Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska
Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska

Pot do jasli

     V Lukovem evangeliju beremo, da je angel z imenom Gabrijel prišel iz nebes k devici, deklici, ki ji je bilo ime Marija. Lahko si predstavljate, da je bila precej vznemirjena. Toda angel ji je rekel: "Ne boj se Marija, kajti našla si milost pri Bogu. Spočela boš in rodila Sina, ki mu daj ime JEZUS! Ta bo velik in se bo imenoval SIN NAJVIŠJEGA. Gospod Bog mu bo dal prestol njegovega očeta Davida in kraljeval bo v Jakobovi hiši vekomaj; in njegovemu kraljestvu ne bo konca"!

 

      To je bilo Gospodovo oznanenje, napoved, kaj bo Bog storil.

Angel je prišel k Mariji s prošnjo, naj porodi otroka, ki ne bo človeškega rodu, ampak bo rojen iz Boga; rojen zato, da nas reši iz smrti in teme in nam omogoči, da zasedemo svoje mesto v božji družini.

      Marija je bila zaročena z Jožefom. Lahko si mislite, kako se je počutil Jožef, ko je odkril, da je njegova zaročenka noseča. Vedel je, da ni imel nič pri tem. Kako se naj poroči z dekletom, ki pričakuje otroka z nekom drugim? Vendar se ni mogel umakniti, ne da bi drugi ljudje zvedeli, zakaj se je to zgodilo. In Marija bi bila ob dober glas.

      Ko je Jožef ramišljal, kaj naj naredi, mu je angel v sanjah razložil za kaj gre. "Jožef ne boj se vzeti k sebi Marijo, svojo ženo; kar je spočela je od svetega Duha! Rodila bo sina, ki mu daj ime Jezus"!

       Tisti čas je v Rimu vladal cesar Avgust, ki je izdal ukaz, naj se izvede ljudsko štetje po vsem rimskem cesarstvu. Na robu njegovega cesarstava, v vasici Nazaret, kjer sta živela Marija in Jožef, so vojaki razglasili ukaz, da se morajo vsi prebivalci popisati v krajih, od koder izvira njihova družina. Jožef se je zaradi svojega rodu moral iti popisat v Betlehem, mesto kralja Davida. Tako sta se Marija in Jožef odpravila tja.

       Petsto let prej je prerok Mihej o tej vasici izrekel prerokbo: "A, ti Betlehem, majhen si med judovimi tisočnijami, iz tebe  mi izide on, ki naj vlada Izraelu; njegov izhod je od nekdaj, iz dni starodavnosti".

        Prišla sta v Betlehem in Jožef je začel iskati prenočišče. Ko sta stopila v mesto, si je Jožef silno prizadeval, da bi našel bivanje za Marijo, saj njun otrok se bo vsak čas rodil. Jožef je šel od gostišča do gostišča, pa so bila vsa polna in zasedena.

       Edino zatočišče, ki so mu ga ponudili je bil hlevček, kamor so pastirji ob nevihti zganjali ovce.

Gostišče je zbirališče javnega mnenja, žarišče razpoloženj sveta. Hlev pa je prostor za živali in brezdomce.

       Tja sta se končno zatekla Marija in Jožef in v samoti mrzlega hleva se je rodil Jezus.

       "DANES SE VAM JE V DAVIDOVEM MESTU RODIL ZVELIČAR, KI JE KRISTUS GOSPOD"!

Druckversion Druckversion | Sitemap
© Stanislav Stante