       11.12.2015

Prejemniki krajevnih priznanj 2015 občine Vojnik

Druckversion Druckversion | Sitemap
© Stanislav Stante