Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska
Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska

DATUM JEZUSOVEGA ROJSTVA:

 

Prva cerkev ni poznala natančnega datuma Jezusovega rojstva in tega dogodka tudi niso vsako leto praznovali.

    Sveto pismo pripoveduje, da so pastirji prenočevali pod milim nebom in se čez noč vrstili na straži svojih čred, ko je bil Jezus rojen. Tako vemo, da to ni moglo biti decembra: pastirji in ovce bi na prostem zmrznili  pozimi v Palestini.

    Prve dokaze za praznovanje Jezusovega rojstva 25. decembra najdemo v rimskem dokumentu iz leta 336. Datum so izbrali kot krščanski prevzem rimskega praznovanja NEPREMAGLJIVEGA SONCA. Po njihovi veri je navidez umirajoče SONCE, ki so ga Rimljani in drugi narodi častili kot boga,- začelo ravno na 25. december krepiti svojo svetlobo in toploto.

     V Svetem Pismu je tudi Jezus imenovan kot SONCE PRAVIČNOSTI. Tako je cerkev začela praznovati rojstvo Jezusa, kot pravo SONCE, ki je svetu prineslo luč odrešenja, -na 25. december.

    Še en dokaz za praznovanje Božiča 25. decembra, s severa: Papež Gregor Veliki (590-604) je leta 602 poslal benedikinskega opata Avguština s 40 redovniki oznanjati evangelij anglosaškim plemenom v severni Evropi, posebno na Irskem. Avguštin je tudi tu našel sredzimska bučna veselja, ki so trajala 12 dni. Praznovanje je bilo poimenovano po nekem anglosaškem bogu in bilo je kot v Rimu, povezno tudi s ponovnim rojstvom SONCA kot boga. Tako so kristjani tudi na severu namesto češčenja Sonca začeli s tem praznovanjem slaviti rojstvo Kristusa in ga častiti namesto nepremagljivega Sonca. Po rimskem vzgledu so tudi na severu praznovali Božič 25. decembra.

    Dragi bralec. Ko boš prebral ta moj kratki članek, boš razumel zakaj cerkev praznuje BOŽIČ na 25. decembra.

Druckversion Druckversion | Sitemap
© Stanislav Stante