Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska
Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska

BOŽIČ

PRIPRAVA NA BOŽIČ: KAJ JE SMISEL BOŽIČA

 

PRIPRAVA NA BOŽIČ: Božič in Velika noč sta dva najvišja vrhova v bogoslužju cerkvenega leta. Ker je Jezus zmagal nad grehom in smrtjo- je Velika noč "Višja". Vendar pa je ljudem Božič zaradi svojega oznanila miru in božjega otroštva bolj pri srcu. Praznik Kristusovega rojstva je Cerkev vpeljala  v svoj bogoslužni koledar v 4. stoletju. Božič pomeni "mali Bog". Spominjamo se zgodovinskega dogodka pred več kot dva tisoč leti, ko je Veliki Bog postal mali človek- otrok, sin deviške Marije. S svojim rojstvom je dal novo dostojanstvu vsakemu otroku. Posvetil je živlenje v družini.

      Božič, praznik tišine in družinske topline, najlepše doživljamo v krogu svojih domačih. Slovenski Božič je povezan z bogatimi starimi običaji. Doba štirih tednov pred Božičem se imenuje Advent (prihod). To je čas notranje duhovne in zunanje priprave na opraznik Jezusovega rojstva.     

      Naši verni predniki so vse dni adventa hodili k zgodnjim jutranjim mašam, ki so jim pravili "zornice" ali "svitance".

      ZATO VAS ISKRENO VABIM, DA VSAK TEDEN V ADVENTU VSAJ EDEN ČLAN DRUŽINE PRIDE K SVETI MAŠI; NA ADVENTNIH NEDELJAH PA JE VSAKDO OD VAS, KI SE IMENUJETE "KRISTJANI", PRI SVETI MAŠI!

      Torej, dragi moji župljani, ob nedeljah si ne vzemite čas samo za kuhinjo, "štalo" in za druga dela, ki so ob nedeljah prepovedana, ampak vzemite si vedno tudi čas za BOGA!

      Torej vidimo se vsako nedeljo!

                      NEDELJA BREZ SVETE MAŠE JE VELIK GREH!

Druckversion Druckversion | Sitemap
© Stanislav Stante