Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska
Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska

BOŽIČNE PESMI:

Božične pesmi poznajo vsi narodi. Po vsem svetu je najbolj poznana in priljubljena božična pesem SVETA NOČ, ki je nastala  v Nemčiji, na Bavarskem. Napisana je bila v enem večeru. Pripoveduje se, da so na božični večer leta 1818 ugotovili, da so orglje v vaški cerkvi svetega Nikolaja v Oberndorfu pokvarjene. Kriva  je bila namreč lačna miška, ki je pregrizla meh.

   Kaplan Jožef Mohr je bil ves iz sebe in organistu Francu Grubarju prinesel besedilo božične pesmi, ki jo je na hitrico napisal in ga prosil, naj to besedilo uglasbi tako, da bo to pesem lahko pel zbor ob spremljavi kitare. Grubar je to storil. Ko so pesem zelo uspešno zapeli pri polnočnici v Oberndorfu, so jo hitro prevzeli tudi v drugih nemških cerkvah in kasneje po celem svetu.

   Od poznega srednega veka do približno 200 let so bile božične pesmi precej zanemarjene. V prejšnem stoletju pa so se začeli znimati za stara izročila. Bilo je tudi veliko navdušenje za petje; prevajali so stare latinske cerkvene hvalnice, odkrivali so stare božične pesmi in pisali nove.

    Danes je po vsem svetu ogromno božičnih pesmi; kraljica vseh pa je in ostane: SVETA NOČ.

Druckversion Druckversion | Sitemap
© Stanislav Stante