Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska
Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska

AGNUS DEI

JAGNE BOŽJE (AGNUS DEI)

Po pozdravu miru pri sveti maši, molimo ali zapojemo "Jagne Božje, ki odjemlje grehe sveta" z nadaljevanjem: "Usmilii se nas" in "podari nam mir"!

          To je naša neposredna priprava na prejem svetega obhajila. Zatem duhovnik dvigne hostijo, rekoč: "Glejte Jagne Božje, ki odjemlje grehe sveta". Verniki molimo: "Gospod nisem vreden, da greš pod mojo streho, ampak reci le z besedo in ozdravljena bo moja duša!"

          Tako skoraj dobesedno ponovimo besede, ki jih je Jezus izrekel stotniku, ko ga je ta prosil, naj ozdravi njegovo hčer. Priznati si moramo, da nismo vredni prejeti Jezusa, to je dejstvo! Grešniki smo, ki kljub dobri volji in prizadevanju za dobro, še vedno grešimo. Če bi bil Jezus kak strogi sodni izvedenec, nam nebi sproti odpuščal napak, ko to počne iz trenutka v trenutek (seveda pod pogojem, da se jih kesamo). Tako pa ve, kako je z nami in tudi v srce nam vidi bolje, kot vidimo mi sami.

           Že v Stari Zavezi Svetega Pisma je rečeno: "Bog je vendar večji od našega srca". To nam daje upanje in zagotovilo, da nas resnično ljubi, da je neizmerno usmiljen in da odpušča. Vendar je prav, da se ob vsem tem zavedamo svoje majhnosti pred Neskončnim in Večnim, in da Jezusa poprosimo za odrešilno besedo odpuščenja. Zagotovo nas nebo zavrnil!

          Vernik, ki pristopa k svetemu obhajilu, pa naj se zaveda, kaj je ravnokar odmolil- ne sam, ampak v občestvu- ter naj v globoki veri in spokornosti prejme Jezusa v svoje srce. Samo tako bo njegova duša res lahko "ozdravljena" in se bo duhovno bogat vračal domov, v družino, v službo, k soljudem in z njimi delil to duhovno bogastvo, ki mu ga je podaril  Kristus.

Druckversion Druckversion | Sitemap
© Stanislav Stante