Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska
Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska

POBIRANJE V PUŠICO IN DAROVANJE:

Sveta maša je Jezusova in naša daritev. Bogu darujemo vse, kar se zvrsti v našem življenju: delo in počitek, veselje in žalost, trplenje in krivice, dobra dela in premagovanje, vsakdanje delo in molitev. Da so ljudje še bolj prikazali, da je maša tudi naša daritev, so prinesli k njej že v prvih kščanskih stoletjih različne stvari, ki bi jih lahko porabili zase, pa so se jim odrekli v korist drugih.

    Tako so prinašali kruh, poljske pridelke, manjše živali kot so kokoši, zajci itd., prav tako še blago, vino, volno in podobno. Pri darovanju je vsak svoj dar prinesel pred oltar. Mašni strežniki so to sprejemali in zložili ob oltar. Po sveti maši so del tega razdelili revežem, nekaj pa so uporabili za cerkev ali prodali in denar namenili za vzdrževanje svetišča.

    Ko se je bolj uveljavil denar, so namesto poljskih pridelkov, hrane in manjših živali prinašali denar in tako je v navadi še danes. Da pa ne prinese vsak svojega daru k oltarju, ministrant ali cerkovnik pobere darove po cerkvi. Običajno rečemo da pobira v pušico ali da damo dar v pušico. Od časa do časa pa je še marsikje taka oblika darovanja, ki ji rečemo OFER, ko vsak svoj dar prinese k oltarju. Običajno so ti darovi namenjeni vzdrževanju cerkve, za večja in manjša popravila, elektriko, ogrevanje, sveče, hostije, nabavo novih bogoslužnih predmetov in podobno. Večkrat je darovanje ali ofer v posebni namen: npr. za misijone, za semenišča, teološko fakulteto, gimnazije ipd.

      Pomen tega darovanja pa je vedno isti: nekaj tega, kar bi lahko uporabil zase, darujemo v določen namen, da je sveta maša tudi na ta način poleg Jezusove čimbolj tudi naša daritev. Bolj pomembno je s kakšnim namenom in razpoloženjem izročimo svoj dar, kot pa koliko darujem. Vedno naj bo darovano z ljubeznijo. Jezus je pohvalil vdovo, ki je po vrednosti dala sicer malo, po razpoloženju v srcu pa veliko.

Druckversion Druckversion | Sitemap
© Stanislav Stante