Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska
Župnija Črešnjice - Naša ljuba Gospa rožnovenska

BLAGOSLOV

POJDITE V MIRU ALI (ITE MISSA EST)

 

"Blagosloviti" pomeni "dobro govoriti" (blago-sloviti), nekomu hoteti, da se mu dobro godi. Sveto pismo poroča, kako so že v stari zavezi očaki, preroki in družinski očetje blagoslavljali ljudi. Ob izreku blagoslova so prosili Boga, naj osebi, ki jo blagoslavljajo, nakloni vrsto dobrin, ki so jih v izreku blagoslova našteli.

          Jezus je veliko blagoslavljal. Blagoslovil je pet hlebov, dve ribi, preden jih je pomniožil. Blagoslavljal je otroke. Evangelist Luka poroča, da je tik pred vnebohodom povzdignil roke in blagoslovil učence.

          Po Jezusovem vzgledu cerkev blagoslavlja ljudi, živali, rastline, zgradbe in druge stvari. Pri vsakem blagoslovu prosimo za povsem konkretne darove in milosti. V božičnem času na primer pri slovesnem blagoslovu na koncu maše duhovnik prosi za zbrane vernike, naj Bog prežene iz njih greha, prežari srca z lučjo Božje milosti, naj duše napolni s svojim veseljem, naj vse zbrane naredi za glasnike evangelija in jih napolni z mirom in ljubeznijo, da bomo lahko nekoč pridruženi zboru svetnikov v nebesih.

           Pri blagoslovu soli na praznik svetega Štefana, duhovnik prosi za ljudi, ki bodo okusili blagoslovljeno sol, da jih obvaruje vsake bolezni in nesreče, zemlji kjer bo posuta, pa naj ji da obilno rodovitost.

          Pri blagoslovu otrok prosi duhovnik, naj dobri Bog pomaga tem otrokom, da bodo rastli v modrosti in krepostih, da bi Boga vedno bolj spoznavali, ljubili, posnemali, naj jih varuje in vodi, njihovim staršem pa da moči, da jih bodo vzgajali z modrostjo in ljubeznijo.

          Pri blagoslovu vode duhovnik moli, naj bo vsak, ki bo uporabljal blagoslovljeno vodo obvarovan vsakršnega zla in napadov sovražnika (torej hudega duha), in naj vsem, ki se bodio z njo prekrižali, vedno dotekajo studenci žive vode, torej studenci posvečujoče milosti, da nas bo Bog varno vodil mimo vseh nevarniosti duše in telesa.

          Ne, da bi morda sploh pomislili, vedno znova prosimo za te milosti, kadar se pokrižamo z blagoslovljeno vodo ali pokropimo dom. Seveda pa blagoslovi niso čarobne besede in srestva, ampak nebeška pomoč človeku, ki jih sprejema z globoko vero in zaupanjem.

          Blagoslovi nas hkrati opozarjajo, da človeškemu prizadevanju Bog naklanja svojo pomoč.

 

Druckversion Druckversion | Sitemap
© Stanislav Stante