Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska
Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska

SPREMENJENJE

Spremenjenje je del maše, pri katerem se kruh spremeni v Jezusovo telo, vino pa v Njegovo kri. Ko duhovnik izgovori nad kruhom posvetilne besede: "To je moje telo" in vinom: "To je moja kri" se zgodi pravi čudež. Kruh ostane samo še podoba kruha, ki ohrani vse fizikalne lastnosti: količino, maso, barvo, vonj, okus .... njegovo bistvo pa postane Jezus Kristus. Prav tako se zgodi z vinom, ki ostane samo še podoba vina, bistvo pa postane Jezus sam. Temu čudežu zato rečemo prebistvenje ali transubstanciacija, ker pride do spremenjenja v bistvu kruha in vina.

             Jezus, ki je vsemogočen, bi lahko storil, da bi se spremenile tudi podobe kruha in vina in bi se kruh tudi na zunaj spremenil v meso in vino v kri, vendar bi mnogi potem težko prejemali sveto obhajilo. Zato podobe kruha in vina ostanejo. Če bi se spremenile podobe, potem nam nebi bila več potrebna vera, saj bi naše gledanje dejanskega mesa in krvi Jezusa Kristusa vero spremenilo v vedenje. Tudi v tem primeru veljajo Jezusove besede: "BLAGOR TISTIM, KI NE VIDIJO, PA VSEENO VERUJEJO."

                Mnogi to razumsko težko sprejmejo. Vendar ja Bog tudi naše telo ustvaril tako, da nekaj hrane, ki jo zaužijemo spremeni v meso in nekaj tekočine, ki jo zaužijemo, telo spremeni v kri. Če je že naše telo zmožno hrano spreminjati v meso in tekočino v kri, kako Jezus nebi mogel pri maši kruha spremeniti v svoje telo in vina v svojo kri, saj je vsemogočen.

                Tudi v Njegovemu zemeljskemu življenju so se naravne zakonitosti v mnogih primerih, čudežih, pred svojim Stvarnikom ravnale drugače, kot velja v naravnem redu.

Druckversion Druckversion | Sitemap
© Stanislav Stante