Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska
Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska

Kaj pomeni aleluja?

 

V velikonočnem času v bogoslužju pogosto pojemo ali izgovarjamo besedo aleluja. To besedo dodajamo molitvam in slišimo jo tudi v pesmih. Kaj pomeni ta beseda? Izhaja iz hebrejskih besed Hallelu Yah, kar pomeni slavite jahveja, to je Boga. Je vsklik veselja, ki ga doživljamo zlasti v velikonočnem času. Aleluja pojemo pred evangelijem, ki je veselo oznanilo. Kar samo od sebe se nam postavlja vprašanje, zakaj ponavljati neko tujo besedo, kot aleluja.

      Naše veselje je o veliki noči tako veliko, da ga težko izrazimo z besedami, raje to naredimo s ponavljanjem refrena aleluja. Prav tako pa pred največjim Jezusovim čudežem – vstajenjem, ki je temelj naše vere, odpove normalno razumljiva človeška beseda. Pred preobilico božjega usmiljenja nam ostane začudeno jeclanje otroka. Naše petje aleluje je podobno vriskanju planinca v gorah, ki v zgodnjem jutru doživi čudovit sončni vshod, ko se sonce s svojimi prvini nežnimi žarki dotakne vrhov gora. Tega kar občuti tokrat njegovo srce, ne more izpovedati z ustreznimi besedami, ampak to izrazi z vriskanjem.

      Podobno se zgodi nam kristjanom, ob pogledu na sonce, ki je vzšlo nad temo našega velikega petka, odpovedo ustrezne besede. Ostane nam samo jeclajoča začudena, vesela aleluja. Kristus, naše „pravo sonce“, je vstal iz temne smrti. Staro ime za veliko noč je „pasha“, kar pomeni prehod -prehod v Božje mesto, na katerega ulicah se poje aleluja (prim Tob 13,18)

     Pride ura, ko bo tudi v temine našega življenja posijalo neminljivo sonce in bomo peli večno alelujo.....

Druckversion Druckversion | Sitemap
© Stanislav Stante