Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska
Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska

Božično drevo

BOŽIČNO DREVO:  BOŽIČ ni popoln brez božičnega drevesa. Olepša vsak dom in razveseljuje otroke, kot tudi odrasle. Božično drevo izvira iz 8. stoletja. Njegov oče je irski misijonar Bonifacijus. On je prišel v Nemčijo oznanjati evangelij. Tam je nekoč decembra srečal skupino ljudi, ki so stali pod hrastom in hoteli žrtvovati otroka v čast svojemu bogu. Ljudje so verovali, da v hrastu živijo bogovi. Bonifacij je otroka rešil in hrast posekal. Ob njegovem vznožju je rastla majhna jelka. Bonifacij jo je odrezal in jo dal ljudem kot znamenje živlenja.

     Imenoval  jo je "Jezuščekovo drevo."

Veliko stoletij pozneje pred Božičem leta 1540, je Martin Luter, nemški verski reformator, posekal jelko in jo odnesel domov. Zimzeleno drevo ga je spominjalo, da se življenje nadaljuje tudi pozimi. Na drevo je pritdil nekaj svečk, da ga je razsvetlil in s tem izrazil, da je Jezus, ki je luč sveta, dobrodošel v njegovem domu.

   Sredi 19. stoletja je božično drevo uvedel v Angliji princ Albert, mož kraljice Viktorije, ki je bil nemškega rodu. Drevo je postalo vedno bolj priljubljeno in po vsem svetu postalo nepogrešljiv del božičnega praznovanja.

Druckversion Druckversion | Sitemap
© Stanislav Stante