Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska
Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska

 

SMRT CERKVE

 

To zgodbo sem povedal pred kratkim že pri pridigi v cerkvi, pa jo na tej spletni strani objavim za tiste, ki je niste slišaii.

          Neki župnik je dal oglas v časopis s sledečo vsebino: " Z globokim obžalovanjem vam moram naznaniti SMRT CERKVE SVETEGA ŠTEFANA V VERENFURTU. Mrtvaško slavje bo v nedeljo ob 11.00uri."

          Čisto naravno, da je bila cerkev polna do zadnjega kotička. V svoji pridigi je župnik rekel: „Nimam nobenega upanja, da bo naša župnija zopet živela, vendar tvegam še en poskus“. Pred oltarjem je pripravil krsto in rekel: „Vsi pridite naprej in poglejte v krsti mrliča. Nato zapustite cerkev skozi severna vrata. Če se boste premislili, pridite s skozi južna vrata zopet v cerkev. V tem primeru bi potem lahko obhajali Zahvalno službo božjo.

        Župnik je stopil h krsti in odprl pokrov in vsi so se spraševali. „Kdo neki leži v krsti“  in vsakdo, ki je hotel videti mrtvo cerkev svetega Štefana, se je pripognil čez krsto- je v ogledalu videl SAMEGA SEBE …....

 

Dragi moji črešnjiški župljani!

 

To bi bila lahko tudi moja pridiga. Kakšen bi bil odmev na takšno pridigo, ne vem....? Bi se kaj spremenilo pri svetih mašah? To bi bilo moje veliko veselje vas vsaj v nedeljo in na cerkvene praznike videti prisotne v polnem številu. Zato vas prosim, da prihajajte redno k sveti maši, izvršujte svojo starševsko dolžnost in pridite redno tudi s svojimi otroki in malčki k sveti maši, napolnjujte naše cerkvene klopi (predvsem še tudi te nove) z vašo prisotnostjo, da ob nedeljah in praznikih te naše cerkvene klopi NE BODO PRAZNE!

deljah in praznikih te naše cerkvene klopi NE BODO PRAZNE!

 

NEIZMERNI ČUDEŽ

Neki človek je prišel k duhovniku in se je hotel ponorčevati iz njegove vere. Vprašal ga je: „kako lahko kruh in voda postaneta Kristusovo telo in kri“?

Duhovnik je odgovoril: „Brez težav. Ti sam spreminjaš hrano v svoje telo in kri. Zakaj bi tudi Kristus ne mogel storiti enako?“

Toda mož se ni dal in je postavil novo vprašanje: „Kako je lahko celo Kristusovo telo v tako majhni hostiji ?“

Enako kot je pokrajina, ki jo gledaš v tvojem majhnem očesu.“

A mož je kar vstrajal: „Kako pa more biti isti Kristus navzoč v vseh cerkvah istočasno?“

Duhovnik je vzel v roke ogledalo in rekel možu, naj se pogleda vanj. Potem je ogledalo spustil na tla, da se je razbilo in dejal dvomljivcu: „ Tudi ti si samo eden in vendar lahko vidiš, da tvoj obraz istočasno odseva v vsakem koščku ogledala.“

                                                       Iz Župnijskega pisma

MAŠNI NAMENI

 

Navadno se pri sveti maši vzame samo en namen. Danes so pa razmere drugačne. Ob delavnikih pride komaj kdo k sveti maši. Vsi si želijo sveto mašo ob nedeljah in praznikih. Želijo sveto mašo na določen dan ali nedeljo.

          Zato so ob nedeljah včasih dva, ali trije nameni pri eni sveti maši. Vsak pokojnik- pa naj bo sveta maša darovana za dva ali trije, ali več pokojnikov.... , bo deležen milosti svete maše, kakor, da bi bila darovana samo za enega.

         Sveto mašo ne moremo računati po človeško: polovico za tega, drugo polovico za drugega. V eno sveto mašo bi lahko vključili ljudi vsega sveta in bi bil vsak deležen milosti vse svete maše.

          En svetnik je rekel:

Ena kapljica Jezusove krvi, je dosti, da bi odrešil ves svet.

 

(Toliko, da boste vedeli, če bomo pri sveti maši darovali za več pokojnikov, torej za več namenov).

Druckversion Druckversion | Sitemap
© Stanislav Stante