Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska
Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska

POZDRAV MIRU

Pozdrav miru je tisti čas svete maše, ko si verniki sežemo v roke v znamenje medsebojnega prijateljstva, sodelovanja in podarjanja. To ni obred sprave in odpuščanja, saj smo le tega opravili že na začetku svete maše, ko smo molili kesanje in je duhovnik molil splošno odvezo.

       Novost rokovanja je uvedel II. vatikanski cerkveni zbor, prejšni bogoslužni obred namreč tega dejanja ni vključeval. Mir je neprecenljiva vrednota, vzdrževanje miru pa človeška krepost in tega se je zelo dobro zavedal Jezus, sicer učencem nebi tolikokrat zaželel: "Mir vam bodi"! "Mir z vami", nas pozdravi tudi duhovnik pri sveti maši. "Mir tej hiši" je Jezus učencem naročal pozdravljati ljudi, kadar vstopijo v tuje domove.

        Kakšna vrednota je mir, zares spoznamo šele, ko nam je ta dobrina odvzeta: naj si bo v družini, na delovnem mestu, v vaški skupnosti, v državi, še posebno ko doživljamo notranji nemir, ki je posledica zunanjih viharjev.

        Vojna je popolno nasprotje miru. Da bi se zavedli pomena strpnega sožitja, smo med sveto mašo od časa do časa, ponekod pa pri vsaki maši, povabljeni, da si podamo roke. Pri tem je dobro upoštevati bogoslužno določilo, ki pravi, naj verniki sežejo v roke le najbližjim okoli sebe, saj se s tem izognemo nepotrebnemu neredu in raztresanju zbranosti, ki se oblikuje v občestvu, ki moli.

Druckversion Druckversion | Sitemap
© Stanislav Stante