Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska
Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska

 

PRIDIGA PRAZNIM CERKVENIM KLOPEM

Neki župnik je gledal prazne cerkvene klopi in jim je takole pridigal.

 

Moje drage prazne klopi!

Že dolgo imam v mislih, tudi vam enkrat pridigati. Vi ste vendar moje najbolj zveste in najbolj pogoste poslušalke. Moja pridiga ima dva dela. V prvem delu vas bom hvalil; v drugem delu pa vam moram izreči zasluženo grajo.

         Torej najprej vam moram izreči zahvalo, ki je ne morem izreči vsem  mojim obiskovalcem svete maše - ker ve ste vedno prisotne pri sveti maši. Naj bo vreme še tako vroče ali mrzlo, ve ste tukaj. Ve tudi niste takozvane "barometer kristjanke", ki pridejo v cerkev samo, če imajo slučajno voljo zato. Ve tudi ne greste na izlet v času, ko je sveta maša, ali delate v hlevu, na polju, v delavnici, pri pisalni mizi, ali pa celo lenuharite v postelji. Pohvaliti moram tudi vašo tihoto in pozornost pri pridigi. Ve ne spite pri pridigi in ne gledate stalno na uro pri pridigi in ne godrnjate, če vam pridigar ne nudi samo sladko vodico, ampak vam oznanja evangelij, vam nudi krepko zdravilo za dušo, pa naj bo to prilično, ali neprilično. -Tako lahko marsikaj na vas hvalim in vam priznam, moje drage prazne klopi v cerkvi.

        Toda jaz se moram o vas tudi pritožiti, bridko pritožiti, predvsem zato, ker pridiga o evangeliju pri vas nima nobenega učinka. Ve se ne premaknete in nič ne razumete. Ve ostanete vedno tam kjer ste in to me spominja na žalost tudi na toliko cerkvenih obiskovalcev svete maše, ki pridigo sicer poslušajo, ampak je ne razumejo. Oni ostanejo vedno takšni kot so, si ne vzamejo božjih besed k srcu, si ne pridobijo nič božjega življenja, se ne poboljšajo.

        Pregovor pač velja"skozi eno uho noter, skozi drugo ven"! To stanje je nekaj zelo slabega! Ve tudi ne molite za vašega dušnega pastirja, zato je tudi veliko njegovega dela za vas neuspešno. Ve se tudi nič ne trudite za širjenje božjega kraljestva, nič ne žrtvujete za Njega, ki je tako neizmerno žrtvoval za nas.       

Ve prazne cerkvene klopi!

          Ve ste nevarnost in skušnjava za dušnega pastirja! Ve hromite njegovo dušnopastirsko prizadevanje. Odrevenelo in brez življenja gledate pred sabo, kakor tudi na mnoge vernike. Je torej čudež, da njegova dušnopastirska vnema pada? Ve ste tudi nevarnost za tiste neštete, ki še prihajajo k sveti maši. Ve jim vzamete pogum in ohladite njegovo vnemo za cerkev, ko vas gledajo tako prazne in vesele, ker niste nič „obtežene“ od ljudi in si ljudje mislijo : "Zakaj bi jaz moral hoditi v cerkev, saj drugi tudi ne gredo"! Da, tako jim vsiljujete misel in prepričanje, da ni treba hoditi k sveti maši in eden za drugim ostajajo na Gospodov dan doma. Mnogi začnejo celo dvomiti o Bogu in cerkvi in so celo prepričani, da je vse to nepotrebno.

           O ve, prazne cerkvene klopi! Ko bi ve vedele koliko vode ve vlivate na mlin brezbožnosti. Ve kričite v svet :"Vera je nepotrebna!" Svet ve, da je toliko praznih klopi v cerkvah in nevera ve in satan ve in triumfira.

Moja iskrena molitev in moja prisrčna notranja želja je, da ve drage klopi v prihodnosti ne boste več „prazne cerkvene klopi“. Kako neizmerno veliko bi bilo moje veselje, če bi ve bile napolnjene z ljudmi, ki stradajo in so žejni božjega zveličanja.

          Tako mi ostane vsaj trdno zaupanje, da bom enkrat smel priti v Gospodov raj. Tam bo moje veselje neskaljeno, ker tam ne bo več „praznih cerkvenih klopi! -Amen"

 

Dragi moji črešnjiški župljani!

 

To bi bila lahko tudi moja pridiga in tako pridigo bi tudi jaz lahko pridigal v Črešnjicah našim praznim klopem. Morebiti bi bilo k tej moji pridigi še kaj za dodati, ali? To bi bilo moje veselje, če bi vas videl v velikem številu prisotne v cerkvi in ne samo v cerkveni ladji, tudi da bi bile napolnjene obe stranski kapeli. Nabavili smo še nove klopi in upam da bodo tudi te zasedene. Zato vas prosim, da prihajajte redno k sveti maši, napolnjujte naše cerkvene klopi z vašo prisotnostjo, pridite v cerkev s svojimi otroki in malčki, da ob nedeljah in praznikih ne bodo PRAZNE CERKVENE KLOPI!

                                                        Iz Župnijskega pisma

Druckversion Druckversion | Sitemap
© Stanislav Stante